28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Verdwijnen raffinaderij Aruba gunstig’

HomeMediaAD | ‘Verdwijnen raffinaderij Aruba gunstig’
Statenlid Marisol Lopez-Tromp (POR) vindt dat het aanhouden van de raffinaderij de toeristische ontwikkeling van San Nicolas in de weg staat | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – ,,De raffinaderij heeft veel betekend voor Aruba in het verleden. Nu moeten we vooruitkijken en het milieu en de gezondheid van onze bevolking vooropstellen.”

Statenlid Marisol Lopez-Tromp (POR) windt er in een persverklaring geen doekjes om: ze is mordicus tegen het voortbestaan van de olieraffinage in San Nicolas. Al in 2016 stemde ze als enige parlementariër tegen de samenwerking met Citgo.

,,De toenmalige regering had duurzaamheid als speerpunt en ik had nooit verwacht dat er een plan zou komen om de raffinaderij te heropenen.” Daarnaast had Lopez-Tromp haar twijfels bij de overeenkomst met Citgo, die in haar ogen met onacceptabele geheimzinnigheid omringd werd.

,,Als parlement kregen we geen documenten in handen. Na veel aandringen kregen we de gelegenheid het 2.000 pagina’s dikke dossier in te zien. Dat is niet transparant. Bovendien was de situatie in Venezuela al aan het verslechteren, dus ik vond het geen goed idee om met dat regime zaken te doen.”

Lopez-Tromp, destijds Statenvoorzitter, moest zich neerleggen bij de uitleg van de toenmalige minister Mike de Meza, dat het openbaar maken van de stukken het overleg met Citgo, dat zich op dat moment in de afrondende fase bevond, in gevaar zou brengen. Ze wendde zich tot de toenmalige bewindsman van Volksgezondheid, longarts Alex Schwengle.

,,Die verklaarde dat heropening van de raffinaderij negatieve effecten zou hebben op de gezondheid van omwonenden.” Het parlement koos echter voor de werkgelegenheid die de raffinaderij zou opleveren en stemde voor.

,,Nu, drie jaar later, is de geldstroom die het gat in de begroting moest opvullen, opgedroogd. Laten we eerlijk zijn en bekennen dat de raffinaderij nooit meer open zal gaan”, stelt Lopez-Tromp. Ze refereert met deze bewering aan de aanvraag die Citgo heeft gedaan bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, om het Arubaanse project te mogen afbouwen.

Het Statenlid vindt dat het aanhouden van de raffinaderij de toeristische ontwikkeling van San Nicolas in de weg staat. De fractieleider van POR verklaart dat haar partij voorstander is van afscheid nemen van de raffinaderij en kiest voor een andere weg om de economie van San Nicolas weer tot bloei te brengen en te houden, gedurende de volgende decennia.

,,Een Aruba zonder raffinaderij opent deuren en nieuwe kansen. Onze kinderen en kleinkinderen zullen dankbaar zijn voor die keuze.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Indertijd bij de idee om de raffinaderij opnieuw op te starten zou een deel van de CO2 afgevangen worden en gebruikt worden voor algenkweek (ataxanthine?) de raffinaderij is een oppervlak dat na sanering ideaal geschikt kan zijn voor algeninstallaties. Een dagjesuitstap voor toeristen en verkoop van producten ter plaatse gemaakt.

  2. Heel juist dit standpunt. Jerry, die er vroeger als ingenieur werkte, vertelde me al meer dan 10 jaar geleden, dat er zoveel is weggehaald en de restanten in zo’n slechte staat zijn, dat het alleen zou kunnen functioneren om als overslag en schijnbare upgrading te dienen voor producten, die men niet direct naar Amerika kan verschepen, omdat de producten uit een aantal landen werd geboycot. Ook al zou de schijn-raffinaderij ooit heropend kunnen worden, dan zal de werkgelegenheid in de toekomst minimaal zijn, omdat de robotisering en automatisering zover wordt doorgevoerd, dat er slechts een zeer klein groepje specialisten aanwezig hoeft te zijn. De verdiensten gaan naar buitenlandse investeerders en de “troep” met wat belasting inkomsten blijven op Aruba. Het ombouwen naar bijvoorbeeld een grootschalig windpark; overslag haven; op aeroponics gebaseerde tuinbouw; kweekplaatsen voor vissen, koralen, algen en overige nuttige en noodzakelijk dieren en planten om de zee weer te helpen gezond te worden; zijn slechts een klein aantal voorbeelden van wat met dat gebied gedaan kan worden. Ik hoop dat er genoeg inventieve “geesten” worden ingeschakeld, die verder te durven kijken dan alleen naar de mogelijkheid van het uitbreiden van het toerisme, waar we al reeds teveel van hebben en steeds meer problemen zullen toevoegen in de vorm van o.a. het vernietigen van de natuur gebied, overbelasting van de wegen, vervuiling van de zee, aantrekken van criminele individuen, die toeristen als slachtoffer zoeken. dat is het laatste waar we op Aruba op wachten. We moeten niet de gemakkelijkste weg kiezen, maar de beste toekomst voor ons eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties