29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘The Cliff’ gericht op VS

HomeMediaAD | ‘The Cliff’ gericht op VS
Deze impressie geeft een beeld van de architectuur en bouwstijl. Investering van 200 miljoen met nog eens 90 miljoen in fase twee

Willemstad – Het nieuwe project van Papagayo Groep, waarover het Antilliaans Dagblad zaterdag berichtte, zal niet als een Papagayo-resort worden gemanaged.

,,Het is de bedoeling om een internationale keten aan te trekken die op de Amerikaanse markt is gericht”, zegt ontwikkelaar en aandeelhouder Hans Slier.
,,Niet alleen volgens mij, maar ook volgens het Toeristisch Master Plan leidt dat tot de hoogste ADR en het beste resultaat voor Curaçao.” ADR staat voor Average Daily Rate, de prijs die voor een kamer per dag gevraagd kan worden. Het project ligt op de tekentafel met de werknaam ‘The Cliff Beachhotel’, vernoemd naar de rotswand ofwel de klip tot circa 20 meter hoogte waar het gerealiseerd moet worden.

,,De minister van Economische Ontwikkeling (Steven Martina van MAN, red.) en de premier (Eugene Rhuggenaath van PAR, red.) zijn volledig op de hoogte van de plannen en steunen ze omdat ze volledig vallen binnen het Toeristisch Master Plan, afgestemd zijn met Carmabi, er ecologisch ontwikkeld en gebouwd gaat worden en het plan heel veel werkgelegenheid gaat brengen en een enorme instroom van harde valuta voor Curaçao.”

Slier, die samen met zijn zakenpartner en medeaandeelhouder Cees Zwanenburg met hun eerder gerealiseerde Papagayo Resort en daarna Papagayo Hotel, hun sporen hebben verdiend, zegt in gesprek met deze krant: ,,Kortom, een plan dat zeker op dit moment en in deze economie mede voor een omslag kan zorgen.”
Het nieuwe resort aan de overzijde van de Jan Thielbaai krijgt in eerste instantie 340 kamers en daar komen met de tweede fase nog eens 200 kamers bij. De investering voor de eerste fase bedraagt ongeveer 200 miljoen gulden (ongeveer wat hiervoor al is geïnvesteerd in de bestaande toeristische complexen). Daar komt nog eens 90 miljoen gulden bij voor fase twee, dus in totaal 290 miljoen.
Slier:

,,Voor wat betreft de financiering zullen Cees Zwanenburg en ik voor het benodigde eigen vermogen zorgen en zal voor het overige deel een marktconforme lening worden afgesloten. Wij hebben daar geen enkele financiële bijdrage vanuit de overheid bij nodig. Zo hebben we ook al onze eerdere projecten met eigen geld en bancaire financiering gerealiseerd zónder financiële bijdrage van de overheid.”

Papagayo-plan creert Werk en inkomen

In totaal bestaat het hotel – ‘The Cliff Beachhotel genaamd’ – uit 300 kamers en 40 cabins. De tweede fase voorziet in nog eens 120 cabins.

Tijdens de totale bouw creëert het jongste Papagayo-plan 600 manjaren werk. Tijdens de exploitatiefase worden er direct ongeveer 400 extra banen gecreëerd en met de indirecte banen meegeteld zullen er ongeveer 800 gezinnen voor de komende 30 tot 40 jaar een inkomen uit hebben. Zo rekent Slier voor.

Hans Wilfred Slier werd op 4 maart 1960 geboren in het Nederlandse Delft. Inmiddels staat hij al heel wat jaren – ruim twintig jaar – aan het hoofd van een indrukwekkend toeristisch complex in Jan Thiel. Het huidige Papagayo Beach Resort heeft 180 kamers (360 bedden). Het Papagayo Beach Hotel heeft 155 kamers (310 bedden).

,,In totaal hebben we nu met deze twee hotels en Papagayo Beach Plaza, het Diamond Beach Casino en Papagayo Beach Club een kleine 200 miljoen gulden geïnvesteerd op Curaçao.”

Dit is nog exclusief eerdere projecten van Cees Zwanenburg en Hans Slier die inmiddels verkocht zijn zoals Boca Gentil, Beau Rivage en een appartementencomplex op Blue Bay.

,,Nu biedt de huidige Papagayo Groep aan 400 mensen werk. Met de indirect afgeleiden werkgelegenheid erbij leven nu ongeveer 800 gezinnen van Papagayo.” Slier herinnert eraan dat de groep waar hij leiding aan geeft al vanaf 1997 samenwerkt met het Algemeen Pensionfonds Curaçao (APC), de grondeigenaar, ‘als zeer gewaardeerd partner’. Sinds eind 2016 is er overleg met APC om ten aanzien van de overkant van de baai het plan, waarvan de oorsprong in 2006 ligt, opnieuw op te starten.

,,Destijds waren er veel bezwaren van milieubewegingen tegen de plannen van de heer Eduardo Halabi omdat er geen rekening werd gehouden met kwetsbare ecologische gebieden. In dit nieuwe plan zijn die gebieden uitgesloten van ontwikkeling en wordt de ontwikkeling en bouw ecologisch verantwoord uitgevoerd.”

Overigens heeft Slier het plan ook een tijdje stilgelegd omdat de economie in een recessie raakte, ‘zoals we allemaal weten’, en hij een paar jaar later samen met Cees Zwanenburg was begonnen aan de bouw van het huidige Papagayo Beach Hotel. ,,Inmiddels is het plan afgestemd met alle betrokken partijen en hopen we binnenkort de grondovereenkomst met APC te tekenen”, aldus Slier.

De betrokken architect is Cees Den Heijer, in 2017 winnaar van de Cola Debrot-prijs. Den Heijer heeft ook het Papagayo Beach Hotel getekend en is naar het oordeel van de ontwikkelaars ‘een heel kundige en prettige architect om mee samen te werken’, die een contemporary style combineert met ecologisch verantwoord ontwerpen en bouwen.

,,Wij willen namelijk realiseren dat het gebouw grotendeels wegvalt in haar natuurlijke omgeving en dat er zo veel mogelijk met lokale natuurlijke materialen en energiezuinig gebouwd wordt, een en ander volgens de nieuwste ecologische bouwtrends. Een referentiebeeld daarbij is voor ons het Amangiri Hotel & Resort in Utah, in de Verenigde Staten.”

Zorgen om natuurgebied

Op social media is bezorgd gereageerd op het nieuws van de uitbreiding. De meesten vrezen dat het natuurgebied met de bouw van het hotel verloren gaat. Een persoon plaatst een afbeelding van een vogel die een bord met de tekst ‘Help’ omhooghoudt. Een andere persoon volstaat met: ‘Money talks’.

Dan is er iemand die hoopt dat APC, eigenaar van het terrein, nog eens diep nadenkt om vervolgens aan Papagayo te melden dat de plek bij nader inzien ongeschikt is. Curaçao Nature Conservation meldt dat de organisatie 10 jaar geleden strijd voerde tegen de ontwikkeling van Doggy Beach. Het is weer tijd om voor een goede zaak te strijden, vindt de organisatie.

,,Meneer Martina hoe kan je dit toestaan?”, vraagt een ander zich af. ,,De ontwikkeling van het gebied markeert het eind van het commitment waarvoor de regering tekende om de SDGs van de VN te halen. De kortzichtigheid van de regering is beangstigend, en helemaal als je bedenkt dat Kurá Hulanda Lodge en Santa Martha bij Soto het zwaar te verduren hebben.”

Een persoon doet een poging om de zaak van de andere kant te bekijken: ,,De bouw is goed voor de economie, de werkgelegenheid. Maar helaas delft de natuur het onderspit. Bij Fuikdag brak de hel los toen er bij de mangroven gegraven werd. Maar nu is er geen vuiltje aan de lucht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Kijk Kijk naar al die kundige opmerkingen hier- weer allemaal van die positieve mensen die zelf nooit ene moer hebben bijgedragen of zullen bijdragen aan onze economie.
    Zielige mensen die willen doen denken dat ze interessant zijn.

  2. Nu de Amerikanen hier een trekken zoals op Aruba, daar zijn we al 40 haar mee bezig wat niet echt wil Lukken.
    Het Papagayo hotel loopt ook niet zo geweldig, behalve de 2 NL crews is het uitgestorven.
    In ieder geval oprecht sukses gewenst met de aantekening de natuur en de mooie vogels te beschermen!

  3. Waar gaan ze bouwen, op die helling die aan het instorten is op dat foto? Ik zie de schade vergoeding aan aankomen…
    Hoe staat het eigenlijk met Hyatt? Als het woord Amerikanen valt is het op Curaçao altijd goed.. Het houdt maar niet op?

  4. ‘Wij hebben daar geen enkele financiële bijdrage vanuit de overheid bij nodig. Zo hebben we ook al onze eerdere projecten met eigen geld en bancaire financiering gerealiseerd zónder financiële bijdrage van de overheid.”’

    Kijk, Heerenveen/Lippinkhof/Frielink, zo kan het ook.

    Wanneer ziet wij onze 230 miljoen gemeenschapsgeld gestoken in Insel Air terug?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties