30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Tromp heeft niets te zeggen

HomeMediaAD | Tromp heeft niets te zeggen
CBCS-president Tromp voelt zich geschaad in zijn belangen | Gijs van den Heuvel

Willemstad – Medio november weet president Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) pas of hij verder kan met zijn leven.

Voor de verdediging duurt het allemaal te lang en voor Tromp zelf al helemaal. ,,Met mijn belangen wordt toch geen rekening gehouden, alleen met Nederland”, gaf hij als reden waarom hij geen gebruik maakte van de mogelijkheid die de rechter hem aan het einde van de regiezitting bood om nog iets te zeggen.

,,Ik zit al een jaar in spanning, het heeft geen zin.”

De zitting sloot daardoor toch nog met een kort laatste woord van de verdachte. Even daarvoor had rechter Tjarda van der Spoel bepaald dat de inhoudelijke zitting van de zaak Saffier begint op donderdag 26 oktober. Er zijn twee dagen voor uitgetrokken met een uitloopmogelijkheid op maandag 30 oktober en eventueel nog dinsdagmiddag 31 oktober.

Aan het begin van de tweede dag van de regiezitting – een bijzonderheid voor dit soort zittingen – had Van der Spoel zijn beslissing bekendgemaakt over de exceptie van de verdediging. Advocaat Niels van der Laan wilde met dat preliminair verweer het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk laten verklaren. Van der Spoel somde alle twaalf punten op die de verdediging daarvoor had genoemd. Die zouden in samenhang een niet-ontvankelijkheid moeten opleveren.

De argumenten varieerden van een onbegrijpelijke dagvaarding en loslippigheid van het OM tot het afsplitsen van de belastingfraude van de andere verdenkingen en het zich mengen door het OM in het veiligheidsonderzoek naar Tromp.,

,De Hoge Raad heeft de lat bijzonder hoog gelegd voor een niet-ontvankelijkverklaring”, zei Van der Spoel. ,,Dat kan alleen als zonder inhoudelijk onderzoek kan worden vastgesteld dat er misbruik is gemaakt van het procesrecht en er geen redelijke belangenafweging is gemaakt.”

De conclusie van de rechter was dat de genoemde twaalf punten alleen door verder onderzoek en eventueel verklaringen van Tromp kunnen worden vastgesteld en dat het verzoek van de verdediging daarom ontijdig is.

Ook over het subsidiaire punt van Van der Laan, om de zaak eerst aan de belastingrechter over te laten, kan niet zonder onderzoek tot een weloverwogen beslissing worden gekomen. Daarom is ook dat verzoek verworpen.Op pagina 6‘Black box aan stukken’

‘Black box aan stukken’

Na de beslissing dat de zaak Saffier inhoudelijk zal worden behandeld werd de zaak voortgezet met de normale procedure van een regiezitting. Het OM las de aanklacht voor, namelijk het opzettelijk opgeven van een te laag inkomen en dus het onjuist doen van aangifte door Tromp over de jaren 2006 tot en met 2015.

Subsidiair geldt hetzelfde voor premies tot en met 2014, zei officier van justitie Henk van der Werff van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) dat deze zaak op zich heeft genomen. Van der Laan kon het niet laten nog een keer op te merken dat er geen enkel bewijs is te vinden in het dossier. Zijn onderzoeksvragen beperkten zich tot het toevoegen van stukken, wat voor het OM geen probleem is.

Volgens de advocaat is er ook een ‘black box’ aan stukken, waardoor het dossier niet compleet is.

,,Daar waar wij weten van het bestaan van stukken kunnen we vragen om toevoeging, maar misschien zijn er ook stukken die we niet kennen die van belang zijn voor het onderzoek.”

Het OM bestrijdt dat laatste. De stukken die van belang zijn voor het onderzoek naar de belastingfraude zitten in het dossier.

,,Dat is compleet. Waar de verdediging spreekt over een black box denken wij dat dat erg meevalt of dat die black box er helemaal niet is.”

Wel zijn er stukken die in het onderzoeksbelang nog niet worden vrijgegeven of die te maken hebben met het andere onderzoek naar Tromp, dat onder andere over witwassen gaat. Het OM gaat nog wel kijken of de namen van alle getuigen in het belastingdossier zijn vermeld.

Tot slot mopperde Van der Laan dat het OM de belastingzaak rond pensioenfonds ETP vanwege het belang voor Curaçao snel wil afhandelen, maar nu heeft aangegeven drie maanden te willen wachten met de inhoudelijke behandeling.

,,De officieren zijn niet beschikbaar in augustus, september en een groot deel van oktober. Dat duurt voor ons allemaal veel te lang.”

Na het afstemmen van de agenda’s en de beschikbaarheid van de rechtszaal kwam rechter Van der Spoel uit op 26 oktober.

Tenlastelegging

De letterlijke tenlastelegging tegen Tromp luidt als volgt:

,,Verdachte wordt ten laste gelegd: dat hij op een of meer tijdstip(pen), in of omstreeks de periode van 28 maart 2007 tot en met 23 maart 2015 in Curaçao en/of in de (voormalige) Nederlandse Antillen, opzettelijk, onjuiste aangiften voor de inkomstenbelasting heeft gedaan over de jaren 2006 tot en met 2014 door (telkens) een te laag persoonlijk inkomen en/of een te laag belastbaar inkomen en/of een te laag belastbaar bedrag op te geven, terwijl daarvan (telkens) het gevolg zou kunnen zijn, dat nadeel voor de Nederlandse Antillen of voor het/een (van de) Eilandgebied( en) en/of Curaçao kon ontstaan; Subsidiair, dat hij op een of meer tijdstip(pen), in of omstreeks de periode van 28 maart 2007 tot en met 23 maart 2015 in Curaçao en/of in de (voormalige) Nederlandse Antillen, de aangiften Inkomstenbelasting, Premies AOV/ AWW/AVBZ over de jaren 2006 tot en met 2014, valselijk heeft opgemaakt door (telkens) een te laag persoonlijk inkomen en/of een te laag belastbaar inkomen en/of een te laag belastbaar bedrag daarin te vermelden, met het oogmerk om dat/die geschrift(en) als echt en/of onvervalst te gebruiken en/of door (een) ander(en) te doen gebruiken, terwijl uit dat gebruik (telkens) enig nadeel kon ontstaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Missschien kunnen Taco Tara Asjes of Zus de Lannoy commentaar geven?

    En dat dan ook even doen over hun benoemingen zonder vacatures en zonder sollicitatieprocedure?

    Misschien kunnen journalisten Chos Romero om commentaar vragen? Dat kan om 5 pm in de Heeren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties