AD | Venezuela vraagt Interpol om hulp voor arrestatie tegenstander regime

Voormalig parlementsvoorzitter Julio Borges. © EPA

Venezuela heeft Interpol gevraagd een van de bekendste tegenstanders van de Venezolaanse regering op de zogenoemde ‘rode lijst’ te zetten. Die lijst wijst landen erop dat in een bepaald land een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen iemand. Dat is in dit geval Julio Borges die in ballingschap leeft in Colombia.

Venezuela houdt de oppositie verantwoordelijk voor de ‘drone-aanslag‘ van vorig weekend op president Maduro. Een van de zes opgepakte verdachten zou bekend hebben dat de opdrachtgever(s) opereerden vanuit buurland Colombia. ,,De getuigenissen wijzen naar Julio Borges, die in een herenhuis in (de Colombiaanse hoofdstad) Bogotá woont. We weten dat hij zo laf is om betrokken te zijn bij zo’n zaak”, zei Maduro woensdag in een televisietoespraak.

Bekentenis

In zijn toespraak toonde Maduro een video met bekentenissen van een arrestant. Het gaat om oppositie- en parlementslid Juan Requesens. Hij verklaarde het volgende: ,,Enkele weken geleden werd ik benaderd door (voormalig parlementsvoorzitter) Julio Borges die me vroeg om iemand van Venezuela naar Colombia te verhuizen. Meer bepaald Juan Monasterios, een van de vermeende daders van de aanval.”

Maduro kondigde daarna aan dat het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitleveringsverzoeken zou sturen naar Colombia en de Verenigde Staten.

“In scène gezet”

Borges zelf zei in een reactie dat de aanslag op Maduro in scène is gezet. ,,Noch het land, noch de wereld gelooft in deze farce van een aanslag. We weten allen dat dit opgezet spel is om ons te vervolgen en veroordelen. Wij die ons verzetten tegen de dictatuur.”

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *