AD | Tevredenheid én gemor na ingreep op Bonaire

Chris van Mersbergen | Algemeen dagblad

Kralendijk, Bonaire © ANP XTRA

Na Sint-Eustatius neemt staatssecretaris Raymond Knops (CDA) nu ook Bonaire stevig in de tang. Het blijft tobben met de bijzondere gemeenten in het Caribisch gebied.

Wat is er precies aan de hand?
Sinds 2010 zijn Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) bijzondere gemeenten. Daarmee hebben ze een andere status dan Aruba, Sint- Maarten en Curaçao: dat zijn aparte landen in het Koninkrijk der Nederlanden.

De drie ‘BES-eilanden’ kampen met forse economische, sociale en bestuurlijke problemen. Zo is er veel armoede, is het straatbeeld verloederd en zijn de plaatselijke eilandsraden een janboel. Op Bonaire (kleine 20.000 inwoners) is de slechts elfkoppige gemeente- of eilandsraad onder meer verantwoordelijk voor een lucht- en zeehaven, natuurbescherming en het aanjagen van de economie. Dat lukt moeilijk: de eilandsraad is versplinterd en komt maar niet tot beleid. Dat terwijl Nederland al een tijd een zak geld klaar heeft liggen.

Wat heeft de staatssecretaris gedaan?
Staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Koninkrijksrelaties) zag zich dit jaar al gedwongen om in te grijpen op Sint-Eustatius. Daar zette hij de eilandsraad volledig buitenspel en stelde een regeringscommissaris aan.

Zo ver gaat hij op Bonaire niet. Woensdag tekende Knops met het bestuurscollege, dat bestaat uit de gezaghebber en drie gedeputeerden, een bestuursakkoord. Daarin staat dat Den Haag voor minimaal twee jaar een deel van de macht naar zich toetrekt.

Een akkoord klinkt democratisch, maar in de praktijk valt dat nogal mee. Insiders spreken over een akkoord dat ‘met het pistool op het hoofd’ is getekend. De eilandsraad had nog geen 24 uur om het te lezen, maar ging wel in meerderheid akkoord.In het akkoord staat dat de bezem door

het lokale bestuur gaat en dat bijvoorbeeld het innen van belastingen flink wordt gereorganiseerd. Ook komen er gedragstrainingen voor ambtenaren en bestuurders. In ruil daarvoor investeert Den Haag miljoenen in onder meer wegen en woningen.

Hoe komt dit aan bij eilanders?
De bewoners zijn aan de ene kant blij dat er iets gebeurt op Bonaire. Maar er is ook onvrede over de ‘ondemocratische’ manier waarop het Nederlandse kabinet te werk gaat. De belangrijkste frustratie zit in het feit dat er voor de inwoners van de bijzondere gemeenten geen sociaal minimum is vastgesteld.

De uitkeringen zijn er stukken lager dan hier, ook als je deze afzet tegen het op de eilanden geldende minimumloon. Daarom leeft een groot deel van de eilandbewoners in armoede en schulden. Zij vragen zich af: zijn we minder waard dan ‘gewone’ Nederlanders? Lichtpuntje: in 2019 gaan het minimumloon en de uitkeringen omhoog.

Wat zegt de Tweede Kamer?
De Tweede Kamer begrijpt in grote meerderheid dat Knops zich gedwongen zag om in te grijpen op Bonaire. Wel zouden ze graag willen weten wat de overwegingen van de staatssecretaris zijn om uitgerekend nu in te grijpen, terwijl er in maart verkiezingen zijn voor een nieuwe eilandsraad.

,,Je sluit een akkoord met bestuurders die nog maar een paar maanden aan de macht zullen zijn”, zegt GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. ,,De mensen daar kiezen een nieuwe raad, maar weten nu al dat die de komende tijd nauwelijks meer iets zelf kan beslissen. Ik begrijp dat er iets moet gebeuren, maar dit komt op mij wel heel erg over als powerplay van de staatssecretaris.”Özütok kreeg in de Kamer brede steun voor haar verzoek aan Knops om in een brief uitleg te geven over zijn ingreep op Bonaire.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *