AD | Ultimo Noticia moet Drayer ton betalen

Met tussen en eindvonnis

Wegens schnding auteurs en persoonlijkheidsrechten

Willemstad – De Papiamentstalige ochtendkrant Ultimo Noticia moet journalist Dick Drayer ruim honderdduizend gulden betalen voor het onrechtmatig gebruik van zijn foto’s. Dat heeft de rechter in eerste aanleg gisteren bepaald.

Drayer, de drijvende kracht achter Persbureau Curaçao, stapte een jaar geleden naar de rechter nadat hij had gemerkt dat Ultimo Noticia door hem gemaakte foto’s publiceerde zonder dat hij hiervoor toestemming had gegeven, en de krant niet bereid bleek voor de plaatsing van de foto’s te betalen. Begin 2015 begon hij de krant facturen te sturen voor plaatsing van 161 foto’s, en bracht voor elke foto 150 gulden in rekening. De krant, die zijn fotografen 20 gulden voor elke geplaatste foto betaalt, reageerde niet op de nota’s van Drayer.

Bij de behandeling van de zaak eerder dit jaar heeft Ultimo Noticia bestreden dat de geplaatste foto’s eigendom zijn van Drayer of Persbureau Curacao. Bij de foto’s was geen naam van een fotograaf of bron vermeld. Volgens de rechter heeft Drayer echter voldoende aannemelijk kunnen maken dat de foto’s door hem zijn gemaakt. Bij tussenvonnis was reeds bepaald dat hier sprake is van schending van het persoonlijkheidsrecht van de maker.

,,Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van (onder meer) een foto om deze openbaar te maken en te verveelvoudigen”, zo staat in artikel 19. lid 9 van de Auteursverordening. Volgens artikel 27 ‘is de maker, niettegenstaande de gehele of gedeeltelijke overdracht van zijn auteursrecht, bevoegd een rechtsvordering ter bekoming van schadevergoeding in te stellen tegen degene die inbreuk in het auteursrecht heeft gemaakt’.

Voorafgaand aan de rechtsvordering heeft Drayer meermaals contact gezocht met de directie van Ultimo Noticia om te praten over vergoeding, waarbij hij bereid zou zijn geweest een bulkprijs af te spreken. Toen de krant geen gehoor gaf en doorging met het plaatsen van foto’s, zo verklaarde Drayer voor de rechter, verdrievoudigde hij zijn prijs en bracht de krant voor elke foto 450 gulden in rekening.

Bij de rechtsvordering heeft Drayer voor zijn schadeloosstelling alle facturen ingebracht, vermeerderd met de wettelijke rente. De totale vordering bedraagt 100.457,10 gulden. De rechter heeft deze vordering toegewezen, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 14 februari 2017 tot aan de dag dat het hele bedrag aan de journalist voldaan is. Ultimo Noticia is ook veroordeeld in de proceskosten, begroot op 1.118,45 aan de kant van Drayer en tot het betalen van 4.500 gulden aan gemachtigdensalaris.

Indien Ultimo Noticia opnieuw zonder toestemming een foto publiceert, riskeert de krant een dwangsom van duizend gulden per overtreding, tot een maximum van honderdduizend gulden. Desgevraagd liet hoofdredacteur Humphrey Zimmerman van Ultimo Noticia aan deze krant weten nog niet op het vonnis te kunnen reageren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2017 12 11 – Vonnis Inzake Dick Drayer vs Ultimo Noticia Inzake Auteursrechten Fotos by Black Lion on Scribd

2017 05 22 – Vonnis Inzake Dick Drayer vs Ultimo Noticia Inzake Auteursrechten Fotos by Black Lion on Scribd

3 Reacties op “AD | Ultimo Noticia moet Drayer ton betalen

 1. @Airmiles voor senora Snoepreis Marilyn Alcala Walle.

  Hoeft niet. Mw maakt veel reisjes die ze niet betaald maar boekt de reizen op haar airmiles. Dus na afloop van ministerschap kan ze nog 5 jaar gratis blijven doorvliegen!

 2. Fred de Haas

  Nog even en je bent binnen, Dick! Pabien!

 3. Mooi dat het arrogante niveauloze roddelblad Ultimo Noticia, een MFK bolwerk dat zich aan geen enkel gebod en verbod houd, door de rechter afgestraft is.

  Drayer heeft met deze uitspraak geschiedenis geschreven en het zou hem sieren als hij het bedrag aan een goed doel geeft.

  Te denken valt aan een corporate governance masterclass voor Karel Frielink.

  Een lidmaatschap van de Anonieme Alcoholisten voor Henry van der Kwast.

  Permanent verblijf voor Remigio Booi in zware zorg afdeling van Betesda.

  Airmiles voor senora Snoepreis Marilyn Alcala Walle.

  Een permanent verblijf nog verder van hier dan Azie voor Alexandra Rosaria.

  Een levenslange supply van condooms voor zijn vrouw Delvira Statie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *