26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Vangnet voor massaontslag

HomeMediaAD | Vangnet voor massaontslag
Voor het project is 1,2 tot 1,4 miljoen gulden begroot | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Als de begroting van het project is goedgekeurd door het ministerie van Financiën, kan spoedig het Steunpunt Werkzoekenden gelanceerd worden. Dit steunpunt zal vooral een vangnet zijn voor personen die slachtoffer zijn van collectief ontslag of collectief werkverlies.

Het steunpunt is een samenwerking tussen de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Algemene Zaken (AZ) en Economische Ontwikkeling (MEO), met financiële of personele steun van alle ministeries. SOAW heeft hiervoor een stichting gecontracteerd, Fundashon Portanan pa Trabou (Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao). Dit is tijdens een persconferentie gisteren uit de doeken gedaan.

Voor het project is 1,2 tot 1,4 miljoen gulden begroot. Dit geld is deels ter vergoeding van de dienstverlening van de stichting, maar ook voor het mogelijk inzetten van externe professionals als mensen dat echt nodig hebben, zoals een psycholoog en voor een communicatieplan. Het geld moet verder opgebracht worden door de verschillende ministeries, zo heeft SOAW-minister Hensley Koeiman (MAN) aangegeven.

,,Want het is een project dat iedereen raakt en ook door alle ministeries gedragen moet worden. De ministeries kunnen geld of mankracht ter beschikking stellen. De bedoeling is dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van kennis en kunde binnen het overheidsapparaat en dat er zo min mogelijk van buiten wordt aangetrokken. Het is overigens nog niet duidelijk hoeveel geld er uiteindelijk beschikbaar komt. Het ministerie van Financiën doet nu een haalbaarheidsonderzoek”, aldus Koeiman.

Reden dat de regering met de Stichting Arbeidsparticipatie Curaçao in zee gaat, is omdat er bij de sector Arbeid van SOAW te weinig mankracht is. De stichting heeft al ervaring opgedaan met het massale ontslag bij Insel Air.

,,Er wordt bij het project niet alleen aan arbeidsbemiddeling gedaan, maar er wordt ook sociaal-emotionele hulp geboden en naar oplossingen gezocht voor financiële problemen die na ontslag ontstaan. Er wordt zo nodig hulp ingeroepen van professionals als psychologen en schuldhulpverleners, maar ook familie is belangrijk”, aldus Lisette Bor van de stichting.

Mariela Olaria van MEO legt uit: ,,Binnen MEO is onderzoek gedaan naar de behoefte op de arbeidsmarkt, nu, maar ook in de toekomst. Het toerisme is ‘booming’ maar ook op computer-technisch gebied (IT) is menskracht nodig. We kunnen anticiperen en mensen omscholen en naar een nieuwe baan toe leiden, zelfs nog voordat een bedrijf failliet gaat of massaontslagen vallen. Ook helpt MEO mensen die een eigen bedrijf willen starten via het project Mi Negoshi.”

Bor legt nader uit dat de doelgroep vooral personen zijn boven de 18 jaar, dat er individuele begeleiding is en dat het project in principe twee jaar duurt. ,,Het is de bedoeling dat er daarna binnen het arbeidscentrum van SOAW voldoende mensen zijn die het werk kunnen voortzetten. De begroting is gebaseerd op de hulp aan 500 mensen per jaar, waarvan het doel is dat 90 procent naar werk geleid wordt”, aldus Bor.

Van Insel Air heeft de stichting alle gegevens bijgehouden en die zullen eerdaags aan de regering ter beschikking gesteld worden. Op kritische vragen van de pers garandeert zowel de minister als de stichting dat het toegekende geld straks goed verantwoord zal worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Die vent H.Koeiman deugd van geen kanten met ons belasting gelden smijten dat is het enige wat hij kan doen,weg ermee.
    Aan zijn porem te zien lijdt hij aan slapeloze nachten.dat is het resultaat van persoonlijke verrijking.

  2. Lisette Bor van de stichting, daar was toch iets mis mee bij AquaElectra? Lisete Bor is niets anders dan Neysa Schoop-Isenia en Anuschka Cova versie 2.0.

    Tijdens de persconferentie stak Lisette Bor een blanco a4-tje met zogenaam de namen van mensen die al geholpen zijn. Onze luie minister Koeiman zei zittend aan de zelfde tafel met deze Lisete Bor dat hij niet weet hoeveel mensen geholpen zijn.

    Ami no sa na unda nos ta bai si hende nan sigui vota pa e porkeria nan aki.

  3. Weer een leuk verdiendmodel, het zoveelste, voor een legertje consultants.

    Er zijn geen banen, dus dit project kost meer dan het oplevert.

  4. Het is gewoon triest dat op deze manier met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Rond 60% van alle ambtenaren hebben hun baan via de politiek gekregen, wat we noemen een Padrino daar hadden ze geen enkele bijscholing of training voor nodig.

    Intussen is echt niet meer duidelijk wat MAN voorstaat, het is zeker geen liberale partij. Nu dat er veel bedrijven mee ophouden wordt meer dan 1 miljoen weggegooid om wellicht 2 of 3 man waarschijnlijk met een blauwe politieke kleur aan een baan te helpen?

    Ik kan me voorstellen dat 1 miljoen besteedt wordt aan mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn en die weer bij de hand genomen moet worden met scholing, sollicitatietraining en wellicht een nieuw gebit.

    Van iemand die ooit gewerkt heeft kan je verwachten dat hij/zij weet hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven en een gesprek voeren.

    Wij moeten mensen juist stimuleren om ook al hebben ze een baan, om in zich zelf te blijven investeren en niet gemeenschapsgeld gebruiken om deze luie donders weer aan het werk te krijgen.

  5. “De bedoeling is dat we zoveel mogelijk gebruikmaken van kennis en kunde binnen het overheidsapparaat en dat er zo min mogelijk van buiten wordt aangetrokken.”
    Welke kennis en kunde binnen het overheids apparaat?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties