AD | Uur van de waarheid voor Insel

Bankgarantie bottlenek |  Chronicle

Willemstad – Vandaag is het erop of eronder voor Insel Air International. De grote vraag is: komt er een zekerheidstelling van interCaribbean Airways? Zo niet, dan kan de rechter- commissaris het akkoord voor de overname niet goedkeuren. Gisteren was de garantie in ieder geval nog niet afgegeven bij Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel.

Daarmee moet de rechter-commissaris ervan worden overtuigd dat interCaribbean aan zijn verplichtingen kan voldoen zoals in het akkoord is overeengekomen. De kortgedingrechter doet om 12.00 uur vandaag ook uitspraak in een zaak die de bewindvoerder heeft aangespannen om druk op de ketel te zetten.

Via de Heads of Agreement heeft de luchtvaartmaatschappij op de Turksen Caicoseilanden zich verplicht om over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar beschikbaar te stellen ten behoeve van de crediteuren. Bovendien zouden op korte termijn drie nieuwe vliegtuigen naar Curaçao komen.

Eerder waren de bewindvoerder en directeur Lars de Brabander van Insel Air in de veronderstelling dat de gevraagde garantie al ruim voor de zitting met de rechter-commissaris zou komen. Maar woensdag 19 december blijkt dat niet het geval en blijven de stoelen in de rechtszaal die zijn gereserveerd voor de directieleden van interCaribbean leeg.

De rechtercommissaris geeft Inselbewindvoerder Van den Heuvel tot vandaag om ervoor te zorgen dat die zekerheidstelling er alsnog komt. In het kort geding eist Van den Heuvel een dwangsom bij het uitblijven van de garantie. Tijdens de behandeling van het kort geding vorige week kwam naar voren dat interCaribbean grote bezwaren heeft tegen de huidige overnamestructuur waarbij de Curaçaose overheid vruchtgebruik heeft op 51 procent van de aandelen. Daarvoor is gekozen om de vergunningen en routes van Insel veilig te stellen.

,,We nemen 100 procent van de schuld over voor 49 procent zeggenschap”, verwoordde ceo Trevor Sadler het grote pijnpunt van interCaribbean tegenover de rechter in het kort geding. Het is dus erop of eronder. Van den Heuvel ging er gisteren vanuit dat het goed komt. Maar als er vandaag geen zekerheidstelling op tafel ligt en de rechter-commissaris dus geen goedkeuring kan geven, is er nog weinig hoop voor Insel.

,,In een surseance kan maar één keer een akkoord worden afgekeurd”, luidde de heldere boodschap van de rechtercommissaris op 19 december. Dat betekent niet per definitie dat een uitspraak tot faillissement volgt. ,,De surseance kan nog wel worden aangehouden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Uur van de waarheid voor Insel

 1. Je toekomstige partner voor de rechter dagen !

  Prima begin van een gezonde samenwerking ! LOL
  Ehhhh, niet dus.

  Insel, en dus ook van den Heuvel, had moeten begrijpen dat Intercaribbean geen haast heeft. Insel heeft dat wel en wanneer het alternatief gewoon een faillissement is dan snap ik de stap naar een kort geding absoluut niet. Dit is gewoon je hand overspelen. Je partner heeft een, bewezen, sterke kaart in handen en Insel heeft alleen rotzooi in de hand. Dan moet je niet gaan bluffen, dat weet iedere pokerspeler.

  Maar goed, we kunnen Intercaribbean nu gaan uitzwaaien en dan kan het faillissement van Insel worden uitgesproken. Wellicht dat de rechter nog even respijt geeft, maar dat zal aan de einduitslag niet veel veranderen. Tenzij Insel en de overheid hun positie in deze samenwerking willen herzien. Willen ze dat niet dan blijven ze met lege handen achter en ik heb altijd geleerd dat het beter is om maar iets te krijgen dan niets.
  Kennelijk geldt dat niet op Curacao.

 2. Ik bedoel de faillissementsrechter. De uislag van het kort geding heb ik gelezen dankzij ons onvolprezen KKC !

 3. Wat was de uitspraak van de rechter? Iemand op de hoogte?

 4. Van den Heuvel ging er gisteren vanuit dat het goed komt.

  Als Rogier dat zegt dan komt het wel goed!

 5. Benieuwd welk konijn hockeybal R0gier van de Heuvel nu weer uit zijn hoge hoed tovert om zijn verdienmodel Insel Air, een morsdood lijk, nog langer in leven te laten lijken.

  Maar Karel Frielink zag dat het goed was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *