AD | ‘Veiliger met Den Haag’

‘Veiliger met Den Haag’

Den Haag – Voor het waarborgen van de veiligheid in de Caribische delen van het Koninkrijk is en blijft de actieve betrokkenheid van Nederland bij de rechtshandhaving noodzakelijk.

Dat stelt staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin reageert hij op de zogeheten ‘beleidsdoorlichting’ van de inspanningen van Nederland ten aanzien van de ‘waarborgfunctie’ die vast onderdeel is van de begroting voor Koninkrijksrelaties.

De belangrijkste conclusie van de in november gepubliceerde beleidsdoorlichting (over de periode van 10 oktober 2010 tot en met 2016) is ‘dat de Nederlandse bijdrage aan de rechtshandhaving in de Caribische landen van groot belang is voor de rechtsstaat ter plaatse’.

Ondanks de kanttekening dat het resultaat van de vele honderden miljoenen euro die Den Haag in de waarborgfunctie heeft gestoken ‘lastig kwantificeerbaar’ is leeft er bij Knops geen enkele twijfel: ,,Er bestaat voor mij geen discussie over de inzet en samenwerking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten op het gebied van rechtshandhaving. Deze inzet is en blijft noodzakelijk om de veiligheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk te waarborgen.”

De bewindsman verwijst naar het regeerakkoord van Rutte III: ,,Onderstreept wordt dat het zijn van een Koninkrijk ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt, in het bijzonder voor het waarborgen van integriteit van bestuur en van effectieve rechtshandhaving en grensbewaking. Dit vraagt in mijn ogen om een constructieve en praktische samenwerking binnen ons Koninkrijk. Hoewel rechtshandhaving een landsaangelegenheid betreft, wil ik mij hier blijvend voor inzetten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | ‘Veiliger met Den Haag’

  1. Abraham Mossel

    Inderdaad, weg wezen met die brandstichter van éne Van Putten!!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *