AD | Stroomuitval treft groot gebied

Aqualectra | Jeu Olimpio

Willemstad – Een groot deel van het eiland heeft gisteren één uur tot vijf kwartier zonder stroom gezeten. Zelfs Punda en Hato, die vanwege de economische impact hiervoor vaak worden behoed, ondervonden de gevolgen van problemen bij Aqualectra.

Zo meldde plaatsvervangend directeur van het nutsbedrijf Neysa Isenia gisteravond aan deze krant. De stroomuitval werd veroorzaakt door een kortsluiting die aan het einde van de middag ontstond bij het onderstation in Tera Kòrá. Op datzelfde moment ging door een onbekende reden ook het onderstation van Zegu van het netwerk.

Dat was cruciaal voor de grootte van het gebied dat zonder stroom zat – zo’n dertig tot veertig procent van het eiland -, want het onderstation van Zegu is de schakel tussen de energie die de windmolens leveren en het netwerk van Aqualectra. Deze stroom liep het nutsbedrijf nu mis en daardoor was het niet alleen maar een netwerkprobleem tussen Tera Kòrá en Zegu, maar ook een capaciteitsprobleem, legde Isenia uit.

Prioriteit was dan ook om het onderstation van Zegu te herstellen. Toen dat was gelukt, moesten alle windmolens één voor één terug op het netwerk worden gezet en daarna had iedereen weer stroom. ,,Ook al is de uitval maar van vrij korte duur geweest, de oppervlakte van mensen zonder stroom was vrij groot”, aldus de plaatsvervangend directeur.

,,Het waren niet alleen maar wijken uit Bándabou en Zegu, maar ook wijken op Bándariba. Zelfs het vliegveld en Punda zaten zonder stroom, twee gebieden die wij daar altijd voor behoeden.”

Wat de oorzaak van de kortsluiting bij het onderstation van Tera Kòrá was, wordt nog onderzocht. ,,Inmiddels is alles weer hersteld en voor zover bekend heeft de kortsluiting geen schade toegebracht aan de machines”, verklaarde Isenia. ,,De situatie is genormaliseerd en stabiel. Dit zal niet zomaar weer gebeuren, zolang zich geen onvoorziene omstandigheden van deze aard voordoen.”

De gevolgen op het vliegveld zijn beperkt gebleven, omdat de generatoren daar binnen enkele minuten zijn aangeslagen, liet Diana Martis van Curaçao Airport Partners weten.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Stroomuitval treft groot gebied

 1. Een uur tot 5 kwartier zonder stroom , wel achter Centrum Supermark heeft van s’morgens 0900 uur tot 2200 uur zonder stroom gezeten dus inderdaad vriezer ontdooid. Niet alleen rijkere mensen maar ook en vooral van armere mensen is dit een grote scade post. Is Aqualectra nu ook bereid deze mensen te compenseren voor geleden schade?

 2. Greet zegt:
  ‘alle timers van beregening; verlichting; zwembad opnieuw instellen.
  Ijsdispencer leegmaken anders bevriest deze en gaat kapot als er weer stroom is en dan de reeds geleden schade aan airco’s vaatwasser, koelkast etc.’

  Gezien de inboedel van Greet denk ik niet dat hij in een FKP woning woont. Ontbreekt nog maar dat hij klaagt over het uitvallen van de stroom in zijn sigarenkast waardoor zijn Cohibas bederven.

  Een Zuurzak patser kan toch wel een generator betalen?

 3. Stroomuitval van vrij korte duur???
  Op sorsaka zaten we gisteren van ongeveer 16.oo uur tot 22.00 uur zonder stroom, vorige week ook al een half uur en daarvoor bijna eens in de 14 dagen.
  Dus weer alle timers van beregening; verlichting; zwembad opnieuw instellen.
  Ijsdispencer leegmaken anders bevriest deze en gaat kapot als er weer stroom is en dan de reeds geleden schade aan airco’s vaatwasser, koelkast etc.
  Allemaal kapot door spanningpieken bij inschakelen, dus trafo’s plaatsen om deze apparatuur te beschermen.
  Maar wel belasting heffen op zonnepanelen, ongeacht of die nu wel of niet werken.
  Dit is het gevolg van de machtspositie die deze maffia organisatie heeft.
  Stelletje zakkenvullende incompetente oplichters.

 4. Abraham Mossel

  Goed ingevoerde medewerkers bij Aqualectra weten donders goed wie die kortsluiting elke keer weer veroorzaken, dit zijn de schroevendraaier vazalen en Trollen van Gerrit de Raaf die elke keer als de MFK/KFO leden / raddraaier in hun ongelijk
  worden afgestraft .

 5. Het wordt tijd om met andere middelen elektriciteit op te wekken. Ik zou zeggen zeewater gebruiken + -. Er is genoeg van.

 6. Levensgevaarlijke situaties gisteren, met overal verkeerslichten die niet werkten.

  Dan denk je toch weer aan dansleraar Walroud en zeven andere onbenullen van Statenleden die we naar een peperdure hitech verkeersbeurs in Europa hebben gestuurd.

  We kunnen hier niet eens een verkeerslicht in werking houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *