30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Veel is mogelijk, maar niet alles’

HomeLandenArubaAD | ‘Veel is mogelijk, maar niet alles’
Knops in brief aan Tweede Kamer: maatregelen zo lang als nodig, maar zo kort als mogelijk | John Samson

Willemstad/Den Haag – ,,Aan beide zijden van de oceaan gaat ons Koninkrijk momenteel door een diep dal, als gevolg van het Covid-19-virus. Afgelopen weken is dan ook intensief contact geweest met de Caribische delen van het Koninkrijk, over de manier waarop we elkaar het beste kunnen ondersteunen.

,,Dit heeft geleid tot een breed steunpakket om de effecten van het virus in te dammen, noodzakelijke medische zorg te leveren, veiligheid en voedselzekerheid te garanderen. De komende periode kijken we stap voor stap verder, hoe we nog meer kunnen ondersteunen. Daarbij moeten we ook realistisch blijven; veel is mogelijk, maar zeker niet alles.”

Dat stelde minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren op zijn Twitter-account. Tegelijkertijd werd een acht pagina’s tellende brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin de Nederlandse bewindsman opsomt hoe Nederland in de afgelopen weken te midden van de coronacrisis de eilanden heeft bijgestaan. De minister geeft aan dat de diensten voor publieke gezondheid op alle eilanden onder enorme druk staan en het stilvallen van de economie de eilanden fors raakt.

,,Om deze crisis gezamenlijk het hoofd te bieden is intensieve samenwerking over grenzen van Landen en Caribisch Nederland heen noodzakelijk”, aldus de minister. Bij het bepalen van de Nederlandse inzet is – zo meldt Knops – een aantal uitgangspunten gehanteerd: ,,De maatregelen moeten proportioneel zijn, er moet zo efficiënt mogelijk worden omgegaan met aanwezige middelen en de maatregelen gelden zo lang als nodig, maar zo kort als mogelijk.”

Tegelijkertijd is er, aldus Knops, een aantal overige uitdagingen die het hoofd moet worden geboden. ,,Naast het op peil krijgen en houden van de zorgcapaciteit en het voorkomen van de financieel-economische terugval is ook de openbare orde en veiligheid een aspect dat extra aandacht vereist. Ook is het van belang dat voor het bieden van ondersteuning transportverbindingen naar en tussen de eilanden zeker kunnen worden gesteld.

Ten slotte is er verhoogde aandacht nodig voor de grensbewaking, zowel op land (Sint Maarten) als op zee (voornamelijk de Benedenwindse Eilanden). De afgelopen dagen deden de Caribische delen van het Koninkrijk in dit kader verschillende bijstandsverzoeken”, zo vervolgt Knops die vervolgens aangeeft hoe Nederland reeds heeft bijgestaan.

Zo noemt hij het vergroten van de ic-capaciteit door extra beademingsapparatuur, personeel, medicatie en beschermingsmiddelen; het vergroten van de testcapaciteit om laagdrempelig te kunnen testen; het versterken van de openbare orde, veiligheid, grensbewaking en vreemdelingenketen; het waarborgen van vitale functies zoals bestuur en voedselzekerheid; en het waarborgen van transportverbindingen naar en tussen de eilanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @ Dislect je doet je naam eer aan. Ik vind dat NL en Knops met deze voorstellen eigenlijk al teveel wil geven, wat denk u wat bescherming van het eiland op zee en op het land kost, dit kost de Nederlandse belasting betaler een vermogen. En wat te denken wat het kost om het Zooitje Rapalje wat in Forti zit niks nada nopes te doen kost ( Constancia, Stella van Rijn, Cooper, Pik Pisas, Monky Roier gok automaat, en meer van die losers op vreters, stuur die eerst maar naar huis zonder salaris, dan hebben we NL bijna niet nodig, allen voor voedsel pakketen,en water, licht maken we zelf met een kampvuurtje. Waar maken we ons eigenlijk druk over, in de rimboe overleven de mensen ook, genoeg vis te vangen in de zee genoeg hout uit de mondy te halen, Nou ziet u wel dat je kan overleven zonder die opvreters uit Forty. We zijn toch geen verwende kinderen ! of wel?? Gerrit de Raaf.

  2. Tja Dislect. Deze rots wilde zelf zijn zaakjes oplossen en zelfstandig zijn, het is te hopen dat men hier in de goede tijden voldoende gespaard heeft om deze klap te kunnen opvangen, daar was de afgelopen 10 jaar ruim de gelegenheid voor. Dan nu niet huilie doen.

  3. Ik hoop, van ganser harte, dat dit niet de enige hulp is die we krijgen of kunnen verwachten! Dit is zeggen je moet leren roeien, en wij zullen helpen met extra riemen. Het probleem bij deze is dat deze, Nederlandse, bewindsman schijnbaar nog niet door heeft dat de boot gezonken is. En dat dit niet de hulp is die we nodig hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties