AD | Taxfree winkelen een feit

Additionele jaarlijkse bijdrage aan economie van 36,5 miljoen dollar

Willemstad – De Tijdelijke ministeriële regeling taxfree winkelen, op 24 september ondertekend door minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en op 3 oktober uitgegeven door minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR), is een feit.

Deze regeling beoogt het bestedingsniveau van cruisetoeristen op Curaçao te verhogen en de bedrijvigheid, met name in Punda en Otrobanda, te stimuleren.
De combinatie van de verwachte verhoging van het bestedingspatroon per cruisetoerist en de groei in het aantal cruisetoeristen dat Curaçao jaarlijks aandoet zal leiden tot een additionele jaarlijkse bijdrage aan de Curaçaose economie van 36,5 miljoen dollar. Het Antilliaans Dagblad heeft het betreffende Publicatieblad (2018 nummer 53) geanalyseerd.

De regeling geeft vrijstelling van omzetbelasting (ob) bij verkoop aan afnemers die niet in het heffingsgebied, Curaçao dus, wonen of gevestigd zijn. ,,Om van deze vrijstelling gebruik te kunnen maken, dient de ondernemer die de vrijstelling claimt te kunnen aantonen dat de verkochte goederen daadwerkelijk het heffingsgebied verlaten”, aldus de toelichting op de ministeriële regeling.
In het verleden werd hiervan al gebruikgemaakt bij verkoop door winkeliers in Punda en Otrobanda. Het bleek echter niet eenvoudig om te kunnen aantonen dat de verkochte goederen daadwerkelijk het heffingsgebied verlieten.

De nieuwe regeling biedt de mogelijkheid om onder een aantal specifieke voorwaarden, ingeval van verkoop aan cruisetoeristen, de verkoop vrij van ob te kunnen doen. ,,Daarbij wordt uitgegaan van de verkoop van belastingvrije producten door aangewezen ondernemers.”

Op basis hiervan is voor de Inspecteur der Belastingen duidelijk zichtbaar welke bedrijven van de mogelijkheid van vrijstelling van ob gebruikmaken, zodat gericht onderzoek kan worden gedaan naar de juiste toepassing van deze ministeriële regeling.

Aan het aanwijzen van ondernemers wordt een aantal voorwaarden verbonden om de toepassing van de ministeriële regeling te beperken tot ondernemers die zich aan de fiscale regels houden. ,,Zo zal de aanwijzing niet worden verleend indien in de voorbije twee jaren aan de ondernemer vergrijpboetes zijn opgelegd, dat wil zeggen boetes die zijn opgelegd wegens opzet of fraude dan wel wegens recidive.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Taxfree winkelen een feit

 1. Best handig, dus ik vraag een toerist mijn product te kopen… Hoppa aardige winst waarschijnlijk. Tenzij die winkels weer wazige “tax free” prijzen hanteren. Waarom zou een toerist hier willen winkelen als winkels spullen van 1-2 jaar terug verkoopt voor een nog duurdere prijs?

 2. Dit soort oplossinoplossing is iets voor Nederlanders en niet Curacaoenaars. Wij blinken echt niet in dit soort dingen die niet zal gaan werken.
  Nederland komt altijd met uitzonderingen en na jaren dondert alles in mekaar vsnwege fraude. Of zacht gezegt oneigenlijk gebruik.
  Een uitzondering hier, een uitzondering daar. En niemand snap nog wat de bedoeling was of is.

  Leer van de Nederlanders hoe het niet moet. Kom met een beter taxfree .

 3. Bij de Chineze minimarkets kan je al elke dag ‘tax free’ winkelen.

  @drechi, Je weet zelf. Controle en Curacao gaat niet samen!

 4. Drechi pa bosnan Tur

  Je hebt niet vaak gelijk Joep, maar tot mijn grote verbazing zeg je ineens iets waar ik het mee eens ben.

  Hoe gaan ze dat dan controleren vraag ik me af?
  Ze geven immers het gekochte spul in een verzegelde zak mee naar de boot of het vliegtuig toch?
  Wie zegt mij dat ze het spul niet gauw even afgeven aan een lokaal persoon die hen ertoe heeft aangezet??
  Does what I am saying here make any sense??

 5. Joep Meloen

  Als er 1 maatregel, met het oogmerk van fraude in het achterhoofd, ontworpen is dan is het deze wel.
  Hoe dom moet je zijn als regering om dit toe te staan ? Over 1 of 2 jaar komt men tot de conclusie dat de omzet niet is gestegen, maar dat de OB ontvangsten met ongeveer 30 % zijn gedaald !

  Nos mes no por !!!!!
  Het wordt echt tijd dat de regering de hulp van Nederland gaat inroepen om de economie weer leven in te blazen. Deze klunzen begrijpen er vrij weinig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *