26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | TAC raadt ruimtevaart af

HomeMediaAD | TAC raadt ruimtevaart af
tac-ruimtevaart-xspace
TAC raadt ruimtevaart af

Willemstad – Op de vooravond van de dag waarop de concept-Landsverordening ruimtevaart behandeld wordt in de Staten (vandaag) attendeert Lloyd Narain, van Amigu di Tera, op het in 2013 gepubliceerde TAC-rapport.

Dit rapport werd op (hoge) kosten en in opdracht van de overheid gemaakt met allerhande aanbevelingen over de Curaçaose economie en het overheidsbeleid.

TAC is een volledig onafhankelijke Europese onderzoeksgroep die internationaal adviezen uitbrengt over economische en financiële kwesties voor onder andere overheden en is gespecialiseerd in het adviseren van ontwikkelingslanden.

,,In het TAC-rapport met de titel ‘Strategies for sustainable long term economic development in Curaçao’, dat de overheid een half miljoen gulden gekost heeft, staat dat de plannen voor de ruimtevaart de samenleving niet zoveel zal opleveren en dat het beter is en dat we ons richten op activiteiten die het eiland meer opleveren. Het is een project met ‘low macro economic returns’”, aldus Narain.

De TAC-onderzoekers vergeleken soortgelijke space-projecten in andere landen en komen na analyse tot de conclusie dat ‘het commerciële ruimteprogramma gezien kan worden als een zeer riskante onderneming, met mogelijk zeer lage inkomsten voor het land als geheel’.

De onderzoekers vinden de ‘Futron study’, die ten grondslag ligt aan de plannen voor het ruimtevaartproject op Curaçao, niet overtuigend en niet goed onderbouwd en transparant. Volgens deze studie zou het space-programma tussen de 13 en 32 miljoen gulden opleveren in 2020.

Deze opbrengst zou volgens Futron overigens vooral de exploitant toekomen. TAC schrijft in de conclusie: ,,De aanknopingspunten met andere sectoren zijn minimaal en er zijn geen mogelijkheden om op dit gebied verder uit te bouwen of voort te bouwen. Er moeten sprongen gemaakt worden in de technologie, menselijke kennis en investeringen om te kunnen concurreren. Het TAC-team is van mening dat in dit stadium alle commerciële ruimteprogramma’s moeten worden geïnitieerd en ondersteund door louter commerciële middelen.

Het gebruik van publieke middelen voor dit soort onzekere projecten, daar schrikt iedereen van.” De TAC-onderzoekers leggen nog uit dat er weinig lokale werkgelegenheid van uitgaat omdat er veel technische kennis voor nodig is, ook de fiscale opbrengsten zullen niet zo hoog zijn. Er kan evenwel een spin-off zijn in de zin van het promoten van kennis op Curaçao en toerisme, maar dan moet er ook een space-museum of een space-trainingscentrum aan gekoppeld worden.

Of het zo’n vaart zal lopen, is de vraag. Zo scheef deze krant al eerder dat de Landsverordening ruimtevaart gekoppeld is aan de Landsverordening zelfstandige luchtvaart. Hierin wordt geregeld dat de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) omgezet wordt in het zelfstandige bestuursorgaan Curaçaose Burgerluchtvaart- en Ruimtevaartautoriteit (CBRA). Maar de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), heeft eerder aangeven het proces om te komen tot een CBRA aan te houden en eerst alle aandacht te schenken aan het verkrijgen van de categorie 1-status. Volgens de minister is CBRA geen voorwaarde voor het verkrijgen van deze status. Maar voor de Landsverordening ruimtevaart is de CBRA wel een voorwaarde.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Het valt mij op, dat als er over een project/idee gesproken wordt, het noemen van hoeveel miljoenen het wel zal kosten belangrijker is dan goed informatie geven over het project of idee.

  2. Laten we maar hopen dat het hele ruimtevaart idee van tafel gaat, en men zich realiseert, dat er andere zaken zijn die nu en voor de toekomst aangepakt moeten worden.
    Het moet er eens afgelopen zijn met luchtkastelen bouwen onder het mom van, Curaçao is voorbereid op de toekomst. En het volk voorhouden dat er zogenaamde enorme voordelen zouden zijn voor het eiland.
    Laat ze maar gaan zorgen dat zon energie goed van de grond komt.

  3. Deze hele ruimtevaart rotzooi komt toch in eerste instantie uit de koker van drie goudzoekers van Gerrit de Raaf en vriend Corallo incl twee slimme nederlanders die al 200.000,00 Eurotjes “zogenaamde lening” 400.000,00 nafjes in het zakkie hebben, waarvan zij er weer twee terug moesten schuiven onder de tafel aan, JA AAN WIE, aan Gertje natuurlijk. Een groot kut verhaal, pure oplichting, je wil mij toch niet vertelen dat die mafkees van een Erika Terpstra en al die zogenaamde andere raket passagiers een ton vooruit hebben betaald. Doei verkiezings stunt 2010.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties