AD | Van den Nieuwenhuyzen: Nooit aan omkoping gedacht

Inhoudelijke behandeling havenschandaal begonnen.
Door Karel van der Velden

Joep van den Nieuwenhuyzen: We hadden een puur vriendschappelijke relatie| Foto © anp

Joep van den Nieuwenhuyzen: We hadden een puur vriendschappelijke relatie| Foto © anp

Na voorbereidende schermutselingen in het zogenaamde havenschandaal is vanochtend de inhoudelijke behandeling in hoger beroep tegen Willem Scholten en Joep van den Nieuwenhuyzen.

De mannen zijn strijdbaar, ondanks de afwijzing door het gerechtshof van het verzoek om extra getuigen te horen die volgens het duo ontlastende verklaringen zouden kunnen afleggen.

Scholten en van den nieuwenhuyzen worden verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. Van den Nieuwenhuyzen zou de toenmalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Sholten gratis woonruimte in Antwerpen en 1,2 miljoen euro hebben betaald. Op zijn beurt stond Scholten garant voor leningen van het RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen. Toen dat bedrijf failliet ging, leden banken een verlies van 100 miljoen euro.

Scholten ontkende vanochtend dat de gratis bewoning van een luxe appartement een poging tot omkoping was. ,,Waarvoor dan? In de jaren had het gemeentelijk havenbedrijf geen enkele zakelijke relatie met Van den Nieuwenhuyzen. Wij hebben twee inkomstenbronnen. De aanleg van schepen en het verhuur van haventerreinen. Van den Nieuwenhuyzen had geen schepen en huurde geen grond van ons.”

Van den Nieuwenhuyzen bevestigde het verhaal. ,,We hadden een puur vriendschappelijke relatie. Ik zocht een appartement om te verblijven als ik in Nederland verbleef. Ik woonde op Curacao. Willem begeleidde de nieuwbouw en mocht er in weekeinde verblijven. Ik heb geen seconde aan omkoping gedacht.” Volgens de FIOD leverde de gratis bewoning Scholten een voordeel op van 45.000 euro op.

Bron: AlgemeenDagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *