AD | Venezolaan wilde met 46 goudstaven van Aruba naar Nederland vliegen

Kees Graafland | Algemeen Dagblad

Een maand geleden pleitte SP-Kamerlid Ronald van Raak voor politieonderzoek naar  smokkel van Venezolaans goud dat via de Nederlandse Antillen in het Caribisch gebied gaat. Hij deed dat naar aanleiding van onderzoek door journalist Bram Ebus, die onderzoek deed naar de illegale mijnbouw in Venezuela. Ebus kwam erachter dat goud op grote schaal wordt gesmokkeld naar Curaçao (en Aruba)  | Bram Ebus/InfoAmazonia

Update – Op de luchthaven van Aruba is gisteravond een Venezolaanse man aangehouden met 46 staven goud. De man wilde met de 50 kilo aan edelmetaal ter waarde van 2,1 miljoen dollar (ruim 1,7 miljoen euro) met KLM naar Nederland vliegen. Hij wordt verdacht van goudsmokkel en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie Curaçao maakte de aanhouding vandaag bekend. In het bericht is een foto te zien van de geopende koffer met daarin de goudstaven van verschillend formaat. Het OM meldt dat de man voorlopig vast zit voor verhoor en dat het onderzoek verder gaat.

Lees ook

,,Nooit eerder is zo’n grote lading goud in beslag genomen op de luchthaven”, laat woordvoerder Norman Serphos namens het OM Curaçao weten. ,,Het gebeurt ook niet regelmatig, dat maakt het zo bijzonder.”

Lees verder onder het facebookbericht van het OM. 

‘Witwasmachine’

Een maand geleden pleitte SP-Kamerlid Ronald van Raak nog voor politieonderzoek naar de smokkel van Venezolaans goud dat via de Nederlandse Antillen in het Caribisch gebied gaat. Hij deed dat naar aanleiding van onderzoek door journalist Bram Ebus, die onderzoek deed naar de illegale mijnbouw in Venezuela. Ebus kwam erachter dat goud op grote schaal wordt gesmokkeld naar Curaçao (en Aruba).

Pulitzer Center on Crisis Reporting: Hier gaat zo’n enorme milieuschade achter schuil. De ver­ant­woor­de­lijk­heid daarvoor strekt verder dan Venezuela alleen © Bram Ebus / InfoAmazonia Arco Minero

Kamerlid Van Raak toen: ,,Kennelijk werken de eilanden als witwasmachine voor illegaal goud.”

Bron: Algemeen Dagblad

4 Reacties op “AD | Venezolaan wilde met 46 goudstaven van Aruba naar Nederland vliegen

  1. Hoe is hij het eiland opgekomen dan? Met een boot? Vliegtuig?

  2. herman lentjes

    Inderdaad doorgestoken kaart, hoe kan t dat iem 50 kg goud probeert te smokkelen in een koffer met een pakkans van 200 procent en met zeer precieze timing.
    Kan haast niet anders als dat er opzet in t spel is waarin de smokkelaar geslachtoffert wordt

  3. @Hoedanook, Je hebt gelijk. Het heeft alle schijn van.

  4. Timing is everything! Heeft alle schijn van een ‘doorgestoken kaart’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *