32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Van den Tweel ‘herverpakt niet’

HomeMediaAD | 'Van den Tweel 'herverpakt niet'
Foto Jeu Olimpio

Willemstad – Manager van de Van den Tweel-supermarkt in Zeelandia, Mischa Verzuu, heeft de beschuldigingen van de Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) naar eigen zeggen met verbazing gelezen in de lokale kranten. Hij ontkent dat er sprake is van ‘herverpakken’.

Verzuu bevestigt dat de houdbaarheidsdatum van producten onderwerp van gesprek is geweest tijdens de controle van MEO. Medewerkers van de Inspectiedienst zouden hebben gezegd dat er op producten een ‘ten minste houdbaar tot’-datum moet staan in plaats van een inpakdatum, zoals nu soms wordt gedaan.

,,Maar nu lijkt het net alsof wij spullen die we uit Nederland importeren herverpakken. Dat is beslist niet waar. De spullen die wij niet lokaal invoeren, blijven in de originele verpakking met de originele houdbaarheidsdatum erop”, aldus de supermarktmanager.

Waarom toch een aantal producten in een eigen verpakking zitten, is volgens Verzuu makkelijk te verklaren. ,,De kuki di chukulati op de foto is een lokaal product, dat wij niet in een fabrieksverpakking geleverd krijgen. Dus die pakken wij vers in en daar zetten we de verpakkingsdatum op.”

Hetzelfde geldt voor de lokaal geoogste selderij die door MEO op de foto was gezet. ,,Deze komen per kilo in kratten binnen. Die worden werkelijk door een boer gebracht aan de achterdeur. Wij nemen de groenten los aan, sealen ze en plakken er vervolgens de verpakkingsdatum op”, zo zegt assistent-manager Marcel Arets.

Wat betreft de THT-datum kijkt Verzuu naar een realiseerbare oplossing. ,,Het wordt lastig om op een pistoletje of een losse tomaat een houdbaarheidsdatum te zetten. Of het bedorven is, kunnen de consumenten in principe zelf zien en beoordelen. De een wil zijn banaan overrijp, bij de ander mag die nog groen zijn”, vertelt hij. ,,Maar we zijn bijvoorbeeld wel al aan het kijken of we op gesneden vleeswaren een houdbaarheidsdatum kunnen zetten in plaats van enkel de verpakkingsdatum.”

Een ander punt dat volgens de manager en zijn assistent tijdens de controle werd aangestipt is de optie om producten die bijna voorbij de houdbaarheidsdatum zijn, met korting te verkopen. Verzuu: ,,Ook dat doen we al en dat hebben we de inspectie laten zien. We hebben speciale tafels en koelingen met zulke producten. Deze verkopen we in eerste instantie met 25 procent korting en op de laatste dag met nog veel meer korting. Dat is maatschappelijk beter verantwoord dan weggooien en dat hebben we gisteren ook aan MEO uitgelegd.”

De manager heeft geprobeerd om meer duidelijkheid te krijgen van de Inspectiedienst. ,,We hebben geen waarschuwing gekregen en proberen er nu achter te komen waarom dit nieuws wordt verspreid en wat er nu van ons verwacht wordt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. De pers neemt hier alles klakkeloos over zonder zelf eens onderzoek te doen en kritische vragen te stellen. Zo kan er eventueel voorkomen dat er valse dingen door instanties de wereld in worden geholpen en gaan ze zelf (mogelijk) ook controleren naar de letter van de wet.
    Hahaha denk het niet. Want het duurt hier meestal een aantal jaren voor men in de gaten heeft dat ze de wet verkeerd toepassen.
    Heb nog geen enkel bericht in de pers gezien waar door zogenaamde “journalist” gevraagd wordt aan MEO welk artikel van warenwet ed overtreden wordt en of er uitzonderingen zijn.
    De pers lijkt hier wel een huis aan huis blad.

  2. Als ik de reacties lees op FB dan lijkt het of er een PS of KFO mannetje bij de MEO zit die meteen alles doorgeeft aan de nieuws.. onrust zaaien!

  3. Zoals ik al eerder aangaf, veel inspecteurs en in dit geval ook MEO hebben geen idee waarmee ze bezig zijn.
    Het wordt tijd voor een uitgebreide scholing alvorens ze bedrijven mogen gaan lastig vallen. Nu worden bedrijven onterecht in een slecht daglicht gesteld. Ik hoop dat het VBC eens actie onderneemt en deze inspecteurs voor de rechter sleept. De schade die zij aanrichten wordt door niemand vergoedt.
    Zelfs al zou van den Tweel herverpakken van producten met een THT (dus niet TGT) datum dan is dat niet verboden.

  4. Waar is het rapport van de inspectie? De Extra heeft dit nieuws gemeld op basis van wat? De neef van de buurman van iemand die de vloer veegt op de gang bij het kantoor van de inspecteur? Niet erg geloofwaardig deze zaak.

  5. Ach, Goisco heeft de beurt gehad en nu is Tweel aan de beurt. ook hier zal MEO bakzeil moeten halen en daarna eens moeten gaan nadenken hoe ze voortaan met de buitenwereld gaan communiceren. Met dit soort stemmingmakerij schiet de verkoper noch de koper iets op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties