31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Tromp: ‘Georkestreerde aanval’

HomeMediaAD | Tromp: ‘Georkestreerde aanval’
Emsley Tromp-CBSC
CBSC bestuurslid Tom Kok en ex Girobankdirecteur Eric Garcia achter FD aanval

Willemstad – De voormalige directeur Eric Garcia van de onder noodregeling geplaatste Girobank – waartegen aangifte is gedaan – en het lid Tom Kok van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS zijn verantwoordelijk voor de ‘georkestreerde campagne’ tegen de Centrale Banktop ‘om verwarring en paniek te zaaien en daarmee de geloofwaardigheid te ondermijnen’.

,,Onrust is echter nergens voor nodig”,

aldus Centrale Bankpresident Emsley Tromp gistermiddag in een ingelaste persconferentie, want – zo stelt hij met klem – met het toezicht door de CBCS op de lokale financiële instellingen, waaronder verzekeraar Ennia, is niets mis.

De Centrale Bank heeft – eerst als BNA en sinds 2010 als CBCS – gedurende 30 jaar dat Tromp er leiding aan geeft geen sectorbrede financiële crises gekend, zoals wel in Amerika en ook veelvuldig in Nederland het geval is geweest.

,,De CBCS heeft dan ook een uitstekende track record”,

aldus Tromp, die vraagt hem ‘te beoordelen op mijn resultaten en mijn werk en niet af te gaan op valse beschuldigingen en roddels’.

Tromp wilde gisteren ‘for once and for all’ afrekenen met alle insinuaties en verdachtmakingen in zijn richting. Dit had hij het liefst eerder al in de formele setting van de Staten van Curaçao willen doen, maar die gelegenheid kreeg hij tot nu toe niet. Vandaar de persconferentie, waar vrijwel alle lokale media op af waren gekomen. Alles passeerde maandag de revue:

First Curaçao International Bank (FCIB) en volgens justitie in Nederland Tromps ‘korte lijnen’ met eigenaar John Deuss, de Girobank, zijn privé pensioenfonds, zijn appartementen in Miami, zijn twee zonen etc.

,,Zonder enige basis volgen al enkele jaren ernstige verwijten en aantijgingen elkaar op, waardoor in de financiële sector onnodige paniek wordt veroorzaakt, met als doel de naam van de CBCS aan te tasten. En dit terwijl Curaçao en Sint Maarten onlangs nog een mooi rapport kregen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds, red).”

Tromp reageerde na de recente stortvloed aan publicaties van Het Financieele Dagblad (FD) in Nederland. Hij spreekt over ‘falsificaties en fabricatie’. Tot zelfs in het hoofdredactioneel commentaar aan toe, waarin Tromp wordt verweten dat ‘onder zijn toezicht HDI-Gerling volgens justitie door haar eigen directie werd beroofd van haar Antilliaans verzekeringsdochters’.

Een blunder van FD, want ten eerste is De Nederlandsche Bank (DNB) eerstverantwoordelijke voor het toezicht op het Nederlandse HDI-Gerling, dat niet een dochter op Curaçao heeft maar op Aruba.

En zo kwamen punt voor punt meer misslagen van het FD en verslaggever Vasco van der Boon – in Nederland in 2014 door Follow The Money beticht van ‘journalistieke sluipmoord’ – over het toezicht door de CBCS en Ennia in het bijzonder aan bod.

Ennia meer solide dan voorheen

Over deze Curaçaose verzekeringsmaatschappij zegt Tromp dat Ennia er anno 2016 ‘veel sterker en meer solide’ voorstaat dan een decennium geleden toen Delta Lloyd er met een praktisch negatief vermogen afstand van deed. Wat de Ennia-directie eerder al tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde, herhaalde ook Tromp gisteren. De verzekeraar werd niet leeggezogen, uitgehold of leeg getrokken door eigenaar Hushang Ansary, maar hij versterkte het kapitaal juist door Mullet Bay aan het vermogen toe te voegen.

Over de concentratie aan beleggingen van Ennia in aan Ansary gelieerde entiteiten, verklaart Tromp dat ‘de gouden regel stelt om nooit alle eieren in één mandje te leggen’. Maar alle polishouders kunnen er volgens hem van verzekerd zijn dat als er ook maar enige reden toe is, de CBCS niet zal twijfelen om in te grijpen. Dat geldt voor álle financiële instellingen die onder toezicht van de Centrale Bank vallen.

,,Maar op het moment is er geen enkele ontwikkeling of indicatie dat optreden van de CBCS bij Ennia nodig maakt.”

Voor politiek Den Haag had Tromp gisteren een boodschap: ,

,If you break it, you own it.”

Daarmee wil hij zoveel zeggen dat als een en ander leidt tot financiële onrust en crisis op Curaçao en Sint Maarten, de gevolgen zijn voor Nederland. Tromp heeft namelijk stellig de indruk van ‘een RvC-lid’ – gedoeld wordt op commissaris Kok, die voorheen voorzitter was van de Nederlandse politieke partij D66 – met een dossier onder de arm ‘overal in Nederland’ heeft lopen lobbyen tegen de zittende directie van de Centrale Bank en Tromp in het bijzonder en daarbij halve en hele onwaarheden heeft verkondigd.

Tot verrassing van de CBCS leidde dit zelfs tot een vergadering van de Rijksministerraad (RMR) in november 2015 over de Centrale Bank in Willemstad. Daarover was vooraf niets bekend gemaakt en werd pas duidelijk toen de Sint Maartense minister van Financiën ernaar vroeg.

,,Wij hebben hier toen opheldering over gevraagd bij onze collega’s van DNB. Waarom is dit niet besproken in het platform bij uitstek van het College van Koninkrijkstoezichthouders?”

Toen Tromp samen met plaatsvervangend RvC-voorzitter Robert Pietersz naar Amsterdam was afgereisd en DNB-president Klaas Knot er op de man af naar vroeg, antwoordde laatstgenoemde ‘geen twijfel te hebben over de CBCS-directie’ maar dat een RvC-lid (Kok, red.) kennelijk voor onzekerheid over het geheel aan ‘governance’ zorgde.

Het beste bewijs dat de relaties weer in orde zijn, is dat uitgerekend gisteren vertegenwoordigers van de Centrale Banken (DNB, CBCS, CBA van Aruba en de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten, AFM) in het College van Koninkrijkstoezichthouders op Bonaire zijn samengekomen.

Tromp herhaalde gisteren aan het eind dat er sprake is geweest van ‘expliciete bedreiging, ofwel chantage’ aan de zijde van de voormalige Girobank-directie tevens aandeelhouder na de aangifte tegen hem en anderen bij het OM. Die bedreigingen nemen in intensiteit toe op momenten dat het er weer op lijkt dat er kopers zijn voor de bank waarvoor de noodregeling geldt. Sterker, de bedreigingen worden ook geuit aan het adres van potentiële kopers.

Over de rol van DNB als die op Curaçao en Sint Maarten informatie opvraagt, stelt Tromp dat daar niets merkwaardigs aan is.

,,Dat is een bestaande afspraak tussen centrale banken onderling. De Centrale Bank van Trinidad vraagt ook regelmatig gegevens op. En DNB deed dat ook eerder in verband met de aanwezigheid van Nederlandse banken op Curaçao.”

In het FD werd gesuggereerd dat de kort geding-procedure eerder van de RvC tegen de Raad van Bestuur (RvB, ofwel directie) ‘nog steeds loopt zonder dat de rechter uitspraak heeft gedaan’. Tromp wijst op het persbericht van 16 december 2015 over de ‘overeenstemming’ die was bereikt na bemiddeling onder regie van een rechter van het Hof.

,,Er is toen proces-verbaal opgemaakt met handtekeningen eronder, na een bemiddelingstraject onder leiding van rechter Van Schendel. Waarom stelt het FD dan foutief dat de zaak nog loopt?”

De origine van de campagne tegen Tromp en de CBCS is het ingrijpen eind 2013 van de Centrale Bank bij de Girobank.

,,De gemachtigden kwamen een grote hoeveelheid onregelmatigheden tegen, die het beste te beschrijven is als een ‘barí di keshi ku djaka den dje’ (een ton met kaas vol met ratten). Talloze leningen waarvan de ontvangers hun leningsschuld niet hoefden te betalen of waar dekking tegenover stond.”

Toen daar in verband met de noodregeling werk van werd gemaakt en de kredietnemers – waaronder actieve politici – op werden aangesproken, stond de CBCS plotseling op ‘lange tenen’.

,,Ze weigerden te betalen of zeiden dat de Centrale Bankpresident dat maar moest ophoesten.”

Tromp zelf noemde geen moment namen. Maar vragen van journalisten tijdens de persconferentie gisteren wijzen onder andere in de richting van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran (voorheen PAR), die als eenmansfractie al vanaf 2012 de regering steunt en José Jardim als minister van Financiën naar voren schoof.

,,Er werd door een aandeelhouder c.q. voormalige bestuurder openlijk gedreigd met een lastercampagne, waarbij van alles tegen mij zou worden gebruikt als aangifte zou worden gedaan. Maar ik mag en zal niet buigen voor chantage.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook: AD | Tromp: ‘Ongefundeerde aantijgingen’

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties