AD | Statenplek MFK ‘on hold’

Totdat er een onherroepelijke uitspraak is in deze zaak, kan de veroordeeld ex-premier niet worden vervangen | Jeu Olimpio

Willemstad – Gerrit Schotte heeft hoger beroep ingesteld tegen de vervallenverklaring van zijn lidmaatschap in de Staten.

Dat laat Statenvoorzitter William Millerson (PAR) tegenover deze krant weten. Totdat er een onherroepelijke uitspraak is in deze zaak, kan Schotte niet worden vervangen.

Dat betekent dat de vervanging – hetzij door Juniël Carolina of door Charetti Eduarda – waarover al geen consensus was bereikt binnen de partij, tijdelijk ‘on hold’ is gezet. Hiermee heeft Schotte vanuit gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) tijd gewonnen.

In een brief van 10 december 2018 gericht aan Konseho Supremo Elektoral meldt Statenvoorzitter Millerson het Hoofdstembureau dat Schotte op de grond van artikel 2 van de Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap Staten hoger beroep heeft ingesteld. ,,Vervanging van degene die heeft opgehouden lid van de Staten te zijn, is ingevolge artikel 3 van de genoemde landsverordening pas aan de orde nadat een onherroepelijke uitspraak is gedaan ter zake het ingestelde hoger beroep”, aldus de voorzitter van het parlement. ,,Ik vertrouw erop u hiermede voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd.”

Het is vandaag precies een week geleden dat Schotte zich meldde bij SDKK om zijn gevangenisstraf van drie jaar voor onder andere ambtelijke corruptie uit te zitten. Op 27 november 2018 deed de Hoge Raad in Den Haag uitspraak in de zaak Babel, waarmee het lot van de voormalige premier van Curaçao werd bezegeld. Millerson liet vervolgens in een brief aan Schotte – die tot dat moment als fractievoorzitter van zijn partij MFK fungeerde – weten dat hij met het onherroepelijke strafvonnis ophield lid van de Staten te zijn.

Volgens de Landsverordening vervallenverklaring lidmaatschap van de Staten heeft het Statenlid dat na een onherroepelijke veroordeling ophoudt lid van de Staten te zijn, twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Het gaat hierbij niet om een beroep tegen de veroordeling, maar alleen tegen het vervallen lidmaatschap. Zodra de beroepstermijn ongebruikt is verstreken of het beroep ongegrond is verklaard, wordt de opengevallen plaats in de Staten vervuld, zo liet Arjen van Rijn, hoogleraar Staatsrecht aan de University of Curaçao eerder aan deze krant weten.

Nummer 6 op de lijst van MFK en de persoon die Schotte in de Staten eigenlijk zou moeten opvolgen is Juniël Carolina. Schotte heeft op maandag 3 december, tijdens zijn laatste persconferentie voor hij naar de gevangenis vertrok publiekelijk echter te kennen gegeven dat het zijn wens is dat Charetti Eduarda – die eerder al Statenlid was voor MFK – hem opvolgt. Dit zorgde voor een tweestrijd binnen de partij waarbij een groep die vindt dat Carolina – conform de regels – Schotte in de Staten moet opvolgen, lijnrecht kwam te staan tegenover de groep die de wensen van de partijleider wil opvolgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Statenplek MFK ‘on hold’

 1. Fred Schiedam

  Waarmee het Parlement een dependance wordt van SDKK.

 2. Abraham Mossel

  @ John Bash, inderdaad heeft de rat Gerrit de Raaf geen grote misvatting gemaakt, zijn rat advocaten Varders en de lielieputters mvr en hr Knoops en adviseur zakkenvuller cq gluiperd Boersema hebben hem goed voorgelicht om zo snel mogelijk zijn straf uit te zitten zodat zijn MFK weer onder zijn leiding de verkiezings strijd kan in gaan, hij mag dan wel niet gekozen worden, maar als het klootjes monkey volk Pisas Pik kiezen kiezen ze gewoon weer op de psychopaat en als bekend staande beroeps leugenaar en besmette dorps gek uit de DSSK. ps Gerrit en zijn naffia bende vergeten één ding, Gerrit haalt nooit de VI prijs, aangezien die hij nu al heeft verspeeld binnen een week in het gevang om zijn mede gevangen al op te stoken over het eten, jaren niks nada over gehoord “ze mogen blij zijn met het vreten wat ze hier in het gevang krijgen, in venu krijg je helemaal niks te vreten dat moet van je famillie afkomen, anders zit je op een houtje te bijten. Ga zo door Gerrit ik geniet met teuten hoe je het je zelf al verpest hebt.

 3. Inschattingsfout van G. S. Hij had zich niet met veel bombarie moeten melden bij de gevangenis. Justitie heeft er handig op ingespeeld door snel de papieren in orde te maken. Zo van:haha, die snijdt zichzelf in de vingers.
  G.S. had gedacht dat hij de hele fractie op 1 lijn had en dat het kat in bakkie was voor Eduarda.
  Conclusie: de zogenaamde alleenheerschappij van Schotte is/was voorbij

 4. Abraham Mossel

  @ Djaka, de peetvader van Gerrit de Raaf ( gedetineerde boef ) Carolo blijft vere van alles wat met de MFK te maken heeft, anders gaat hij alsnog voor schut, trouwens ze hebben hem nog steeds op de korrel wat betreft de moord zaak Helmin Wiels samen met Gerrit de Raaf en Robby Dos Santos, of denken wij dat ze helemaal achterlijk zijn bij het OM, deze zaken zitten nog allemaal in het verschiet, Gerrit is nog lang niet los, al denkt hij van wel, maar dat is één Narsict eigenschap.

 5. Hij heeft toch een peetvader ?

 6. Schotte wil nog 2 weken salaris vangen dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *