AD | Tevredenheid alom op Aruba over relaties

Wever-Croes: ,,Aruba is nog niet zover om voor Nederlandse bedrijven als springplank naar de regio te kunnen fungeren. Dit jaar gaat de regering zich inzetten voor economische ontwikkeling. Misschien dat we over een halfjaar wat concreter zijn.”

Oranjestad – ,,We hebben het bezoek zeer op prijs gesteld. Ik ben er tevreden over, omdat we werken aan het opbouwen van het onderlinge vertrouwen en daar verder in zijn gekomen.” Dat zei minister-president Evelyn Wever-Croes over het bliksembezoek van premier Mark Rutte aan Aruba.

Gisteren bezocht Rutte Aruba, in gezelschap van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. Zoals gebruikelijk werkte de bewindsman een serie officiële ontmoetingen in hoog tempo af. Om te beginnen heeft er op Cas Ceremonial een ontmoeting plaatsgevonden tussen de gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, minister-president Rutte en Knops.
Daarna stonden bezoeken aan de premier van Aruba, de ministerraad en enkele Statenleden op het programma.

Rutte schreef hierover op Facebook: ,,Prettige kennismaking gehad met de Arubaanse Raad van Ministers. Dit kabinet zit nu net iets meer dan een jaar en is bezig met een ambitieus regeerprogramma. Nederland juicht het toe dat de Arubaanse regering onder meer inzet op goed bestuur, duurzame en evenwichtige overheidsfinanciën, investeringen in de sociale sector op Aruba en investeringen in veiligheid.”

Het gezelschap begaf zich daarna naar luchthaven Reina Beatrix, voor een presentatie van het Project Gateway 2030.

Tijdens de afsluitende persconferentie herhaalde Rutte zijn positieve woorden over de Arubaanse regering. ,,We hebben de contacten versterkt en zijn enthousiast over de plannen van de regering. Toch zijn er ook zorgen, vooral over de financiën. Ik zie echter dat Aruba op de goede weg is.”

Rutte maakte een kort uitstapje naar Aruba, omdat hij op Curaçao is met een handelsdelegatie. Dezelfde kansen die hij daar ziet, ziet hij ook op Aruba. ,,Hier is de duidelijke wens om het toerisme te versterken en de economie te diversifiëren. Ik denk dat economische samenwerking tussen de landen, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, zeker laat zien dat het Koninkrijk meerwaarde heeft. De afgelopen tijd is de meerwaarde in elk geval duidelijk geworden in de steun aan Sint Maarten na orkaan Irma. Ook de verkiezing van Nederland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is duidelijk een Koninkrijkszaak gebleken.”

Hoewel Wever-Croes zei tevreden te zijn over het bezoek, remde ze het enthousiasme direct af: ,,Aruba is nog niet zover om voor Nederlandse bedrijven als springplank naar de regio te kunnen fungeren. Dit jaar gaat de regering zich inzetten voor economische ontwikkeling. Misschien dat we over een halfjaar wat concreter kunnen zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *