AD | ‘Venezuela kan een grote bedreiging voor nationale veiligheid vormen’

Broas staat achter beleid van Obama Door: Els Kroon

Ambassadeur Timothy ‘Tim’ Broas en consul-generaal James ‘Jim’ Moore | FOTO ELS KROON

Ambassadeur Timothy ‘Tim’ Broas en consul-generaal James ‘Jim’ Moore | FOTO ELS KROON

Willemstad – Timothy Broas, de Amerikaanse ambassadeur van het Koninkrijk, schaart zich in de huidige conflictsituatie met Venezuela vierkant achter het buitenlands beleid van de Amerikaanse president, die hem dankzij zijn actieve fondsenwerving voor de verkiezingscampagnes, genomineerd heeft voor deze post.

De defensieve tiendaagse militaire oefening van Venezuela, met 80.000 militairen en 20.000 burgers die afgelopen weekend begon, wordt aan beide zijden van de oceaan nauwkeurig gemonitord.

Hoewel Broas beseft dat dit buurland een ‘grote bedreiging’ kan vormen voor de nationale veiligheid van niet alleen de Verenigde Staten (VS), zoals de Amerikaanse president vorige week stelde, maar ook voor de eilanden van het Koninkrijk, geeft hij aan dat hij hierover niet kan spreken voor Nederland. Hij staat achter het buitenlands beleid van zijn president die aan Venezuela onlangs sancties heeft opgelegd.

Precies een jaar nadat zijn aanstelling als ambassadeur werd bevestigd geeft Broas in het kantoor van het Amerikaanse consulaat van Curaçao een kort interview met deze krant. Het is zijn eerste bezoek aan het eiland. Met de gecombineerde vlaggetjes van Curaçao en de VS op zijn revers maakt hij zich deze tweede dag van zijn verblijf vertrouwd met de lokale regeringsleiders, brengt hij een bezoek aan de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van het westelijk halfrond, is hij de gastheer tijdens een geanimeerde lunch met vertegenwoordigers van de Curaçaose kunst en cultuurkring en houdt hij een toespraak voor honderd genodigden alvorens hij de expositie ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Roosevelt House opent.

Kortom, de Amerikaanse ambassadeur van het Koninkrijk heeft een druk programma. Als hij morgen terugkeert naar zijn post in Den Haag heeft hij ook een bezoek aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Aruba achter de rug.

Vooral naar het bezoek aan Sint Eustatius keek hij uit. De plaats waar voor het eerst door een vreemde mogendheid een saluut is gebracht aan de pas erkende Verenigde Staten van Amerika is voor veel Amerikanen van grote betekenis. Na Sint Eustatius had hij een ontmoeting met de nieuwe premier van Sint Maarten, gevolgd door een bezoek aan diens ambtsgenoot op Aruba.

Om een reden voor spoedige terugkeer naar de eilanden te hebben slaat hij deze keer Bonaire en Saba over. Belangrijker is de inspectie van marinebasis Parera en de Forward Operating Location (FOL) op de dag van zijn vertrek.

De in Michigan geboren en in New Jersey getogen strafrechtadvocaat geniet van de Nederlandse levensstijl en dat doet hij vooral op de fiets; naast voetbal en baseball één van zijn grote hobby’s, die hij samen met zijn vrouw actief beoefent. Geen wonder dat hij het gebrek aan fietsers op het eiland als eerste verschil zag tussen Nederland en Curaçao.

Ondanks het drukke programma geniet de zestigplusser van zijn positie als ambassadeur. Zijn benoeming ging niet helemaal zonder slag of stoot maar eenmaal op zijn post voelt Broas zich op zijn gemak in de lage landen, de bakermat van zijn voorouders.

,,Zes dagen na de goedkeuring door de senaat werd ik door koning Willem Alexander beëdigd, maar ik had geen idee wat ik kon verwachten, of wat mijn positie zou inhouden. Maar de Nederlanders zijn heel behulpzaam en gastvrij, dus ik raakte in sneltreinvaart ingeburgerd. We streven dezelfde welvaart en zorg voor onze planeet na, en delen gemeenschappelijke waarden en idealen. Onze landen onderhouden al heel lang uitstekende handelsbetrekkingen en stonden elkaar bij in moeilijke tijden. Nederland is een geweldige bondgenoot”,

aldus Broas. Broas’ ambtstermijn is deels afhankelijk van de partij van Obama’s opvolger. Wordt dat ook een Democraat, dan is er een kans dat hij de volle termijn op zijn post mag blijven. Komt er een Republikein aan de macht dan is het per 20 januari 2017 exit voor deze diplomaat. Maar zover is het nog niet.

Vooralsnog beschouwt hij het bezoek aan Curaçao als aangenaam, niet in het minst door de begeleiding van de huidige consulgeneraal Jim Moore, een doorgewinterde diplomaat.

,,Mijn bezoek aan Curaçao is tot dusver een bijzonder leerzame ervaring”, besluit Broas.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *