29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Tweede Kamer: Genereus steunen, voorwaarden later

HomeMediaAD | Tweede Kamer: Genereus steunen, voorwaarden later
‘Snelheid ondersteuning gaat nu voor’ | Beeld Werry Crone

Den Haag – De Tweede Kamer heeft haar zorgen geuit over de gevolgen van de coronacrisis voor het Caribisch deel van het Koninkrijk – onder andere voor wat betreft de gezondheidszorg en economie – maar levert tegelijkertijd ook kritiek op de snelheid van het kabinet-Rutte.

Het noodpakket dat minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aankondigde was nog wat minder gedetailleerd dan de brief van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van deze week, waardoor enkele vragen inmiddels achterhaald zijn. Maar de lijst van 82 vragen van Tweede Kamerleden bevat een breed scala aan punten waarvoor de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties aandacht vraagt.

Een groot deel van de commissie vindt dat er snel en ruimhartig ondersteuning vanuit Nederland moet worden geboden. Enkele keren wordt de nadruk gelegd op snelheid: dat gaat nu voor, de voorwaarden zullen later terug komen. ,,Hoe kan enerzijds indachtig artikel 36 van het Statuut (‘Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand’, red.) op korte termijn op genereuze wijze daadwerkelijk (financiële) hulp worden geboden, terwijl anderzijds op de langere termijn (financiële) bijstand strikt afhankelijk wordt gemaakt van het oplossen van reeds lang gekende problemen op het vlak van de omvang van het overheidsapparaat, het financieel beheer, dan wel de integriteit van het overheidsfunctioneren?”

Een andere vraag vanuit het Nederlandse parlement over de bijstandsverzoeken van Aruba, Curaçao en Sint Maarten luidt: ,,Kunt u aangeven in welke mate en op welke termijn door de Rijksministerraad op deze verzoeken besloten zal worden?” Een andere vragensteller vraagt of Nederland garant wil staan voor de landen als zij zich op de kapitaalmarkt begeven voor herfinanciering van schulden.

Ook wordt door de Kamercommissie gevraagd of de steun zal bestaan uit begrotingssteun of liquiditeitssteun. En het Statuut wordt er opnieuw bij gehaald: ,,In hoeverre is het Statuut nog van toepassing op dit soort situaties? Is hier sprake van het einde van de autonomie van Aruba, Curaçao en Sint Maarten? In hoeverre kunnen die landen crises zoals deze zelfstandig aan?”

Uitzonderingsbepalingen in wet- en regelgeving zouden de landen kunnen helpen om de crisis het hoofd te bieden, suggereert een andere vraag. Naast vragen over de noodmaatregelen die op de verschillende eilanden zijn en worden getroffen zijn er zorgen over de gezondheidszorg. Zo wordt er gevraagd of er uitwijkmogelijkheden zijn voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). ,,In hoeverre kan het ziekenhuis op Sint Maarten in deze situatie nog functioneren ten behoeve van patiënten op Statia of Saba?”

De eilanden moeten ervan verzekerd worden dat zij kunnen rekenen op hulp in de zorg, vindt één van de vragenstellers: ,,Kunt u aangeven wat op dit moment de algemene gezondheidstoestand is in Caribisch Nederland en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten? Is medische zorg voor de inwoners van de Caribische delen van het Koninkrijk gewaarborgd?”

Er wordt ook gevraagd naar het sturen van medisch specialisten en materialen: ,,Op welke wijze gaat u Caribisch Nederland ondersteunen in de wens naar extra IC-capaciteit, hulp- en beschermingsmiddelen?”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. …….”Een groot deel van de commissie vindt dat er snel en ruimhartig ondersteuning vanuit Nederland moet worden geboden”…….

    Dat is zéér nobel Nederland, nobeler dan wat de regeringsleden en het parlement toe nu hebben gedaan. Niets ingeleverd. Niet eens symbolisch.

    Zorg in ieder geval dat deze noodfondsen niet door de klauwen gaat van deze regeringsleden, en zeker niet door de “tenglas” van Suzy, Koeiman en Gijsbertha, om al hun vrienden en familieleden te spekken en hun overgefactureerde consultantsnota’s te betalen.

    En geen cent voor de belachelijke salarissen en honoraria van namen die klinken of rijmen op Lasten, Martis, Sluis, Martina, Camelia, Betrian, Wiels etc…….

  2. Dom, dom oliedom van de Tweede Kamer. Het slachtoffer wordt in zijn denken weer beloond. Dit geld gaat niet ten goede komen van de bevolking, maar verdwijnt regelrecht in de verkeerde zakken. Zeker als er geen voorwaarden aan worden verbonden. En zo zal het zijn, die domme makamba’s moeten gewoon hun koloniale kop houden. Wat denken ze wel? Nos por mes!

  3. Het zou fijn zijn als Nederland er de conditie van een uitbreiding van de BES aan zou vastplakken.
    Dat geeft meer zekerheid voor de toekomst. Grote globale impacts en natuurrampen kunnen we zelf niet opvangen. We weten uit ervaring in welk karrenspoor we zitten, mede door de kleinschaligheid.
    Beter voor alle publieke zaken als Onderwijs, Zorg, Milieu, Veiligheid. We hebben lang genoeg zelf aangerommeld, en met een steeds kleiner groepje belastingbetalers die de last dragen, en een steeds grotere groep mensen die kansloos aan de zijlijn staan. Niet te lang meer mee wachten. Samen staan we sterker, als die holle Nos Mes Por spreuk.

  4. En dat is nu precies wat forti het liefst had, ruim hartige steun zonder voorwaarde of toezicht. Nu kunnen er cadeautjes gegeven worden onder het electoraat om hun eigen positie te waarborgen en het grote deel kan via allerlei slinkse constructies verdwijnen in de zakken van die mensen die zij het hardst getroffen vinden (binnen hun familie en vrienden club). En alles kan dadelijk weer naar de normale toestand terug keren. Ach aan de andere kant; misschien gaan ze nu regeren om dat hun toekomst is veilig gesteld.

  5. Niet slim van de tweede kamer. Inmiddels moet het parlement en regering toch wel begrepen hebben dat geld hier als sneeuw voor de zon verdwijnt! Jaar in jaar uit?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties