AD | Steven Martina wil terug naar MEO

Inmiddels is Martina volgens hemzelf door de partij benaderd en heeft hij aangegeven beschikbaar te zijn voor iedere functie, ook als minister | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Steven Martina wil terug naar de post van minister van Economische Ontwikkeling. Hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid naar alle personen die op hem en op de MAN hebben gestemd, om af te maken waar hij ruim twee jaar geleden – toen hij benoemd werd tot minister – mee begonnen is.

Dat liet Martina gisterochtend bij Nos Pais Television weten. De voormalig minister van Economische Ontwikkeling was daar bij presentatrice Mavis Albertina te gast en sprak onder andere over het proces van Kòrsou di Nos Tur (KdNT) tegen hem, de recente uitspraak van het Hof en over hoe de toekomst er voor hem uitziet.

De afgelopen acht maanden – sinds zijn aftreden tot de uitspraak van het Hof vorige week – heeft een grote impact gemaakt op het leven van Martina. ,,Het is in ieder geval een ervaring die ik nooit eerder heb gehad. De eerste drie maanden waren vervelend omdat je dan wordt vervolgd. Aan de andere kant ben ik altijd rustig gebleven; ik heb immers een schoon geweten. Maar het is geen fijne periode geweest; je bent onzeker en je hebt niet echt de kans om je te verdedigen.” Dat veranderde toen Martina door de Landsrecherche voor verhoor werd opgeroepen. ,,Toen kon ik alles uitleggen en werd ik rustiger. Ik heb altijd gezegd dat ik niets fout heb gedaan.”

Nadat het Openbaar Ministerie besloot de zaak te seponeren, diende KdNT een verzoek voor artikel 15 in bij het Hof om het OM alsnog tot strafrechtelijke vervolging van Martina te dwingen. Dat proces heeft de voormalig minister van Economische Ontwikkeling naar eigen zeggen relatief rustig doorstaan. ,,Ik had niet de verwachting dat er plotseling een heel ander oordeel zou komen”, aldus Martina.

Hij is tevreden met de beschikking van het Hof en vindt het interessant hoe de drie rechters van het Hof de situatie hebben geanalyseerd. ,,Het Hof geeft aan dat zelfs bij het vermoeden dat ik iets verkeerds zou hebben gedaan, uit het onderzoek van de Landsrecherche niet is gebleken dat er sprake zou zijn geweest van opzet of zelfverrijking. Dat is het belangrijkste voor mij. Bovendien is KdNT geen rechtstreeks belanghebbende. De rechters oordelen dat het proces dat zij tegen mij hebben aangespannen meer politiek gedreven is dan iets anders.”

Hoewel hij blij is met de uitspraak van het Hof, ziet Martina zichzelf al sinds 21 mei niet langer als verdachte. ,,Mijn advocaten geven aan dat ik sinds het sepot niet langer verdachte ben”, aldus Martina. Of dat daadwerkelijk zo is, moet blijken als Martina eenmaal door de MAN opnieuw wordt voorgedragen als kandidaat-minister van Economische Ontwikkeling. ,,Dan moet ik weer door de screening en wordt er gekeken of ik een strafblad heb, of ik betrokken ben bij een strafrechtelijke vervolging en of ik verdachte ben. Op alle vragen luidt het antwoord volgens mij nee”, aldus Martina.

Inmiddels is Martina al door de partij benaderd en heeft hij aangegeven beschikbaar te zijn voor iedere functie, ook die van minister. ,,Maar de partij moet zelf nog een besluit nemen of ze mij willen voordragen als kandidaat. Ik zie het in ieder geval als mijn verantwoordelijkheid om door te gaan als minister van Economische Ontwikkeling. Als ik nu zou stoppen, is het niet juist tegenover alle mensen die hun vertrouwen in mij en de partij hebben gesteld.”

Tijdens de afwezigheid van Martina heeft minister Kenneth Gijsbertha van Financiën de post waargenomen en eind augustus werd Giselle Mc William – op dat moment nog Statenlid namens de MAN – beëdigd tot minister van Economische Ontwikkeling.

Voor zij het ministerschap aannam, zijn alle scenario’s met haar besproken, zo stelt Martina, ook het scenario dat hij terug zou keren als minister. Indien dat gebeurt, gaat Mc William terug naar de Staten en neemt Yves Schoop – die sindsdien tot Statenlid is beëdigd – afscheid van het parlement.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC:

Luister hier het interview over Martina’s ambities voor zijn oude ministerspost en hier het interview over zijn visie over de status van de nieuwe MEO minister Giselle Mc William. Bron: Radio Hoyer 2, Steven Martina in gesprek met Rick Hart

2019 05 23 – Openbara Ministerie Steven Martina Belangenverstrengeling Fatum Roger Bos Sepot by Black Lion on Scribd

2019 10 22 – BESCHIKKING Kd… by Black Lion on Scribd

13 Reacties op “AD | Steven Martina wil terug naar MEO

 1. “De rechters oordelen dat het proces dat zij tegen mij hebben aangespannen meer politiek gedreven is dan iets anders”

  Maar ook hebben ze vastgesteld dat Martina schuldig is! Dat zij zelf uit politieke bewegingen besluiten hem niet te vervolgen heeft weinig te maken met het feit dat Martina schuldig is!

 2. Curacao revisited

  “De rechters oordelen dat het proces dat zij tegen mij hebben aangespannen meer politiek gedreven is dan iets anders”
  de hele stoelendans binnen MAN is niet politiek gedreven en op basis van kennis en kunde?!

 3. Mag ik ook wt zeggen?

  Martina: “Aan de andere kant ben ik altijd rustig gebleven; ik heb immers een schoon geweten.”

  Schoon geweten, maar dan zeker volgens de MAN waardes en normen. De MAN de partij van Don Martina, waar men niet vies is van corruptie en zelfverrijking.

 4. Ay nos mes por .
  Corda bon cu Martina si ta traha .

 5. Heb begrepen dat Hensley Koeiman ziek is en ik dacht al die tijd dat de beste man lui was. Waarschijnlijk zal Mc William naar Sociale zaken en Werkgelegenheid schuiven.

  Hoewel de screening niet veel voorstelt, moet Martina weer gescreend worden dus kan hij dat als een testcase gebruiken voor zijn verdere politieke carrière.

  Wij zouden in elk geval niet rouwig zijn om één Martina minder.

 6. De Rechtsstaat

  En Ka(a)t is de Maurice de Hond van Caribisch Nederland.

  Zelfde uitzichtloosheid als de hele MAN-partij.

 7. En, het merendeel van de bevolking wil hem ook terug. PUNT.

 8. De Rechtsstaat

  Niet waard, geen woord aan vuilmaken.

 9. Curacao revisited

  @Marian: dank, ik was die koeien helemaal vergeten. Wat een succes is dat geweest en hoeveel ambtenaren tijd en kosten, en ophef in de samenleving heeft dat niet gekost?
  Misschien moeten wij op Curacao eens gaan nadenken of wij geen metro nodig hebben? Het verkeer is nu vaak verstopt, een metro zou dit probleem kunnen oplossen en de nodige werkgelegenheid bezorgen

 10. Ik zie niets verkeerds in de wens tot terugkeer van Martina, ook al ben ik ook teleurgesteld in zijn ministerschap tot dusver.

  Laat hem inderdaad snel een einde maken aan benoemingen als die van Anus-ka Cova-gina.

  Liever dat dam de 1,000 koeien.

 11. Curacao revisited

  “Ik zie het in ieder geval als mijn verantwoordelijkheid om door te gaan als minister van Economische Ontwikkeling. Als ik nu zou stoppen, is het niet juist tegenover alle mensen die hun vertrouwen in mij en de partij hebben gesteld.”
  Kan meneer Martina aangeven wat:
  1. hij heeft gepresteerd in zijn periode als minister? Insel air, droom kastelen zoals bitcoin en space travel, begrotings tekorten ipv flexiblisering van de arbeids markt en meer exporten.
  2. wat gaat hij in zijn 2de periode als minister anders doen? De eerste periode was niet bepaald een succes, dus waarom zou het deze keer wel beter gaan?

  Kan Steven Martina ook aangeven wat er nu met (bijnaam Anuschka Cova, KKC red) gedaan gaat worden?

 12. Martina:…..”Als ik nu zou stoppen, is het niet juist tegenover alle mensen die hun vertrouwen in mij en de partij hebben gesteld.”

  Als je nu zou stoppen dan is dat juist tegenover alle mensen die het onacceptabel vinden dat politici die de beginselen van Good governance met voeten treden weer een rol als minister gaan vervullen.

 13. Joep Meloen

  Werkelijk alle schaamte voorbij.
  Wordt tijd dat Nederland de boel hier overneemt, want met deze idioten gaan we echt helemaal nergens komen.
  Onze enige toekomst is de toekomst van een 4e wereldland. 3e wereldland zijn we inmiddels al, maar deze club idioten wil ons nog verder doen afzinken.

  Met dank aan alle mafketels die continu op dit soort corrupte lui blijven stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *