AD | Veiligheid en werk voor Westpunt

Staten Parlement 2018 | Jeu Olimpio

Willemstad – De bewoners van Westpunt hebben samen met belangenvereniging Fundashon Vibrashon Bándabou (Viba) en buurtregisseur Jurgen Faneyt de handen ineengeslagen.

Het doel is om initiatieven in de wijk te ontwikkelen voor de vergroting van de veiligheid, het terugdringen van de criminaliteit en het creëren van werkgelegenheid. Dat heeft buurtbewoner Tirso Petroudis namens de buurt bekendgemaakt.

De plannen zijn recent met Faneyt besproken en worden binnenkort met de initiatiefnemers geëvalueerd. Buurtregisseur Faneyt is verantwoordelijk voor een groep buurtbewoners die krap een jaar bezig is zich voor te bereiden en te scholen om een buurtwacht op Westpunt op te zetten. Westpunt heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met brute overvallen.

De wijkbewoners hebben een scala aan plannen voor de toekomst om inkomsten te genereren voor de buurtbewoners. Zoals het plan om een bewaker aan te stellen bij Watamula en het heffen van entree bij een bezoek aan de vuurtoren. De faciliteiten bij Playa Grandi, beter bekend als Playa Piskadó moeten verbeterd worden. De baai moet een paar openbare toiletten krijgen. Een nog te benoemen beheerder moet erop toezien dat het strand schoon wordt gehouden. Deze persoon kan eventueel ook flesjes water of lokale zoetigheid verlopen.

Bij het ‘high flying park’ bij de afrit naar Playa Grandi kan men vruchtensap, water en lokale lekkernijen gaan verkopen. Bij Playa Grandi en Playa Fòrti kunnen strandstoelen worden verhuurd. Een ander plan is om bij Playa Fòrti een hotdogtent te plaatsen. Bezoekers en toeristen kunnen een rondrit met een ezelwagen maken. Ook zijn er plannen om bij voorbeeld tegen betaling ritjes met jeeps of quads aan toeristen of bezoekers aan te bieden.

Volgens de wijkbewoners snijdt het mes aan twee kanten. Met de diverse activiteiten kunnen werkzoekende bewoners weer aan het werk. Tegelijkertijd houden deze mensen terwijl zij aan het werk zijn een oogje in het zeil. De buurt heeft in het verleden gepleit voor meer politie in de buurt. Dat verzoek is niet gehonoreerd, maar het korps en de opeenvolgende ministers van Justitie, inclusief de huidige bewindsman Quincy Girigorie (PAR) hebben steun toegezegd om de buurtwacht te realiseren.

In maart vorig jaar was een delegatie van Bándabou bij een vergadering in de Staten aanwezig om aandacht te vragen voor de problemen in de buurt. Ansela ‘Chela’ Ricardo uit Westpunt was een van de sprekers. ,,Het gaat nu beter in de wijk. Bewoners hebben appgroepjes gevormd om elkaar te waarschuwen bij onraad. Er zijn wegen waar verlichting is geplaatst. De buurt heeft schoonmaakacties georganiseerd om de zichtbaarheid in de wijk te vergroten. In de Statenvergadering hebben wij gevraagd om wat camera’s op Westpunt te plaatsen. Dat is nog niet gebeurd”, aldus Ricardo.

Ricardo gaat straks deel uitmaken van de buurtwacht. ,,Door omstandigheden heeft de vorming van de buurtwacht een tijd stilgelegen, maar wij hebben nu met Faneyt besproken om zo snel mogelijk lessen te krijgen zodat de buurtwacht de straat op kan. De ondernemers uit de buurt hebben toegezegd dat als het zo ver is zij willen helpen met de aankoop van twee kleine auto’s om in de buurt te patrouilleren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Veiligheid en werk voor Westpunt

 1. @Marlon, De YDK werkt liever niet op het land of bedient mensen.

 2. Landbouw en veeteelt zijn ook een mogelijkheden.
  Zoals vroger met al die dammen had men voldoende water om het land te bewerken.

 3. Joep Meloen

  @ mmmmmmm,

  Men weet inderdaad wie de criminelen zijn, dat is algemeen bekend. De verdwaalde politieagent die daar zit weet het ook, maar weigert ze aan te pakken. Ken zelfs een horeca uitbater die een stel inbrekers heeft aangegeven bij de politie, die hem vervolgens gewoon uitlachte.
  Dus waar jij je grote mond vandaan haalt is mij een raadsel.

 4. ericlapas –je houd ervan mensen te beledigen he kereltje–dadelijk krijg jij een klap voor je kop van degene die je beledigd–niet gek opkijken dan he bozo.

 5. Men weet heel goed wie de criminelen zijn. Waarom niet gewoon oppakken?

 6. ericlapas

  Het lijkt alsof Girigorie als kind door zijn ouders een tikje teveel op het hoofd heeft gekregen. Een buurtwacht? Mogen burgers nu het recht in eigen hand nemen? Ik kan me nog als kind herinneren dat wij kinderen uit Bandabou op school hadden. De juf zei altijd spreek een beetje langzaam tegen hen want ze zijn een beetje achterlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *