AD | Sure Lottery: FWNK onethisch

‘FWNK-bestuur met twee loterijhouders zit dwars om zichzelf te begunstigen’

Afgelopen woensdag belegde Sure Lottery een spoedpersconferentie | FOTO JEU OLIMPIO

Afgelopen woensdag belegde Sure Lottery een spoedpersconferentie | FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Sure Lottery beklaagt zich over ongelijke behandeling en beticht Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) – waarin concurrenten Robbie’s Lottery en Joe Black als enige wel in zijn vertegenwoordigd – van oneerlijk en onethisch handelen.

,,Deze overheidsstichting moet neutraal zijn”, zegt Richenel ‘Nel’ Eugenio, oprichter van Sure Lottery, die zegt al vanaf 1983 zijn verplichte aandeel aan het Garantiefonds – ruim 350.000 gulden – te hebben afgedragen.

In 1999 nam zijn zoon Jurino Eugenio de leiding over, hoewel de vader bij de Kamer van Koophandel nog wel als directeur staat ingeschreven. Deze week belegde Sure Lottery een spoedpersconferentie.

Volgens Eugenio wordt deze loterij stelselmatig tegengewerkt en zelfs geheel onmogelijk gemaakt. Hij wijst daarvoor naar FWNK, waar Robertico ‘Robbie’ dos Santos (Robbie’s Lottery) en Nelson Farah (Joe Black) als bestuursleden een dikke vinger in de pap hebben.

Marius Römer – die als advocaat veel opdrachten kreeg van de vorige door Dos Santos gefinancierde MFK-regering Schotte, onder andere bij havenbedrijf CPA van Robbies broer president-commissaris Amparo dos Santos – is voorzitter van FWNK.

FWNK-directeur Cesar Prince werd weggewerkt onder het voorzitterschap van Römer; het door MFK benoemde bestuurslid Sithree van Heydoorn werd waarnemend directeur, maar stapte per 1 april om onbekende redenen op.

Sindsdien wordt de loterijstichting van de overheid geleid door het bestuur, waarin dus twee prominente loterijhouders.

Eugenio van Sure Lottery vermoedt dat er een ‘plan’ is om Sure uit de Curaçaose loterijmarkt de drukken en zelfs ‘te elimineren’. Sure kreeg en krijgt namelijk geen vergunning voor het lopende jaar 2013. Maar Eugenio heeft begrepen dat ook andere loterijbazen nog geen vergunning hebben, maar die draaien wel gewoon door tot de dag van vandaag.

Dat Sure tot nu toe kon opereren is omdat met Curaçao Lottery een afspraak was gemaakt, notarieel vastgelegd, dat Sure dan voorlopig de loten die Curaçao Lottery van FWNK ontvangt kan aanbieden en verkopen.

Maar onlangs heeft (het bestuur van) FWNK besloten dat ook Curaçao Lottery moet stoppen met de verkoop van deze officiële nummers. Sure kan al enkele weken niet normaal meer draaien en Curaçao Lottery heeft deze week de laatste lotenboeken verkocht.

Volgens Eugenio voldoet zijn gokbedrijf aan de gestelde voorwaarden. Zo is een brief van de Ontvanger der Belastingen overgelegd waarin staat dat er een betalingsregeling is overeengekomen met de fiscus. De minister van Economische Ontwikkeling, en Wetgeving & Juridische Zaken (WJZ) moeten eveneens formeel op de hoogte zijn van de afspraken met de belastingdienst. Tevens is er een bankgarantie.

Daarom ziet de eigenaar niet in waarom Sure geen toestemming krijgt om gewoon haar werk te doen. Gemeld wordt dat tevens de banen van 300 personen op het spel staan. Sure heeft het gevoel dat er een spelletje wordt gespeeld.

Want toen de brief van de Ontvanger werd overhandigd, moest eerst het FWNK-bestuur erover vergaderen op 15 april. Een dag later kreeg Sure Lottery een schrijven, waarin gemeld wordt dat de bestuursleden hun standpunt niet hebben gewijzigd en dat FWNK geen nummerboekjes beschikbaar stelt, aangezien Sure geen vergunning voor 2013 heeft.

Nadat een oplossing was gezocht en gevonden met behulp van Curaçao Lottery, werd ook deze laatste aan banden gelegd en dat de in gang gezette automatisering moest worden gestaakt, zogenaamd op grond van de argumentatie dat het printpapier dat wordt gebruikt van inferieure kwaliteit zou zijn. Ook dat de op de bon vermelde omzetbelasting (ob) afwijkt van wat gebruikelijk is, aldus Eugenio.

Hij ziet hierin niets anders dan dat er een stok wordt gezocht om de hond mee te slaan en dat er maatregelen worden genomen die specifiek tegen zijn bedrijf zijn gericht.

Hij houdt het erop dat personen die in het FWNK-bestuur zitten hem als concurrentie dwars zitten om er zelf beter van te worden. Dit zou dan gelden voor Farah van Joe Black en Dos Santos van Robbie’s Lottery.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *