AD | Tafelberg natuurmonument

Daarachter is het bijna compleet uitgehold | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Bezoekers konden zaterdag een kijkje nemen achter het vooraanzicht van de Tafelberg en konden met eigen ogen zien wat er gebeurt en wat er nog van de berg over is.

Daarachter is het bijna compleet uitgehold. Het vooraanzicht zal als natuurmonument behouden blijven, zo is vanuit de Mijnmaatschappij, die een open dag hield, verzekerd.

Met grote bussen werd het vervoer vanaf de parkeerplaats naar het hogerop gelegen deel verzorgd, waar van een schitterend uitzicht kon worden genoten en de gids uitleg gaf over het hele proces van explosies tot aan het eindproduct. Er zijn bijna dagelijks om 14.30 uur explosies waarbij rotsblokken van een meter tot kleiner vrijkomen, die daarna in grote dumptrucks naar de crushers worden vervoerd en kleiner worden gemalen.

Het mijnen gaat vooralsnog door, omdat het niveau nog steeds 60 meter boven de zeespiegel ligt en er nog genoeg van goede kwaliteit is. Schattingen zijn dat er nog voorraad is voor ongeveer 45 jaar. Daarna zullen kiezelstenen uit het buitenland geïmporteerd moeten worden.

Bij Old Town, waar nog restanten gebouwen staan, werden de kleintjes vermaakt met bouncers, spelletjes en gratis versnaperingen, terwijl de ouders binnenin een kijkje konden nemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *