28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | VBC: Beter geen loonsverhoging

HomeMediaAD | VBC: Beter geen loonsverhoging
VBC neemt tegengestelde standpunten in tegen minister | Extra

Willemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) hoopt dat de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN), zijn plannen om per 1 januari 2019 een minimumloonsverhoging in te voeren heroverweegt.

Het zou gaan om een verhoging van 2,1 procent naar 9,37 gulden per uur. Dit zou de vijfde minimumloonsverhoging zijn na een jaarlijkse verhoging de afgelopen vier jaar. De VBC toont in een tabel aan dat tot nu toe niet gebleken is dat de loonsverhoging het beoogde resultaat heeft gehad, namelijk dat er dan meer besteed wordt, wat goed is voor de economie.

Sterker nog, ‘de verhoging van (minimum)lonen is elk jaar gepaard gegaan met toenemende economische krimp en stijging van de werkeloosheid’. VBC: ,,De verklaring hiervoor is eenvoudig. Er is niet gelijktijdig een flankerend beleid gevoerd om de arbeidsproductiviteit en de concurrentiepositie (cost of doing business) te verbeteren.”

De minister stelt in zijn motivering dat 2019 een moeilijk jaar zal worden met onzekerheden in diverse sectoren zoals onder andere de raffinaderij.
Minimumloners zijn vooral werkzaam in de handel, bouw en nijverheid in de voornamelijk klein- en middenstandsbedrijven. ,,Het voorbestaan van dit soort bedrijven, en daarmee het behoud van werkgelegenheid voor voornamelijk minimumloners, is van cruciaal belang”, aldus Koeiman.

De VBC reageert: ,,De uitleg van de minister is niet in lijn met het beoogde doel, namelijk het behoud en de groei van de werkgelegenheid. Het door de minister en zijn voorgangers gevoerde loonbeleid staat haaks op het streven van de regeringen om duurzame reële economische groei, werkgelegenheid en vermindering van de armoede te realiseren.”

De vereniging wijst er ook op dat instituten die gespecialiseerd zijn in het doorrekenen van de macro-sociaaleconomische effecten van loonsverhogingen, zoals onder andere het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Sociaal Economische Raad (SER) alle adviseren om voorzichtig om te gaan met sec loon-verhogende maatregelen. Er moeten ook grootheden als arbeidsproductiviteit, cost of doing business, de concurrentiepositie en economische groei bij betrokken worden.

De VBC vindt dan ook dat de aanpak juist gericht moet zijn op loonmatiging of zelfs loonbevriezing totdat er sprake is van reële economische groei en verbetering van de arbeidsproductiviteit. En er moeten anders op zijn minst flankerende maatregelen genomen te worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De verdwaalde surinamer Fox is weer bezig met zijn roeptoeterij. Hij ziet Suriname elke keer over het hoofd. Komt maar met harde bewijzen. Als de arbeidsproductiviteit op Curaçao een van de laagste ter wereld is, zoals jij beweert, zal ik de regering aanraden om alle werkende buitenlanders het land uit te trappen. Wij hebben er niks aan. Over welke groepen heb jij het over, man? Heb je het over de inwoners? Heb je het over de nieuwkomers? Heb je het over de jeugd? Heb je het over de mannen? Heb je het over de vrouwen?
    Ik blijf in afwachting op jouw roeptoeterij.

  2. Verhoging v/d lonen onder de arbeiders levert meer koopkracht.

    Maar wat doen ze met dat geld? Uitgeven bij de chino en de tragomeisjes en dat geld gaat meteen van het eiland af

  3. @ Matie

    Zolang we hier nog 4 man nodig hebben om het werk van 1 persoon te doen dan is een loonsverhoging volledig uit den boze.
    Loon naar prestatie heet het toch ?
    Ga dan eerst eens presteren, dan komt het loon vanzelf wel. Hier wil men echter loon, maar wil men niet werken.
    Hoe is het mogelijk dat op vrijdag de wegen de gehele dat dichtzitten ? Het lijkt wel alsof er op vrijdag niemand op het werk verschijnt, men gaat gewoon de hele dag in de auto heen en weer rijden. Te absurd voor woorden, maar wel een realiteit op dit eiland.

  4. Scholing en verhoging van de arbeidsproductiviteit. De arbeidsproductiviteit is op Curaçao een van de laagste ter wereld. Daar moet met spoed aandacht aan worden besteed, maar daar hoor ik de vakbonden nooit over.

  5. @ericlapas: foute redenering, ‘t is als volgt: als de lonen stijgen stijgen de prijzen, dan stijgen de vaste lasten. Het vrij besteedbaar inkomen wat dan resteert is van veel meer factoren afhankelijk.

    Buiten loonstijging kunnen mensen meer verdienen door bijv. promotie, scholing etc., wat meteen wél resulteert in toename van vrij besteedbaar inkomen. (Scholing loont!!)

  6. VBC leden een stelletje slavendrijvers kan het nog ? verder denken dan jullie neus lang is.
    Verhoging v/d lonen onder de arbeiders levert meer koopkracht.
    Schandalig geen loonsverhoging maar jullie drijven de prijzen gigantisch op zodat jullie winst blijft groeien.

  7. Zoals altijd zal de aartsluie Koeiman zijn oren naar de VBC leden laten hangen dan kan hij achteraf altijd zeggen, ik heb het geprobeerd. Het standpunt van de VBC is allang bekend, een kleine groep aristocraten die de arme bevolking arm wilt houden. Anders krijg je de massa niet bereidt om voor het minimumloon 49 uur in de week voor jou aan het werk.

    Ik ben van overtuigd net als Keynes dat de vraag zijn eigen aanbod schept, er moet juist in tijden van economische stagnering, meer geld in de economie gepompt worden. Elke vraag schept zijn eigen aanbod, als mensen meer verdienen geven ze simpelweg meer uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties