AD | Veroordeelde mag naar Curaçao voor zieke moeder maar keert niet terug

Sander Sonnemans | Algemeen Dagblad

Curaçao. © shutterstock

Een tot vier jaar cel veroordeelde Rotterdammer moet, wat justitie betreft, nog dik een jaar uitzitten zodra hij weer een voet op Nederlandse bodem zet. De man kreeg verlof om op Curaçao zijn zieke moeder te bezoeken, maar keerde niet meer terug. Hij heeft nog dik een jaar achter de tralies te goed.

De 32-jarige Queendrely L. belandde in de gevangenis vanwege een dubbele poging tot moord in 2016. Hij zou bij een schietpartij twee personen onder vuur hebben genomen. Met nog 487 dagen in de bajes voor de boeg, werd L. voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Onder bepaalde voorwaarden werd hij geplaatst in een instelling voor begeleid wonen om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij.

Dat ging uiteindelijk sneller dan gepland, want de Rotterdammer kreeg afgelopen zomer toestemming van de reclassering om naar zijn zieke moeder op Curaçao te gaan. Een maand mocht hij weg blijven; tot 15 augustus. Maar wie de reclassering ook heeft teruggezien: geen Queendrely L. Zijn plek in het project voor begeleid wonen is daarom inmiddels vergeven aan een ander.

Waarschuwing

L. was dus weg en bleef weg. Hij had zich in september in Nederland moeten melden bij de reclassering, maar deed dat niet. Wel was er telefonisch contact. Dat herhaalde zich een maand later. Daarnaast kreeg L. schriftelijk de waarschuwing dat de voorlopige invrijheidstelling zou worden herroepen als hij niet zou terugkeren.

Desondanks besloot L. op Curaçao te blijven. Justitie stelt dat daarmee de bijzondere voorwaarden die waren gekoppeld aan het begeleid wonen en de meldplicht bij de reclassering zijn overtreden. Maar hij heeft meer regels aan zijn laars gelapt. Wegens zijn verblijf in het buitenland is het drugs- en alcoholverbod dat hem is opgelegd, niet te controleren. Justitie vindt dat daar maar één antwoord op is: terug de bak in en alsnog de hele straf uitzitten. Het Openbaar Ministerie gaat de rechtbank morgen verzoeken om daar een beslissing over te nemen.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *