AD | Tumbafestival kost 1,7 miljoen

Tumbafestival | Jeu Olimpio

Willemstad – Het Tumbafestival kost elk jaar 1,7 miljoen gulden, waarvan 65 procent bestemd is voor het dekken van de kosten voor dienstverlening aan het festival, zoals bedrijven die zorgen voor de geluidsinstallatie, en 35 procent voor interne kosten.

Dit is uit de doeken gedaan door de Asosiashon di Musiko i Artista di Kòrsou (Amak).

Sinds 2004 kan het festival niet alleen de kosten dekken door de verkoop van kaartjes. Daarom is vanaf dat jaar het bedrijfsleven ingeschakeld om deel te nemen als zogenoemde ‘branding partner’. Amak:

,,Niet alleen om eigen producten te promoten, maar ook om dit culturele evenement groot te houden op Curaçao.”

Een van de manieren om geld binnen te halen is de ‘pay per view’-overeenkomst met het Curaçaose telecombedrijf UTS. Want alleen al de productiekosten van het festival op het podium voor degenen die het festival thuis of in het buitenland via televisie willen volgen kost 300.000 gulden.

Nu heeft UTS aan Amak laten weten voor het festival van 2019 geen co-partner meer te zijn. De vereniging is nu op zoek naar anderen die de plaats van UTS zouden willen innemen. ,,De ‘pay per view’-inkomsten zijn van groot belang voor het festival. Maar als het de organisatoren niet lukt nog enkele ‘branding partners’ te vinden, dan is de kans aanwezig dat het grote festival niet uitgezonden wordt”, aldus Amak.

Het festival is nog altijd ‘self supporting’. De overheid participeert als branding partner en promoot het festival onder andere voor het toerisme en onder de bevolking.

,,Want het festival heeft een economische en toeristische waarde”, zo is gesteld door de muzikantenvereniging. Amak wil dit ook op professionele wijze laten onderzoeken, om zo het bedrijfsleven er nog meer van te overtuigen dat het de moeite waard is een partner te worden van het festival.

,,Vaststaat dat het Tumbafestival een groot cultureel muzikaal event is op Curaçao dat direct en indirect inkomsten genereert”, aldus Amak.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Tumbafestival kost 1,7 miljoen

 1. Ben vorig jaar op dit festival geweest met kennissen. Heb de knop omgezet om zelf te ervaren wat dit festival is. Was gezellig, maar wat een waardeloze muziek en herrie. Was blij dat ik heel goede oordopjes in had. Lekker rondgelopen en ja een enkele toerist gezien. Na een uur ben ik weggegaan. Zonde van het geld. En waarschijnlijk is UTS er ook achter gekomen.

 2. Met 10 gld per dag heeft een arm kind een Kleine warme ma Altijd en 2 broodmaaltijden per dag. Keuze maken.
  Maar daar hebben we geen geld voor!

 3. Is het nu Tumba of DUMba? 😉

 4. Precies. En als ze de geluidsoverlast een beetje dimmen kunnen ze veel op de kosten besparen.

 5. De overheid participeert als branding partner en promoot het festival onder andere voor het toerisme en onder de bevolking.

  ,,Want het festival heeft een economische en toeristische waarde”, zo is gesteld door de muzikantenvereniging.

  Ik zie nooit een toerist bij Tumba festival.. Wel bij Curacao North Sea Jazz..
  Maar daar helpt de overheid niet bij.

  Tumba festival heeft geen toeristische waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *