AD | Twijfel over hub humanitaire hulp

Tweede Kamerleden wijzen op slechte verhouding Maduro-regime en VS

Den Haag – In de Tweede Kamer wordt humanitaire hulp aan de Venezolanen toegejuicht, maar sommige partijen betwijfelen of het verstandig is dit samen met de Verenigde Staten (VS) te doen. D66, GroenLinks en SP stelden dit nadrukkelijk aan de orde in het overleg gisteren met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Het verder kalme debat eindigde met een vinnige woordenwisseling tussen Blok en SP-Tweede Kamerlid Sedar Karabulut over wie verantwoordelijk is voor de honger en crisis in Venezuela. Volgens Karabulut spelen de harde Amerikaanse sancties tegen Venezuela daarin een grote rol, omdat ze arme bevolking raken. ,,Het is ongelooflijk hoe mevrouw Karabulut de rol van (president) Maduro zo klein mogelijk maakt. Een plichtmatig zinnetje dat het schandalig is, maar hier wordt weer gesuggereerd dat Maduro niet de hoofdverantwoordelijke is. Dat is hij wel!” beet de minister haar toe.

Het Kamerlid ontkende de rol van Maduro te bagatelliseren, maar Blok bleef erbij: ,,Het voortdurende relativeren van de rol van Maduro. Hij speelt de hoofdrol. Al die andere vragen zijn zijtonelen.” Daarop moest voorzitter Pia Dijkstra het debat met enige moeite afkappen. Karabulut gaat een vervolgdebat (VAO) aanvragen over de volkenrechtelijke aspecten van de erkenning van Juan Guaidó als interim-president.

Aan de vooravond van het overleg van gisteren, een voorbereiding op de EU-Raad Buitenlandse Zaken van 18 februari, maakte Blok bekend dat op Curaçao een hub wordt ingericht voor humanitaire hulp zodra dit mogelijk is. Dit principebesluit is genomen op verzoek van Guaidó en de VS.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) opende het debat met de vraag wat de hub op Curaçao precies inhoudt. Hij vroeg of het verstandig is om zo’n hub met de VS op te zetten, gezien de bijzonder slechte verhoudingen tussen het regime van Nicolás Maduro en Washington. ,,We moeten humanitaire hulp niet politiseren, dit zal de toegang tot Venezuela niet helpen. Waarom wordt niet samengewerkt met ngo’s als het Internationale Rode Kruis?”

Ook Bram van Ojik (GroenLinks) zette vraagtekens bij ‘de dominante rol’ van de VS als partner. Het Koninkrijk wordt zo onderdeel van een politiek steekspel, vreest hij. Van Ojik vroeg ook om meer steun voor Curaçao en Aruba, die verder gaat dan trainingen en opleiding. Hij wil een betere opvang. ,,Op Curaçao verblijven 16.000 Venezolanen, dat is 10 procent van de bevolking. Het is een noodsituatie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Twijfel over hub humanitaire hulp

  1. Nu Macron ook nog uit verdrijven. De Fransen zijn hem ook zat.

  2. D66 en SP twee klote partijen.

  3. Tweede Kamer wordt humanitaire hulp aan de Venezolanen toegejuicht, maar sommige partijen betwijfelen of het verstandig is dit samen met de Verenigde Staten (VS) te doen.

    Juist, niet meedoen. Tenminste niet met de VS.
    En Curacao moet er verstandig doen om niet met deze circus mee te doen. Laat de VS, Colombia en Brazil maar hun ding doen.

  4. In de 2de kamer is men nog niet aan “de volkenrechtelijke aspecten van de erkenning van Juan Guaidó als interim-president“, maar men is wel zover om ‘op verzoek van Guaidó en de VS‘ in te gaan. Curaçao zou er goed aan doen om zich van dit gekonkel geheel afzijdig te houden. Gebruik ‘Ooenbaar Lichaam m’ Bonaire voor het inrichten van een ‘hub voor humanitaire hulp’.

  5. Wat een arrogantie van de Nederlanders weer, ze hebben het over een “hub voor humanitaire hulp vanuit hier” en ze nemen niet eens de moeite om een minister van hier erbij te vragen. Als Ruggenaath er niet bij kan zijn, kunnen ze toch ook die luie flikker Begina vragen? Was het nou Begina wiens dikke reet niet in een Kia Picanto paste?

  6. Mevr. Karabulut en haar partij de SP zijn belangrijke ondersteuners van de dictators Chavez en Maduro die pretenderen en pretendeerden socialisten te zijn. De socialistische leer van de SP (voortzetting marxistische leninistische beweging uit Communistische Partij Nederland) komt immers naadloos overeen met de ideologie van hun broeder Maduro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *