AD | Taskforce Taxfree Punda

Belastingvrij winkelen in Willemstad stap dichterbij | Jeu Olimpio

Willemstad – Belastingvrij winkelen in het centrum van Willemstad is een stap dichterbij, nu op voordracht van de minister van Economische Ontwikkeling en de minister van Financiën is besloten een takencommissie in te stellen.

Deze zogenoemde taskforce zal zich bezighouden met het bepalen van het juiste concept, het beleid, de regelgeving en een effectief uitvoerplan voor de invoering van ‘tax & duty free’-winkelen op Curaçao. Hier is een landsbesluit voor getekend dat onlangs is toegestuurd aan de Staten.

De ministerraad heeft het besluit genomen met onder meer de overweging van ‘de stimulering van de economie en het behoud en de groei van werkgelegenheid en om die reden voornemens is een faciliteit van vrijstelling van omzetbelasting, invoerrechten en accijnzen in te voeren voor levering van bepaalde producten aan toeristen’.

Belastingvrij winkelen wordt wereldwijd gezien als een stimuleringsmaatregel om een impuls te geven aan de toeristische branche en de economie, zo wordt uitgelegd. De Curaçaose regering wil met de maatregel de concurrentiepositie in de regio, met name voor het cruisetoerisme, verbeteren. ,,Curaçao moet internationaal op de kaart gezet worden als een ‘tax & duty free’-toeristische bestemming”, aldus het landsbesluit.

De initiatiefnemers, ministers Steven Martina en Kenneth Gijsbertha (beiden MAN), hopen dat deze faciliteit voor een betere promotie van Curaçao als toeristische bestemming en voor groei in het aantal toeristen en de besteding tijdens hun verblijf zal zorgen. Verder wenst de regering de kwaliteit en levendigheid van de binnenstad te waarborgen, temeer omdat Willemstad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

De regering vindt het wel belangrijk dat alle betrokken partijen en overige stakeholders inbreng kunnen hebben in het proces van voorbereiding van invoering de belastingfaciliteit. Daarom vindt de regering een verantwoord en goed voorbereidend proces van regelgeving het van groot belang, ‘waarbij zo veel mogelijk ook rekening wordt gehouden met praktische uitdagingen en het belang van de winkeliers en bedrijven in onze samenleving’, zo staat uitgelegd. De betrokkenheid en mening van partijen en stakeholders is belangrijk en vakdeskundigen moeten zich buigen over de formulering van efficiënt beleid, effectieve implementatie en correcte regelgeving.

De commissie die daarvoor in het leven wordt geroepen moet het concept van ‘tax & duty free’-winkelen formuleren, het beleid bepalen, regelgeving ontwerpen die door de wetgever of de regering geformaliseerd moet worden en een uitvoerplan opstellen waarbij ook gedacht wordt aan communicatie, publiciteit en marketing.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 Reacties op “AD | Taskforce Taxfree Punda

 1. redactie curacao

  @Beste Allen,

  Ook deze topic gaat weer dicht wegens de bekende redenen. Laten we allemaal beterschap betrachten. Ook de KKC commentpolis zal frequenter en onverbiddelijker optreden. Alleen ontopic reacties en niet op elkaar tenzij fatsoenlijk.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 2. La Stiwz schrijft: ‘Omdat en een nit on topic reactie nog geen kwaad kan, bij deze’.

  Vergeef hem de taalfout, hij bedoelde ‘nit wit on topic reactie’, verwijzend naar hemzelf.

  Zijn ‘maar zij deden het ook’ reactie geeft verder aan dat La Stiwz op dit eiland heel goed ingeburgerd is, mijn complimenten, als er iets met lolo Leito van de PAR gebeurd kan hij haar zo vervangen.

  Hoe dan ook, La Stiwz reactie op mijn goede vriend Henk die hij tot twee toe een vrouwelijk geslachtsdeel noemde was van geen enkel niveau. Doet vermoeden dat LS een trol is van LP.

 3. Omdat het de 31e is, en een nit on topic reactie nog geen kwaad kan, bij deze:

  “…We gaan deze topic sluiten omdat er alleen nog op elkaar en niet meer inhoudelijk wordt gereageerd…”

  Sinds wanneer ben ik meervoud?
  Ik post gewoon onder 1 alias.

  Lees het nog een keer:
  “…We gaan deze topic sluiten omdat er alleen nog op elkaar en niet meer inhoudelijk wordt gereageerd…”

  Waarom werd dat topic nu gesloten?
  En als Hans het net weet, moet hij zijn andere aliassen eens raadplegen.

 4. Abraham Mossel

  wat te denken om gewoon op zondag! de winkels open te hebben als er twee big boten aan de pieren liggen, en al die snorders!!! met onverzekerde vervoers bussen eens te kontroleren, moet je kijken hoe druk het is in de stad?.

 5. Laatste post onder de KKC kerstwens, van la Stiwz:
  @Henk: je bent een kutje.

  Reactie daarop van redactie:
  We gaan deze topic sluiten omdat er alleen nog op elkaar en niet meer inhoudelijk wordt gereageerd.

  Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De zoveelste keer dat een item moet worden gesloten na een ongepaste reactie van la Stiwz. De man maakt verder in zijn reacties een intelligente indruk, maar blijkbaar heeft hij net als Laplas de afwijking om zich af en toe vulgair uit te moeten laten. Misschien hulp zoeken voor Gilles de la Tourette?

 6. @Hans (en ook aan die andere 3 of 4 aliassen van hem): die post werd gesloten omdat er door meerderen niet on topic werd gereageerd.

 7. Sorry boys, dit was de laatste kon het even niet laten het zal niet meer gebeuren.

 8. Aan een dood paard kan je niet trekken !

 9. Ik heb het eigenlijk wel een beetje veel helemaal volledig gehad met de posts van lapas die blijkmaar niet zonder zijn sexuele fantasieen en andere vulgariteiten gepaard kunnen gaan.

  Waar de redactie heel terecht een bericht sloot na een vulgaire post van La Stiwz verzoek ik hen deze post van lapas gewoon te verwijderen.

 10. Ministers Steven Martina en Kenneth Gijsbertha (beiden MAN), lijkt meer op de lamme die de blinde leidt. Ik vraag me af of dit zode aan de dijk zet. De meeste ondernemers in Punda en Otrabanda zijn zo wanhopig dat ze normaal gesproken ook geen OB in rekening brengen. Volgens mij is dit gewoon natte vinger werk. Dezelfde natte vinger die Steven Martina in de aars van zijn vrouw stopt.

 11. Belastingvrij winkelen is niet de oplossing voor Punda. Dat is alom bekend, maar toch gaan ze door. Het eiland wordt bestuurd door kortzichtigheid. Er is geen visie gebaseerd op een meerjarig integraal plan en geen doelenstellingen gebaseerd op een specifieke markt die behaald dienen te worden. In feite is er niets, alleen dat belastingvrij winkelen als een stimulering wordt gezien. Triest.