26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Tromp: CBCS schaadt het vertrouwen

HomeMediaAD | Tromp: CBCS schaadt het vertrouwen
De voormalige president-directeur van de CBCS Emsley Tromp was gister te horen in het programma Perspektiva op Z-86 | Persbureau Curacao

Willemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft op zijn zachtst gezegd niet goed gehandeld met betrekking tot de Girobank en het vertrouwen geschonden. Maar er is nog steeds een oplossing mogelijk.

Dat was de boodschap van de voormalige president-directeur van de CBCS, Emsley Tromp, in het programma Perspektiva van Mariano Heyden en Orlando Cuales op Z-86. Tromp noemt verschillende missers van de CBCS. Zo is er een handleiding binnen de CBCS over hoe om te gaan met dit soort situaties.

,,Het is binnen de financiële wereld bijvoorbeeld bekend dat je een bank op vrijdag sluit om excessen te voorkomen en om zich goed voor te bereiden op de periode die daarna komt”, aldus Tromp, die niet begrijpt waarom de Girobank midden in de week gesloten werd.

Daarnaast kan hij er niet over uit dat de CBCS – die het beheer voert over de Girobank waar al jaren een noodregeling over uitgeroepen is – ‘discrimineert en met twee maten meet’ waar het gaat om Girobankklanten op Bonaire en Curaçao.

,,Op Bonaire is onlangs het Girobankfiliaal gesloten en hebben alle klanten hun geld voor 100 procent teruggekregen. De Curaçaose klanten krijgen maximaal 10.000 gulden. Het is de vraag waar deze 10.000 gulden op gebaseerd is, welk criterium daarbij gehanteerd wordt.

In de Verenigde Staten garandeert de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) 250.000 dollar. In Europa is dit 100.000 euro. De vraag is overigens wel of de Girobank tijdelijk of permanent gesloten is.”

Een derde punt van kritiek is dat de CBCS een instituut is dat vertrouwen moet uitstralen en telkenmale de indruk gewekt heeft naar buiten toe dat het wel in orde komt met de Girobank.

Tromp: ,,CBCS is ondanks de problemen de bank blijven steunen. Daarmee geeft je een signaal af. Door Bonairiaanse klanten alles uit te betalen wek je ook de indruk dat de financiële problemen niet zo groot zijn. Cliënten hebben gebruik kunnen blijven maken van de diensten van de Girobank, er zijn reclames geweest op televisie en op de radio (ironisch genoeg wordt ook tijdens dit radioprogramma een Girobankspotje afgedraaid omdat er nu eenmaal een contract ligt dat nog niet is opgezegd, red.).

CBCS heeft de Girobankklanten misleid. Maar ook de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), heeft de indruk gewekt dat het zo’n vaart niet loopt. De regering is politiek verantwoordelijk. Temeer omdat het Land medeaandeelhouder is van de Girobank. We leven in een erg moeilijke tijd en dit is erg slecht voor het imago en werkt contraproductief.”

Ook wijst de ex-president erop dat als het CBCS in de min staat, de regering verplicht is de begroting aan te vullen.

,,Dat is met de huidige begroting van het Land onmogelijk”, aldus Tromp. En dan tot slot de oplossing: ,,Aan de grote klanten van de Girobank kan gevraagd worden aandeelhouder te worden. Verder moet er gesproken worden met de andere banken die ook hun verantwoordelijkheid hebben. Er zou een garantiefonds via een Landsbesluit geopend kunnen worden waarin geleend geld wordt gestort dat over een periode van dertig jaar wordt terugbetaald.

Als de Girobank hiermee geconsolideerd kan worden, zou er een partner gezocht kunnen worden. Ik ben ervan overtuigd dat er een manier is om het probleem op te lossen zonder al te grote consequenties voor de begroting van het Land.”

De noodregeling sinds 2013

Voor de Girobank geldt sinds december 2013 de noodregeling. Naast het Land is ook het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) een grote minderheidsaandeelhouder in Giro. Meerderheidseigenaar is IIG (International Investment Group), destijds aangetrokken door bankdirecteur Eric Garcia.

Garcia werd ontslagen vlak na het uitspreken van de noodregeling door het gerecht. Hij had de aankoop van de voormalige staatsbank Giro kunnen realiseren door miljoenen ‘te onttrekken’ aan in deconfiture verkerende Venezolaanse banken, waarvoor Garcia jarenlang curator was.

Dit waren gelden die ‘op onrechtmatig wijze’ uit die Venezolaanse banken waren getrokken om de overname door Giro Holdings nv (voorheen: IIG TOF Holdings) van 58 procent van de aandelen in Girobank nv mede te financieren.

De Centrale Bank heeft toen ingegrepen bij Giro ‘met name vanwege ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit onder grote druk is komen te staan’.

Ook in de jaren daarna kampte Giro onder meer met een slechte leningenportefeuille. In verband daarmee moest de bank snijden in de eigen uitgaven; filialen (Colon en La Confiansa in Punda alsmede de vestiging op Bonaire) werden gesloten en Giro moest personeel laten afvloeien.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Dit is de link naar de rol van de Maltese bank bij Girobank, beschreven door The Malta Times. De rechtszaken in New York van Girobank onder curatele tegen meerderheidsaandeelhouders David Hu en Martin Silver is hier te volgen:

http://iapps.courts.state.ny.us/iscroll/SQLData.jsp

Het nummer is 655968-2018

Met name in nrs 41, 45 en 49 worden de rollen van Girobank bestuursleden Eric Garcia, Stephen Capella en manager Neysa Isenia-Schoop nader belicht.

Lees hier de vonnisen tegen Girobank directeur Eric Garcia (CEO).

Lees hier het vonnis tegen Girobank CFO Stephen Capella

Lees hier meer over de rollen van Girobank’s voormalige Raad van Commissarissen Anthony Cijntje, Willem van Bokhorst, Philip Martis, Dieudonné van der Veen en Ivan de Windt en UBO’s David Hu en Martin Silver (in New York, Verenigde Staten) en Girobank accountant Ernst & Young Accountants.

De transacties en ‘gefabriceerde leningen’ waar de aangifte betrekking op heeft, vonden naar het zich laat aanzien begin 2013 plaats; ongeveer in de periode maart tot mei 2013. De jaarrekening 2012 van de Girobank kreeg op 23 april 2013 nog een goedkeurende verklaring van accountant Erick Statius van Eps van Ernst & Young Accountants op Curaçao.

Lees hier het Girobank dossier dat de KKC ten behoeve van haar trouwe lezers bijhoudt.

21 reacties

  1. Heeft er iemand dat salaris goedgekeurd denk je? Ja?? EINDE VERHAAL CR!!!!!!!!!! Hoezo zelfverrijking! Als iemand je een topsalaris aanbiedt, zou je het niet aannemen? Dan ben je nog dommer dan ik dacht!!!!

    Dan mag je ook niets meer zeggen over Ctex en Insel. Veel dure managers aannemen terwijl er geen inkomen is.. resultaat failliete bedrijven waar de maatschappij voor mag opdraaien! Met goedkeuring van Drechi!

  2. @ Dino,

    Helaas is het verhaal van Tromp niet ijzersterk.
    Hij vraagt zich af waarom de bank niet op vrijdag is gesloten, want dat is inderdaad doorgaans het geval. Echter in dit geval was de dag ervoor een bericht uitgegaan dat de rekeninghouders maximaal 10.000 NAF zouden mogen opnemen. En ja, dan veroorzaak je dus een bankrun en dan moet je de tent wel sluiten. Dan kun je niet meer wachten tot vrijdag.
    Wil Tromp ergens kritiek op hebben dan had hij kritiek moeten hebben op het bericht van de 10.000 NAF, maar daar horen we hem niet over. Hij praat alleen over het verschil tussen Bonaire en Curacao.

    Voorts was hij ‘in charge’ toen de Giro ‘onder curatele’ werd gesteld en ook toen was bekend hoeveel ‘toxic assets’ de Girobank had. Reeds toen was bekend hoeveel oninbare leningen de Girobank uit had staan en reeds toen had Tromp, als president, het heft in handen moeten nemen. Dat heeft hij niet gedaan.
    Ik weet niet wat hij heeft gedacht, maar dat oerlelijke pand in Rooi Catootje heeft wellicht veel gekost, maar al zou je mij geld toegeven, ik zou het niet willen hebben. Ook Plaza mag dan wel voor 15 miljoen op de balans staan bij de Giro, het is nog geen gulden waard. CTEX idem dito en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan.
    Nadeel was natuurlijk dat herwaarderen van al deze ‘toxic assets’ automatisch tot het faillissement van de Giro had geleid en daar wilde Tromp niet voor verantwoordelijk zijn.
    Maar als CBCS had hij de regering moeten informeren en adviseren de Giro niet langer als huisbank te nemen. Dan had de Giro wellicht omgevallen (wat ze nu ook doen), maar dan was het land geen geld kwijt geraakt.
    Ik heb ooit eens in een ander land geld bij een bank gehad, welke in grote juridische problemen kwam. De dag erna heb ik de hele rekening leeggetrokken en ben naar een andere bank gegaan. Misschien overdreven, maar ik ben geen geld kwijt geraakt. Degenen die achter zijn gebleven kregen te maken met forse kostenstijgingen, de bank moest immers ergens de juridische kosten van betalen.
    Oftewel, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Alleen heeft Tromp daar nog nooit van gehoord. En daar betaalden wij, als belastingbetalers, dus 2 miljoen per jaar voor ????

  3. “Heeft iemand de slavernij en aankoop van slaven ooit goedgekeurd denk je? Ja?? Dus ook einde verhaal?”
    wat drechi niet wil erkennen is dat wij door onze eigen mensen zijn verkocht

  4. Iemand zegt: Heeft er iemand dat salaris goedgekeurd denk je? Ja?? EINDE VERHAAL !!!!!!!!!!

    Je kan dan ook stellen: Heeft iemand de slavernij en aankoop van slaven ooit goedgekeurd denk je? Ja?? Dus ook einde verhaal?

    Niet omdat ergens een contract aan ten grondslag ligt of omdt het in de wet staat wil dan ook zeggen dat het moreel aanvaardbaar is.
    We weten allemaal dat de Ministers, de RvC en de RvB op Curacao onder een hoedje spelen om vriendjes en vriendinnetjes in het zadel te helpen.

  5. “Als iemand je een topsalaris aanbiedt, zou je het niet aannemen?”
    als je enige vorm van integriteit en zelfreflectie hebt nee dan doe je dat niet: als meneer Tromp dan echt zo slim is, ziet hij in dat een centrale bank president van een eiland groep van 300.000 mensen niet redelijkerwijs meer kan verdienen dan een centrale bank president van een land als US/EU/Japan etc.

    Overigens weten wij beiden drommels goed dat de politieke kaste op Curacao elkaars salarissen en bonussen accordeert dus het is meer de slager die zijn eigen vlees keurt

  6. @CR:
    Heeft er iemand dat salaris goedgekeurd denk je? Ja?? EINDE VERHAAL CR!!!!!!!!!! Hoezo zelfverrijking! Als iemand je een topsalaris aanbiedt, zou je het niet aannemen? Dan ben je nog dommer dan ik dacht!!!!
    Enne…. In Nederland groeien appels. Hier niet.

  7. “Een man die voor iets is vrijgesproken door het gerecht,”
    ongeacht of Tromp is vrijgesproken, een salaris van 2mln is vergeleken met alle internationale standaarden absurd en is er sprake van zelfverrijking.

    @Drechi: in Nederland zijn de salarissen ook lager dus waarom hier niet?!

  8. @Dino:
    High Five mijn waarde! Stelletje oelewappers trekken hun scheur open, en weten niet waarover ze bazelen!!! Habuzadores zijn het. Character assasins!!!!!

  9. Wat een onzin wordt hier geroepen en op de man gespeeld.
    Een man die voor iets is vrijgesproken door het gerecht, wordt weer neergezet als een crimineel. Wat hij deed met zijn pensioenfonds is legaal. Verdiep je in de materie voordat je onzin intypt.

    Los van zijn hoge salaris en wat hij door zijn werkgever liet betalen (met goedkeuring van en geaccordeerd door Raad van toezicht , is de man zijn boodschap en genoemde argumenten ijzersterk.
    En Nee, ik hoef hem niet te verdedigen, dat kan hij prima zelf.

    Doen de huidige beleidsbepalers het beter?
    Kan jij het beter doen?

  10. Allemaal laagvliegers, met één doel zelf verrijking.

    Precies dat!
    De corrupte laagvliegers blijven zitten,de goede stappen al heel gauw op.

  11. Tromp met zijn corrupte zooitje meegraai directeuren die nu allemaal lekker met een super pensioen zijn vertrokken, hebben lef om over schade en vertrouwen te praten.

  12. Een derde punt van kritiek is dat de CBCS een instituut is dat vertrouwen moet uitstralen.

    Daarom nam Tromp Tara Asjes en Zus de Lannooy in dienst??

    Daarom regelde meneer leningen voor zijn byside en wilde hij geen belasting betalen over zijn pensioen?

    En dat tegen een gigasalaris!

  13. Ennia en de Girobank werden onder het toeziend ook van Tromp leeggetrokken, en nu gaat deze totaal overbetaalde payaso even vertellen hoe het moet??

  14. “CBCS schaadt het vertrouwen”

    Zegt Tromp, nadat hij jarenlang met steun van zijn pastechi uitdelende en happy hour vierende “confraires” het aanzien en vertrouwen van de CBCS geschaad heeft.

  15. “We leven in een erg moeilijke tijd en dit is erg slecht voor het imago en werkt contraproductief.”
    als mensen als meneer Tromp over “imago” gaan spreken, dan haak ik af…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties