AD | ‘Toerist wordt verjaagd’

'Toerist wordt verjaagd' | Getty Images

‘Toerist wordt verjaagd’ |
Getty Images

Willemstad – De internationale burgerluchtvaartorganisatie IATA begrijpt niet waarom de Curaçaose overheid niet samenwerkt met de luchtvaartsector, luchthavens en andere belanghebbenden in het kader van economische groei.

,,Simpel gezegd worden bezoekers weggejaagd door de hoge prijzen van vliegreizen.”

Dat stelt Lionel van der Walt, Caribbean area manager van de IATA.

,,De zware belastingen en heffingen die vele landen in de regio aan reizigers en luchtvaartmaatschappijen opleggen, maken het tot een zeer dure luchtvaartbestemming en een moeilijk gebied voor luchtvaartmaatschappijen om zaken in te doen”,

aldus Van der Walt.

,,Het resultaat is dat het onmogelijk is voor de luchtvaart om een grotere rol te spelen bij het stimuleren van de lokale economische groei en het scheppen van banen.”

Van der Walt geeft deze ochtend een persconferentie in het Marriott Hotel, waar eveneens senior manager Hernan Sznycer van de Latin America and Caribbean Air Transport Association (ALTA) en president Alex Mollen van de Airline Organization Curacao (AOC) aanwezig zullen zijn. ALTA en AOC zullen hun bezorgdheid uiten over de stijgende tarieven van Curaçao Airport Partners (CAP), zo is aangekondigd.

IATA is ook voorstander van het zogeheten ‘single till’-prijsmechanisme. Dit verzekert dat alle luchthavenactiviteiten in aanmerking worden genomen bij het bepalen van de hoogte van de luchthaventarieven, aldus Van der Walt.

,,Het is het eerlijkste mechanisme voor tariefheffing. In een regio die zo sterk afhankelijk is van het toerisme als Curaçao en het omliggende Caribisch gebied, is het van essentieel belang om deze stappen te zetten om een efficiënt werkveld voor de luchtvaartindustrie te verzekeren.”

Van der Walt concludeert dat er op Curaçao ‘helaas’ geen sprake is van ‘een wederzijds voordelige samenwerking en langetermijndenken’.

,,De overheid is begonnen met het ontwikkelen van een kostenmodel voor luchthavens dat zal worden gebruikt om de tarieven in het land te reguleren. Hoewel de luchtvaartsector zich niet verzet tegen de instelling hiervan, dringt IATA erop aan om de luchtvaartmaatschappijen te betrekken bij dit proces, zoals aanbevolen door de International Civil Aviation Organization (ICAO).”

De IATA noemt bestemmingen als Dubai, Singapore, Panama en Chili als voorbeelden waar de luchtvaartindustrie als partner wordt gezien door de overheid.

Volgens Van der Walt hebben deze overheden begrepen dat de werkelijke waarde van de luchtvaart ligt in haar vermogen om als katalysator te fungeren voor economische activiteiten en werkgelegenheid, in plaats van simpelweg als eenvoudig doelwit voor extra belastingheffingen.

,,Te vaak hebben we gezien dat het uitsluiten van de industrie bij dergelijke belangrijke beslissingen leidt tot het creëren van een belastende en inefficiënte tariefstructuur die het luchtverkeer ondermijnt en het toerisme verzwakt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | ‘Toerist wordt verjaagd’

 1. stanley Held

  Het heffen van belasting zal altijd moeten. Het slim heffen is een kunst appart. Beste Lara ik het met je eens. Er zijn verschillende manieren om toeristen in diverse klasse aan te trekken. De vliegprijzen kan je laag houden en een all inn pakket aanbieden. Voor de toerist die meer heeft om uit te geven kan je een ander pakket aanbieden. De IATA heeft gelijk. Dit kan je alleen bereiken als de overheid daadwerkelijk met de overige partners gaat samenwerken. Als je pretendeert toerisme hoog in het vandel te hebben is het echt een must.

 2. ooooo oops beetje snel getypt…. aantal schrijffouten (excuus!) 🙂

 3. volgens mij moeten wij het juist hebben van het toerisme!
  goou de prijzen voor de toerist nou eens omlaag… goedkope vliegtickets, dan komen ze hier wel!
  we houden amper het hoofd bovenwater, en ondertussen: logeerbelasting-
  9% tax op autoverhuur (is namelijk een LUXE o by the way, mocht u auto kapot gaan en u bent inwoner van curcao : dan gaat u maar met de BUS !)
  …. O en diezelfde mensen die al deze regeltjes betalen wilden wel even auto’s huren voor onbepaalde tijd voor de ministers zodat die een beetje incognito rond konden rijden met of zonder chauffeur,zonder borg en ….. zonder betaling ( ja die krijg je achteraf, mag je in de rij gaan staan om 1 x per maand je geld te krijgen!!!) LOL…. dus NIET heh!?
  Doen wij niet aan mee….
  mensen wij moeten het hebben van het toerisme …. jaag ze niet weg!
  breek me de b*k niet open! hoe meer toeristen, hoe meer werkgelegenheid, hoe meer geld voor Curacao…. En als het gouvernament meer geld wil overhouden, ja … dan gewoon salarishalvering voor henzelf….DAN komen we al een heeeeeel eind! 😉
  het is maar een idee…..

 4. Pfffft ‘t zal je maar gezegd worden. Behoorlijke afgang vind ik dit.

 5. Joep Meloen

  Gut, eindelijk eens iemand die hardop durft te zeggen wat een aantal mensen al veel eerder hebben gezegd.
  Maar ja, de dames en heren politici zullen hier wel niets mee doen. Zij zien dit soort bedrijven slechts als een manier om goedbetaalde baantjes aan over te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *