AD | Van der Valk: Grenzen volledig openstellen

Terentius ‘Terence’ van der Valk van Kontiki Beach Resort Curaçao doet dringend beroep op regering | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De enige manier om de economie (lees: het toerisme) weer op te kunnen starten is door de grenzen volledig open te stellen met inachtneming van de juiste veiligheids- en gezondheidsprotocollen.

,,Als dat niet spoedig gebeurt zullen er veel gedwongen faillissementen komen en belanden er meer en meer mensen die in onze branche werkzaam zijn op straat, met alle gevolgen van dien. Zie Santa Barbara Resort.” Aldus Terentius ‘Terence’ van der Valk van Kontiki Beach Resort Curaçao.

,,Het opstarten kan dan niet meer op korte termijn en dan zullen we als Curaçao het toerisme weer van nul moeten opbouwen. Dit gaat dus jaren duren, waardoor we de toeristische strijd met andere landen gaan verliezen, aan landen die wél voortvarend te werk zijn gegaan. Een economische malaise die zijn weerga niet kent staat ons dan te wachten.”

Van der Valk Kontiki, Cabana Beach, Wet & Wild en Mood Beach bieden direct en indirect werkgelegenheid en daarmee inkomen aan ruim 275 gezinnen op Curaçao. ,,Bij het uitblijven van duidelijkheid en het op korte termijn openstellen van de grenzen, is het voor ons heel erg moeilijk om ontslag op grote schaal te voorkomen,” zegt de directeur.

,,De reeds gestarte nieuwbouw en uitbreiding van ons resort zal door het uitblijven van duidelijkheid over wanneer de grenzen opengaan, noodgedwongen gestaakt worden. De 50 extra arbeidsplaatsen die hierdoor gecreëerd worden zullen eveneens verloren gaan. Als werkgever en ondernemer dringen we er bij de overheid op aan om op zeer korte termijn het toerisme onder genoemde voorwaarden toe te laten op dushi Kòrsou.”

Waar het Van der Valk om gaat is te wijzen op ‘de keerzijde van de coronamaatregelen’. ,,Laat me vooropstellen dat we geen medische achtergrond hebben, laat staan experts zijn op het gebied van virussen. Wij zijn ondernemers in de toeristische sector, de grootste en meest groeiende branche van Curaçao.”

Van der Valk stelt dat de keuzes van de lokale autoriteiten om de grenzen te sluiten en orde op zaken te stellen ‘van zeer grote waarde zijn geweest’ en op die manier is een piek in het aantal virussen voorkomen ‘waar we op dat moment niet op voorbereid waren’.

,,En zeker moeten de complimenten uitgesproken worden naar de medische helden, overige hulpdiensten en verantwoordelijke organisaties, die er alles aan gedaan hebben om erger te voorkomen”, zegt de exploitant van Kontiki. ,,De veelgenoemde stelling die nu wordt gehoord ‘als er veel mensen doodgaan als gevolg van het coronavirus, heb je ook geen economie’ geeft aan dat onze focus en keuzes gebaseerd zijn op het coronavirus, maar dat er kennelijk geen rekening wordt gehouden met de economie en de vergeten gevolgen zoals armoede, hongersnood, verval in het onderwijs, depressies, hartaanvallen, verslavingen, criminaliteit, en ga zo maar even door.”

Onderzoeken geven aan, vervolgt Van der Valk, dat het virus zich veel minder snel verspreidt in de buitenlucht. ,,In zonlicht verdwijnt de mogelijkheid om mensen te besmetten vrijwel meteen, dus draagt de 2 of 1,5 meter afstand vrijwel niets bij tot het verlagen van de kans om buiten besmet te worden.”

De directeur zegt tot slot: ,,Uiteindelijk zullen we met het coronavirus moeten leren leven, totdat er een vaccin of medicijn is. Er moet daarom gekeken worden hoe we de ouderen en kwetsbaren kunnen beschermen en hoe we de economie weer kunnen opstarten. Vergeet niet, zonder economie is er ook geen gezondheidszorg.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Van der Valk: Grenzen volledig openstellen

 1. L.S Geachte lezer het valt mij op dat het commentaar op de wens van een ondernemer wordt begrepen alsof de normen die veel mensen hanteren niet wordt gerespecteerd. Het coronavirus is een organisme dat voor het sociale leven vernietigend werkt. De risico’s die wij mensen vaak ongemerkt lopen, worden nu duidelijk in beeld gebracht omdat een besmetting met het virus de dood als resultaat kan hebben. Iedere ondernemer wil voor het goed funcioneren van zijn bedrijf graag gezonde mensen in dienst nemen. De taak van de overheid is werken aan structuren om gezonde wernemers aan werk te helpen. Gezondheid is ook nummer 1 voor de overheid en voor iedere werkgever die begrijpen dat dat dit virus Covid-19 een groot gevaar betekent voor de werkgelenheid van werknemers op Curacao die gezond moet en zijn en blijven bij het verlenen van diensten om de economie goed draaiende te houden met volop werkgelegenheid met een laag werkloosheid cijfer. Het runnen van een bedrijf betekent ook risico’s durven nemen. De klant (Toerist) die koning is, moet wel aan een tafel willen aanschuiven.

 2. Abraham Mossel

  De van der Valkjes zijn nog erger dan het corona-viris zelf, het zal hun niet uitmaken of de mensen cq toeristen op heel curacao ziek of dood gaan aan de v/d Valk coronahoteleriettus, Geplaatst door ex aannemings bedrijf West Nederland metsel & tegelwerk die nog 20 duizend gulden tegoed heeft van v/d Valk hotel Haarlem.

 3. Trots op Curaçao

  Die aan boord is moet meevaren.

 4. Daan Banaan

  Geheel terecht dat de toeristensector eindelijk een kritisch geluid laat horen. Je kan niet een heel land maandenlang op slot houden, en zeker niet een land dat zo afhankelijk is van toeristen.

 5. Terentius van der Valk. Een vraag; zou jij je voordeur open doen als jij weet dat jouw grootste vijand, een misdadiger en moordenaar voor jouw deur staat, of zou je de deur gesloten houden? Naar gelang jouw woorden en jouw mening(en) kan men uitmaken dat jij/jullie grote geldwolven en minder gewetensvol zijn. 70 procent van de geënquêteerden heeft hoge achting voor de nodige getroffen maatregelen voor ons eiland, maar jij/jullie niet. Ben je nou gèk geworden of zo! Jullie onderneming is zo te zien een onderneming van geldwolven, waarbij vele wetten worden overtreden en mensenlevens in gevaar worden gebracht. Wat kunnen mensen zich in hun beoordeling van jullie (fam. v/d Valk) gemakkelijk vergissen denkend dat jullie weldoeners zijn. Enerzijds kunnen mensen worden misleid door personen zoals jullie die er makkelijk uitzien om mee om te gaan maar van binnen gewetenloos zijn. Maar ook daarnaast kunnen jullie hardvochtig en onbuigzaam zijn. Waarom zouden jullie niet de tijd nemen om eens beter naar de goede kanten van de (zelfs moeilijke) genomen beslissingen voor ons eiland te kijken en zelfs te onderzoeken? Jullie moraal gaat met grote passen achteruit zo te zien. Een mensenleven is kostbaar Terentius, niet alleen in de baarmoeder, maar ook daarna, de rest van zijn leven dus. Samenvattend kan men dus zeggen Terentius; je/jullie bent/zijn slimme, gewetenloze individu (‘s).

 6. Mee eens! Helaas beseft niet een ieder hoe belangrijk de economie is voor de gezondheidszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *