28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Tijd voor plan B

HomeMediaAD | Tijd voor plan B
GZE heeft zelf geen kennis over en ervaring met raffinage en reageert ook niet op herhaalde due dilligence verzoeken | Jeu Olimpio

Willemstad – In het kader van de aanhoudende bezorgdheid over het Chinese staatsbedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE), is tijdens een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers gisteren aangegeven dat het tijd wordt om andere alternatieven voor de overname van de Isla-raffinaderij na 2019 te bestuderen.

Dat laat premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tegenover deze krant weten. Ruim een jaar na de ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Curaçaose regering en GZE heeft het Chinese staatsbedrijf nog steeds geen volledige helderheid verschaft over verschillende financiële en technische aspecten, zo meldt Rhuggenaath tegenover deze krant. Ondertussen groeit de bezorgdheid op Curaçao.

In dit kader heeft het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) gisteren onder leiding van voorzitter Clift Christiaan aangegeven dat een ‘fall back position’ moet worden bekeken, dit indien de onderhandelingen met GZE, of zelfs met PdVSA, op niets uitlopen. ,,Gezien de urgente situatie omtrent de raffinaderij en de bekende deadline van 2019 is er niet veel tijd om alternatieven te bestuderen. De tijd dringt”, aldus de minister-president, die de Raad van Ministers gisteren heeft aangespoord een aanpak te bedenken hoe dit het beste kan worden behandeld. Rhuggenaath uit de hoop dat deze week knopen kunnen worden doorgehakt en het proces kan beginnen.

De Curaçaose minister-president benadrukt dat (nog) geen sprake is van onderhandelingen met een andere partij. In het MoU dat in september 2016 met GZE is getekend, is namelijk een onderhandelingsverplichting opgenomen. ,,Dat moet gerespecteerd worden. We onderhandelen daarom ook niet met andere partijen. Dat is niet wat is voorgesteld. Wat is voorgesteld, is dat aan een plan B wordt gedacht en deze wordt voorbereid.”

Deze krant meldde gisteren al dat GZE – dat de Isla-raffinaderij wil overnemen, de LNG-terminal bij Bullenbaai wil bouwen, een nieuwe raffinaderij bij dezelfde Bullenbaai wil opzetten en daarnaast, na ontmanteling van de Isla, het terrein rond het Schottegat wil herontwikkelen – zelf geen kennis heeft over en ervaring met raffinage. Ook over de financiële slagkracht van het Chinese staatsbedrijf bestaan grote vraagtekens; GZE zou een eigen vermogen hebben van amper 60 miljoen dollar, hetgeen niet in verhouding staat met de voorgenomen investeringen van 4,5 tot 6,5 miljard dollar.

De bezorgdheid wordt versterkt door de voorlopige due diligence-onderzoeken naar GZE: jaarcijfers en andere essentiële kerngegevens voor een samenwerking op dit niveau ontbreken. ,,Ondanks het feit dat verschillende verzoeken naar GZE zijn gestuurd, blijft het bedrijf in gebreke en is de informatie niet overlegd dat ons het gevoel van ‘full comfort’ geeft”, zo stelt Rhuggenaath. Desondanks is nog steeds geen harde deadline, in de vorm van een ultimatum, aan GZE opgelegd. ,,Iets dat nu wel moet worden overwogen”, meent de premier.

‘PdVSA blijft van groot belang’

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) hoopt deze week nog met functionarissen van PdVSA aan tafel te kunnen zitten om de toekomst van de Isla-raffinaderij te bespreken. Dat heeft de minister-president tegenover deze krant bevestigd. ,,PdVSA blijft van groot belang voor Curaçao.”

Of PdVSA na afloop van het leasecontract in 2019 nu doorgaat als exploitant van de raffinaderij of niet, het Venezolaanse staatsoliebedrijf blijft een belangrijke speler, ook op politiek niveau. Bij een soepele overgang – hetgeen gewenst is – is de medewerking van PdVSA namelijk nodig. ,,Een vergadering met PdVSA blijft belangrijk. Duidelijkheid is nodig hoe het zichzelf ziet in de toekomst, en als het bedrijf niets meer ziet in een samenwerking in de toekomst, moet dat ook duidelijk worden gemaakt”, aldus Rhuggenaath, die de hoop uit deze week met de top van PdVSA te kunnen zitten.

,,Dat zou een hele positieve ontwikkeling zijn.” De eerste geluiden vanuit het Venezolaanse staatsoliebedrijf – dat zelf met de economische recessie van het land in grote problemen verkeert – zijn geluiden van interesse, zo meent de Curaçaose premier. ,,De raffinaderij is belangrijk voor het productiesysteem van PdVSA. We hebben duidelijk gemaakt dat we aan het onderhandelen zijn met GZE, maar dat de mogelijkheid er nog is dat ze aansluiten.”

PdVSA heeft volgens Rhuggenaath vervolgens aangegeven geïnteresseerd te zijn, maar dat eerst een gesprek op hoog niveau zal moeten plaatsvinden, hetgeen naar verwachting deze week zal plaatsvinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @ToC
    Wij hebben op Curaçao veel om trots op te zijn. Zelfs ‘Trots op Curaçao’ vertaald, ‘Curaçao Pride’ geeft een vrijheid aan dat gekoesterd mag worden. Om de zoveel tijd gaan wij naar de stembus (goed, op Curaçao wel erg frequent) om leiders te kiezen die ervoor moeten zorgen dat alles waar wij trots op zijn behouden blijft maar ook, dat wij als gemeenschap, iedere keer een stapje verder komen. Wat wij echter merken is dat wij sinds 10-10-10 stelselmatig achteruit zijn gegaan. Dit, ondanks mooi gesproken woorden in de RMR. De economie krimpt, het aantal mensen dat in armoede leeft neemt toe en de inkomensongelijkheid vergroot. Wij hebben een ‘rechtse’ regering dat normaal gesproken armoede en inkomensongelijkheid niet een hoge prioriteit geeft. Het ‘pilot’ plan voor enkele barios (urgentie plan) wordt gehinderd door gebrek aan financiën.

    Naar eigen zeggen, hadden de Chinezen Curaçao niet in het vizier. Een bod voor een nieuwe LNG terminal bracht, al waar wij trots op zijn (potentie), onder hun aandacht. Vervolgens, toen Whiteman door PDVSA werd geschoffeerd, konden zij het ‘aanbod’ niet laten liggen. Dit, ondanks het feit dat GZE geen olie raffinaderijen opereert.

    Dit jaar lachten ‘de sterren’ Curaçao toe en werden wij getrakteerd op een bijzondere eclips,m. Laten wij het houden op het feit dat ‘de sterren’ zich nu eens ten voordele van Curaçao hadden gearrangeerd. Wij zien Vervolgens allerlei ‘experts’ opduiken, die er enkel erop uit zijn om, van de arrangement, persoonlijk voordeel en/of voordeel voor een select groepje te herschikken. Dus, i.p.v. dat het volk van deze nieuwe ‘constellatie’ zal profiteren en iedereen erop vooruit gaat, zijn er elementen die de zaak willen privatiseren. Maduro en de leiding van PDVSA is een besloten clubje dus, even de trots inslikken, en deze junta opnieuw benaderen voor een ‘avontuur’. Als de Chinezen de hele keten niet ‘controleren’ valt er waarschijnlijk meer te verdelen. Daarnaast proberen de ‘eurocentristen’, die graag aan het handje van Nederland lopen, en zelfs het idee dat er zelfstandig een beslissing genomen moet worden beangstigend vinden, Shell als optie aan te dragen. Shell was koninklijk en is nu gezien Rutte III ook een staatsbedrijf. Toch?

    Nu Xi, voor het leven, als leider herkozen is, en zijn economische ideeën in de Partij “grondwet” zijn verankerd, is er duidelijkheid t.a.v. het beleid in alle geledingen van de Chinese gemeenschap, nationaal en internationaal, gekomen. Om zijn economische ideeën te realiseren, o.a. met betrekking tot buitenlandse investeringen in China, heeft Xi de afgelopen periode, corruptie hard aangepakt. Dit zal de kopstukken bij GZE niet ontgaan zijn want ook zij zullen de partijlijn moeten volgen. Ongeacht! Voor Curaçao zal de raffinage van de olie met behulp van PDVSA, een vergelijkbare situatie als met InselAir opleveren. Bovendien moeten de Venezolanen een schuld aan de Chinezen aflossen. Clift Christiaan en zijn clubje zouden moeten begrijpen dat de Chinese taart groot genoeg is zodat ‘iedereen’ er een flinke stuk van kan krijgen. Of is het de bedoeling dat een selecte groepje van ‘eigen partijbonzen’ middels deze lucratieve ‘deals’ schadevrij gesteld worden voor de gang van zaken na 10-10-10?

  2. @ Hoedanook, de typefout was erger dan je kan voorstellen. Het was een ander voorzetsel. 😉

    Ik lees in het bovenstaande artikel

    “indien de onderhandelingen met GZE, of zelfs met PdVSA, op niets uitlopen”

    Waarom zou men niet verder kijken dan zich alleen maar te focussen op een oliehandelaar van een wereldmacht? Een wereldmacht die alle producten lokaal maakt en deze zo in de wereldmarkt zet dat andere landen zulke eindproducten niet meer ‘kunnen’ maken. Daarmee ander landen in de wereld afhankelijk maken van een leverancier die dadelijk geen gezonde concurrentie meer heeft?

    Laten we ons zeker niet focussen op een failliet land, toch?

    GZE heeft de RdK 4,5 jaar nodig om de investering van China in Venuzuela terug te verdienen. Ik geeft ze 5 jaar. Ze zijn nu mensen aan het opleiden die eventueel de oude dame operationeel kunnen houden. De huidige buitenlandse werknemers kunnen dus nu vervangen worden. Daarmee is GZE van de productie verzekerd.
    Na die 4,5 jaar (2024) heeft Venuzuela aan de leveringsverplichting voldaan en is de $56 miljard afgelost.
    Daarna heeft de GZE de oude dame alleen nog maar nodig om halffabricaten voor China te maken. Er zal nl een einde komen aan de vraag naar heel veel benzine/diesel voor consumptie, zoals nu dat nog wel is.
    Vanaf 2025 zal de electric car het enige nieuwe product van de autofabrikanten zijn. (hoopvol)
    Elektrische energie ipv van gas zal gebruikt worden om te koken. (veel efficiënter )
    LNG zal gebruikt worden om energie op te wekken (jammer), doch meer en meer huishoudens gaan over naar alternatieven ,zoals community energie.
    Kleinschalige energie opwekkers. (veel efficiënter)

    Dus na 2025 is er een kleinere raffinaderij nodig. Dan is er alleen nog de productie voor de plastics. Bijkomend product LNG en wat andere brandstoffen. Geen grote raffinaderij betekend minder personeel. Dat betekend dat we straks goed opgeleide mensen hebben waar geen werkplek voor is.
    Maar die kleinere raffinaderij bouwen op een plaats die we in het koninkrijk aangewezen hebben als natuurerfgoed kan niet. Dus gaan we schreeuwen om onafhankelijkheid. Eigen land, geen bemoeienissen van de neonkolonisator meer. Dan vervalt het natuurerfgoed en kan Curacao doen waar ze goed in is nl de boel vervuilen.
    Waarom een nieuwe raffinaderij op een andere locatie bouwen? Je moet ook de huidige BOO verplaatsen en die moet wel zo groot zijn dat ze voldoende overcapaciteit levert om ook de rest van Curacao van stroom te voorzien. Hoe zit het dan met het transport van de energie. Komt er dan een nieuw leidingennet? Wie gaat dat beheren, toch niet….?

    Waarom niet de oude dame nieuw leven geven in de vorm van schonere krakers en filters. In veel steden over de hele wereld staat de raffinaderij aan de rand van of in een leefomgeving. Ontploffen doet het niet zo maar, daar zijn te veel veiligheidsvoorzieningen voor getroffen. Stank, daar kan je wat aan doen. Zo ook tegen de onzichtbare moordenaar die nu uit de pijpen wordt geblazen.
    Waarom wordt er in kleinbedrijf wel gehandhaafd en bij RvK niet? Belangen te groot?

    Het klopt wat men zegt letterlijk: We kunnen niet in de toekomst kijken. Om een beeld vanuit onze ogen naar onze hersenen te transporteren tijd nodig. Wat we zien is al geweest.
    Wel kunnen we ons een beeld vormen van hoe onze toekomst er uit moet gaan zien. En heel soms moeten we dat beeld wat aanpassen omdat we niet alles kunnen.

    Dat een raffinaderij een uitkomst KAN zijn, betwijfel ik niet. Dat we geld mogen verdienen aan de verhuur is logisch. Maar dat we zo blind achter een groep aanlopen die blijkbaar goed in de gaten heeft dat hun beeld van de toekomst zo is dat het dan alleen draait om hun gevulde bankrekening, keur ik af.

    Er zijn in de regio veel moderne raffinaderijen met een minder capaciteit. Dus waarom zal GZE die niet huren over 5 jaar? Tenslotte is het niets anders dan een oliehandelaar.

    Trots kan vreemde vormen aannemen, dat klopt. Maar ik ben Trots omdat we een samenleving hebben die uniek te noemen is. Ondanks alle ellende die veroorzaakt wordt door hebzucht en haat. We kunnen in vrijheid leven en hebben daar goede afspraken over gemaakt. We kunnen minderbedeelden helpen. We kunnen vrij dansen als we dat willen. We kunnen luide blije muziek spelen. We hebben een vrijheid van meningsuiting en stakingsrecht als we het er niet mee eens zijn. We kunnen terugvallen op een samenwerkingsverband waarin we hulp krijgen als we even niet meer kunnen.
    We hebben een gevmin gehad die in de RMR heeft aangegeven dat het land Curaçao het Koninkrijk samenwerkingsverband omarmd en graag zo wil behouden voor toen en de in de toekomst. Hoedanook, dan moet je ook wel inzien dat afgeven op de huidige regering tegenstrijdig is met het toen verkondigde standpunt van het Land Curaçao. Alle hulp uit het koninkrijk om uit het economisch dal te komen is welkom. Tenzij men dik kan verdienen aan de GZE deal, want dan gelden andere regels, toch?

  3. @ToC
    Ja, ‘trots’ moet je in de gaten houden kan ‘vreemde vormen’ aannemen ?.

    Maar on topic: zie ook reactie aan @Brain S. Er is geen plan B! Steven Martina geeft via de Radio vandaag aan dat MDPT tot eind november krijgt om de ‘due diligence’ af te ronden. Als de ‘due diligence’ niet is afgerond, waarom lekt Clift Christiaan informatie? Waarom klopt AD het op (let wel: papiamentstalige kranten hebben dit nu pas opgepakt). Rhuggenaath geeft ook aan, na aankomst va PDVSA, zij (Curaçaose overhead) al ‘geruime tijd’ contact zocht met PDVSA. Vreemde opmerkingen van beide ministers als je aan het onderhandelen bent met GZE en de ‘due diligence’ niet eens is afgerond.
    Waarom Plan B met een staatsbedrijf, PDVSA, waarvan het land in feite failliet is. Staatsbedrijf GZE wordt gesteund door een van de grootste, zo niet de grootste economische mogendheid ter wereld.
    Shell moet ook erg schaamteloos zijn om zich te laten verleiden terug te keren. But, who knows? Misschien komen zij wel de boel alsnog opruimen. Graag Clift Christiaan daarin dan ook meenemen.

  4. @hoedanook,
    Tijdens het typen van een reactie heb ik een typefout gemaakt en nu zal deze reactie door de kkc worden gescreend.
    Laat ik mijn reactie met de juiste afzender nogmaals doorgeven.
    Wat heeft een afvallige senator met de Curaçaose politiek van doen? De topic is toch ‘Plan B’ ?

  5. @LaStiwz
    Kans dat er een Democraat komt te zitten bestaat ook. Bannon, en kennelijk ook jij, zien dit als winst omdat hierdoor mogelijk een Trump Republikein die zetel zal innemen. Dat is twijfelachtig gezien de “approval ratings” van Trump. Als steeds meer republikeinen de ‘pijp aan Maarten’ geven zit je eind volgend jaar werkelijk met een “lame duck president”. Is hij eingenlijk nu al. En dat in zijn 1ste jaar.

    @Brain S
    Hoef niet in Jeff Flake te verdiepen. Al wat hij eerder gedaan of niet gedaan heeft valt in het niets bij de daad die hij vandaag gesteld heeft. Iemand met principes en karakter. Niets van dat in de wandelgangen roddelen. Daad bij woord stellen. Uitstekend.

  6. Tja, GZE had toch geeist dat er met de PVDSA contact opgenomen moest worden. Wel dat gebeurd nu. Waarom zou hij dan moeten aftreden?

  7. Verdiep je meer in Jeff Flake. Deze meneer heeft low approval ratings en de kans is zeer aanwezig dat hij niet eens zou winnen.

  8. Dat is dan niet zo snugger van die Senator en de hem volgende politici. In zijn plaats komt dan een Trump gezinde republikein te zitten.

    Heb je de kans om wat tegengas te geven, neem je de pleiterik.
    Zwak, zeer zwak.

  9. Senator Jeff Flake van Arizona besloot zojuist om vanwege het beleid van Trump geen herverkiezing meer te zoeken. Hij sprak over “appalling features of our current politics” en zich niet meer kunnen herkennen in de Republikeinse Partij. Verwacht wordt dat meer republiekeinse politici zullen volgen.
    Geachte parlementsleden van Curaçao wanneer kijk u eens in een soortgelijke spiegel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties