AD | ‘Toerisme in bloei’

Toeristenbureau CTB | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De toerismesector stond in de periode van januari tot juni 2019 volledig in bloei. Dat liet waarnemend minister van Economische Ontwikkeling Kenneth Gijsbertha (MAN) gisteren weten.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie van de regering, Curaçao Tourist Board (CTB), Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) en Curaçao Ports Authority (CPA) werden de cijfers van het eerste halfjaar van 2019 bekendgemaakt.

De CTB rapporteerde een groei van 16 procent van het aantal verblijfstoeristen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De zes grootste markten voor Curaçao vormden 78 procent van het totaalaantal bezoekers die tussen januari en juni Curaçao hebben bezocht: 41 procent van de verblijfstoeristen kwam uit Nederland; 17 procent uit de Verenigde Staten; 6 procent uit Colombia; 5 procent uit Duitsland; en 3 procent uit Brazilië.

Bovendien heeft de CTB gedurende deze periode het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) dat volgende week plaatsvindt, intensief gepromoot via de verschillende platformen. De CTB gaf gisteren aan dat het grootste muziekspektakel van de regio volgende week kan rekenen op aanwezigheid van de internationale pers. Naast het CNSJF zijn volgens de CTB verschillende andere promotiecampagnes op touw gezet om Curaçao in het buitenland te promoten. Hierbij is onder andere gebruikgemaakt van de slogan ‘Feel it for yourself’.

Ook de Chata heeft gedurende het eerste halfjaar van 2019 een groei waargenomen, en wel in de hotelbezetting. Volgens de hospitalityvereniging is gedurende die periode een groei van 2,0 procent geregistreerd ten opzichte van dezelfde periode in 2018. De Average Daily Rate (ADR) en de Revenue Per Available Room (RevPAR) kenden eveneens een groei in het tweede kwartaal van 2019. Het gemiddelde dagtarief (ADR) steeg met 3,9 procent van 139,53 dollar naar 144,98 dollar en de omzet per beschikbare kamer (RevPAR) steeg met 7,2 procent van 93,44 dollar naar 100,19 dollar.

Chata-ceo Miles Mercera stond stil bij aankomende projecten die voor een nog grotere boost op het gebied van toerisme zullen zorgen: de opening van het Marriott Hotel op 15 oktober 2019; de opening van Dreams Curaçao Resort Spa & Casino op 15 december 2019; Corendon Mangrove Beach Resort Curaçao, dat de deuren waarschijnlijk in april 2020 opent; en de opening van Courtyard Marriott in augustus 2021. Mercera meldde in dit kader eveneens de transformatie van wat voorheen het Howard Johnson-hotel was, het project te Santa Martha en de ontwikkeling van het mangrovepark te Rif.
Net als de andere ketenpartners, heeft ook CPA een groei gekend gedurende de eerste zes maanden. In genoemde periode heeft Curaçao 5,1 procent meer cruisetoeristen verwelkomd dan in dezelfde periode een jaar eerder. In 2018 bezochten gedurende de eerste zes maanden van het jaar 157 cruiseschepen Curaçao en dit jaar waren dat in dezelfde periode 165 cruiseschepen. In aantal toeristen uitgedrukt: gedurende het eerste half jaar van 2019 hebben 419.832 cruisetoeristen Curaçao bezocht.
Tijdens de persconferentie werd duidelijk gemaakt dat op basis van de genoemde cijfers, geschat wordt dat de toerismesector gedurende de eerste zes maanden van 2019 1,1 miljard gulden heeft opgeleverd voor de lokale economie. ,,Als deze groei doorzet gedurende de rest van dit jaar, zal dit bijdragen aan een positieve macro-economische impact voor het land in 2019”, aldus Gijsbertha.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AD | ‘Toerisme in bloei’

 1. Tellen ze de venezolanen mee die met bootjes komen? hotels klagen dat er te weinig toeristen komen, vrijwel geen airlift..

 2. Danki dios dat hier zoveel makamba’s wonen en bezoek uit ndl krijgen. De statigaires brengen ook veel vrienden en familie hierheen, die wel verteren. Soms zetten ze de bloemetjes aardig buiten.

 3. Het CTB is natuurlijk al jaren bezig de juiste cijfers te verdoezelen.

 4. Curacao is failliet. Bedrijven gaan dicht. Hotels worden gesloten. Punda staat leeg en verpaupert. Het meerendeel van de lokale!! bevolking moest afgelopen maand geld lenen om schoolspulletjes aan te schaffen.
  Maar de volgevreten gasten van Chata en CTB zagen dat het goed was.
  Dream on, of,
  Nos mes por

 5. Ik begin inmiddels ook mijn twijfels te hebben over de cijfers. Als je kijkt in de binnenstad, kijkt naar het aantal hotels die zijn gesloten, de vele winkels en restaurants die dicht zijn, dan kan je je moeilijk voorstellen dat hier zoveel toeristen rondlopen.
  Goed, ik zie de stad wel vollopen als er een cruiseschip aanlegt, maar de groeicijfers zijn niet terug te vinden in de realiteit.

 6. Curacao revisited

  Als het zo goed gaat met toerisme waarom hebben alle hotels dan tax holidays nodig?!

 7. Creatief boekhouden heet dat .
  In bloei blijven dat is de kunst .
  Pero vergeet niet nos mes por

 8. Abraham Mossel

  Kijk eens wat er uit de fop verhalen mouw uit die van Holle Bolle Gijs hier papier komen, het eiland ligt financieel half op zijn reet, en het CTB en die andere opvreters blijven de boel elke keer weer maar beliegen en bedriegen, Om de 14 dagen komen zij met één ( zelfde ) heel lul verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *