AD | Statenleden ontmoeten Bouterse

Voor Curaçao reisden Statenvoorzitter William Millerson (PAR), Ana-Maria Pauletta (PAR), Rennox Calmes (PIN), Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), Meindert ‘Menki’ Rojer (KdNT), Jaime Córdoba (PS) en Marilyn Moses (MP) naar Suriname.

Willemstad – De Statendelegatie die naar Suriname is afgereisd voor het Contactplan, waarbij de parlementen van de voormalige koloniën van Nederland voor overleg samenkomen, heeft gisteren de hand geschud van president Desi Bouterse.

Dat dit op de agenda stond is door de in Nederland wonende Theo Para (pseudoniem) niet in dank afgenomen. Theo Para verzet zich al jaren tegen het regime van Bouterse.

Hij schrijft: ,,In het kader van het Contactplan brengen delegaties van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een bezoek aan de Nationale Assemblée in Suriname. In Suriname, dat al warmloopt voor de verkiezingen, heeft de NDP-gedomineerde Nationale Assemblée (het Surinaamse Parlement, red.) al bekendgemaakt dat de Caribische delegaties ook president Bouterse zullen bezoeken. Het Contactplan is voor contact tussen parlementsleden. Het weigeren van een ontmoeting met een president, die in Nederland voor drugssmokkel is veroordeeld en tegen wie een strafeis loopt voor de decembermoorden, zou de Caribische delegaties sieren. Onder de vijftien slachtoffers waren Bram Behr, geboren op Curaçao, en Frank Wijngaarde en Lesley Rahman, geboren op Aruba.”

Voor Curaçao reisden Statenvoorzitter William Millerson (PAR), Ana-Maria Pauletta (PAR), Rennox Calmes (PIN), Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), Meindert ‘Menki’ Rojer (KdNT), Jaime Córdoba (PS) en Marilyn Moses (MP) naar Suriname.

Gevraagd om een reactie op Para stelt Calmes: ,,De parlementen maken afspraken om op bepaalde punten samen te werken. We tekenen geen overeenkomst met de president. Als je op bezoek bent in een vreemd land, dan houd je daar ook beleefdheidsbezoeken, en ook al ben ik het persoonlijk ergens mee eens of oneens, ik vertegenwoordig mijn land en dan leg je dit soort bezoeken af. Dat is hetzelfde als president Donald Trump van de Verenigde Staten overleg voert met Noord-Korea of Nederland met Rusland terwijl dit land verdacht wordt een vliegtuig met veel Nederlanders en een Curaçaoënaar neergeschoten te hebben. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog toch contact onderhouden met Duitsland? Mijn vraag is, wanneer is het wel gepast? Suriname heeft op democratische wijze zijn president gekozen en er rest mij niets anders dan dat te respecteren.”

De parlementariër vervolgt: ,,Nederland heeft in Venezuela Juan Guaidó erkend als interim-president, waar ik mee wil zeggen dat in de wereld van vandaag, geopolitiek gezien van alles gebeurt. Ik vind dat wij als Curaçao contact moeten houden met de wereld en de stem van het volk in een land moeten respecteren. Stel je voor dat een ander land tegen ons zegt dat het niets meer met ons te maken wil hebben omdat dat land het niet eens is met onze constellatie in het Koninkrijk en ook omdat de Nederlanders Tula hebben vermoord, terwijl de Curaçaose bevolking zelf voor deze positie in het Koninkrijk gekozen heeft in een referendum. Natuurlijk moeten we rekening houden met de getroffen families in de decembermoorden, maar dat kan ontwikkeling niet in de weg staan.”

Op dit moment bespreken de parlementen waar samenwerking mogelijk is, zoals op het gebied van landbouw, visserij en de dierhouderij. Vorig jaar is in Suriname overleg gevoerd met vele landen in het Caribisch gebied over de klimaatveranderingen in het kader van de Inter-Parliamentary Union (IPU) en waren ambtenaren van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) in Suriname om de economische banden aan te halen. ,,Kortom, de ontwikkelingen gaan door”, aldus Calmes.

Pauletta stelt: ,,Ik begrijp het punt dat Para maakt. Ik wil benadrukken dat het bezoek aan de president, de vicepresident en de minister van Buitenlandse Betrekkingen echt een beleefdheidsbezoek was, op uitnodiging van het Surinaamse parlement. Het Contactplan zal volgend jaar zijn vijftigste verjaardag vieren en de voortgang van het Contactplan is het doel van het bezoek van de Statenleden aan Suriname.”

Bron: Antilliaans Dagblad

9 Reacties op “AD | Statenleden ontmoeten Bouterse

 1. Djaka je hebt gelijk.
  Ik heb gehoord dat de staten 2 tickets allen voor die walrus van de PS Cordoba(vanwege zijn omvang) moeten betalen.

 2. Bouterse naar curacao was goedkoper geweest .
  Maar ja we hebben geld zat .

 3. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog toch contact onderhouden met Duitsland?

  Ja na de tweede wereldoorlog.. nadat de Nazis waren verslagen en in de gevangenis zaten of een kogel kregen! Maar deze meneer Bouterse heeft nog nooit 1 dag gezeten! Ondanks zijn gevangenisstraf en veroordelingen. Pinochet, Videla, Fujimori hebben ook allemaal gezeten voor hun misdaden!

  Weer appels met peren vergelijken maarja daar zijn we kampioen in op Dushi Korsou!

 4. “Dat is hetzelfde als president Donald Trump van de Verenigde Staten overleg voert met Noord-Korea of Nederland met Rusland terwijl dit land verdacht wordt een vliegtuig met veel Nederlanders en een Curaçaoënaar neergeschoten te hebben. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog toch contact onderhouden met Duitsland? Mijn vraag is, wanneer is het wel gepast?.”

  Ik ben vaak niet eens met Calmes, maar nu moet ik de beste man wel gelijk geven. Bij mij rijst ook die vraag; wanneer is het wel gepast?!?

 5. @Brian S
  Je haalt me de woorden uit de mond! Helemaal eens!

 6. @Pannekoek, Groot verschil. Van der Tweel is een prive persoon die consul is voor Suriname. Deze personen op de foto zijn volksvertegenwoordigers! Ze vertegenwoordigen Curacao! Dat is een groot verschil! Daarnaast is van der Tweel consul voor een 1 land en deze statenleden gaan een handje schudden met een massamoordenaar en drugsdealer!

 7. Ach, gelukkig hebben we ook een macamba die het goede voorbeeld geeft. Gerard van den Tweel, de Nijkerkse kruidenier, is al jaren consul voor Suriname. Ik heb het al vaker gezegd: hij vertegenwoordigd een regime waar een drugssmokkelaar en moordenaar de baas is. Dus wat maken we ons nou druk om een paar Staten-Muppets die een handje schudden ?

 8. Handen schudden met een massamoordenaar en drugsdealer. Voor mensen als Menki Rojer, Mozes, Cordoba en Pik Pisas iets normaals. Valt tegen van de anderen!

  Het Statenleven doet Menki goed! Was altijd een zeer dun mannetje maar hij heeft nu een grotere pens dan Amparo dos Santos!

 9. Ongelooflijk, we hebben megatekorten en we sturen de luie nietsnut Menki Rojer (kort geleden al in Nederland, Sint Maarten en weer een keer Suriname) wederom op peperdure snoepreis, dit keer naar de bananenrepubliek Suriname om daar de hand van een drugsbaron en moordenaar te schudden.

  https://antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2014/Augustus/25-08-14/P03.pdf

  Maar Kennedy Ruggenaath zag dat het goed was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *