AD | UTS nu verkocht

Gistermiddag werd de overdracht in bijzijn van de pers gevierd met een ‘signing ceremony’ in het Hilton Hotel. VVRP minister Zita Jesus-Leito: Liberty Latin
America begint met schone lei | Jeu Olimpio

Willemstad – Liberty Latin America koopt alle aandelen UTS voor 339 miljoen gulden. Na aftrek van belastingen en schulden en garanties van pensioenafspraken voor het personeel houdt de Curaçaose overheid, als eigenaar van 87,5 procent van de aandelen, ongeveer 95 miljoen gulden over aan de verkoop.

Dat schrijft minister Zita Jesus- Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren in een brief aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR). ,,De regering is voornemens de opbrengst van de verkoop te investeren in de groei van de economie.”

Maandag hebben Liberty Latin America (LLA) en de Curaçaose overheid de Share Purchase Agreement (SPA) ondertekend waarmee zij zich binden aan de afspraken in verband met de verkoop van de aandelen van het Land Curaçao. Sint Maarten is eigenaar van 12,5 procent van de UTS-aandelen, maar daar moet het parlement eerst nog een landsverordening aannemen over de verkoop van het aandelenpakket.

Donderdag zullen de aandelen van Curaçao officieel worden overgedragen. Dit wordt ook wel ‘closing’ genoemd en gebeurt doorgaans via een akte die is opgesteld door een notaris. Dit jaar zal er naar verwachting nog niet veel veranderen binnen de organisatie.

,,Liberty begint met een schone lei”, zegt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). ,,Alle schulden van UTS zijn betaald.”

Het gaat om 21 miljoen gulden aan belastingen en openstaande betalingen bij het Bureau Telecommunicatie & Post. Dat bedrag wordt afgetrokken van de 339 miljoen gulden die de onderneming waard is. Dat geldt ook voor de ongeveer 85 miljoen gulden die is gereserveerd voor de afkoop van de duurtetoeslag en het waarborgen van pensioenafspraken van het personeel. Jesus-Leito noemt het ‘goed nieuws’ dat UTS nu onderdeel vormt van de Latijns-Amerikaanse poot van Liberty Global.

,,Dat biedt mogelijkheden om in het bedrijf te investeren.”

De regering schat dat een investering van ongeveer 200 miljoen gulden nodig is om ‘de concurrentiekracht van de onderneming op peil te brengen’. Maar voorlopig verandert er niet veel voor klanten en personeel. Volgens de VVRP-minister heeft de nieuwe eigenaar tijdens een informatiebijeenkomst voor het personeel gisterochtend laten weten dat de verbeteringen ‘stapsgewijs’ zullen worden doorgevoerd.

De naam UTS zal in ieder geval nog twee jaar gevoerd worden. De huidige managers blijven ‘voorlopig’ op hun post. Directeur Paul de Geus zei gisteren tot 2020 in functie te blijven. De Geus moet vanaf nu verantwoording afleggen aan de regionale directeur van Liberty. Minister Jesus-Leito zegt dat alle afspraken die eerder zijn gemaakt over de afvloeiing van personeel gerespecteerd zullen worden.

Het personeelsbestand van UTS moet in 2020 zijn afgeslankt van 480 naar 200 medewerkers. LLA zal gratis internet aanbieden aan scholen en in ieder geval aan de University of Curaçao (UoC). Minister Jesus-Leito heeft eerder al benadrukt dat de telecommunicatiemarkt open moet blijven voor meerdere spelers en dat er geen sprake mag zijn van een monopolie. Maar met UTS heeft Liberty een groot deel van de Curaçaose breedband- en mobiele internetmarkt in handen.

Liberty Latin America is beursgenoteerd en eigenaar van onder andere Cable & Wireless Communications en Liberty Puerto Rico. Cable & Wireless op haar beurt is weer de moedermaatschappij van Flow, BTC en Colombus Communications. Liberty Latin America biedt volgens Bloomberg diensten aan in achttien landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Dochters niet in deal

Egaming datacenter Blue Nap Americas (voormalige CTEX op Mahuma) en andere buitenlandse filialen zullen voorlopig in een stichting worden ondergebracht

TeleCuraçao, de handelsnaam van de Antilliaanse Televisie Maatschappij (ATM), maakt geen deel uit van de verkoop en zal net als de andere dochterondernemingen van UTS voorlopig in een overheidsstichting worden ondergebracht.

Dat liet minister Zita Jesus- Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren in een brief aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR) weten in antwoord op vragen van de Statenleden.

Het gaat behalve om ATM om de volgende naamloze vennootschappen: Dataplanet, Curacaflix, Telematica Facilities Management (TMF), ET UTS (ET), Carib Teleconsult (CT), UTS Suriname, UTS Sint Kitts and Nevis.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 03 26 – PB | Informatie over verkoop UTS aan Liberty by Black Lion on Scribd

Een Reactie op “AD | UTS nu verkocht

  1. Helaas waarschijnlijk komt nooit meer een onderzoek naar de handel en wandel van De Geus binnen UTS. Hoezo crime don’t pay?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *