32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Verslag Commissie Insel laat op zich wachten

HomeMediaAD | Verslag Commissie Insel laat op zich wachten
De steeds wisselende omstandigheden zijn er debet aan dat de commissie nog geen verslag heeft uit kunnen brengen, aldus commissievoorzitter Etienne Ys.

Willemstad – Een week voor de cruciale crediteurenvergadering van het in maart surseance van betaling verleende Insel Air International, heeft de commissie die de regering adviseert in verband met het verleende overbruggingskrediet van 33,1 miljoen gulden nog geen verslag kunnen uitbrengen.

Dit komt door de steeds wisselende omstandigheden, zegt commissievoorzitter Etienne Ys desgevraagd. ,,Zoals de beschikbaarheid van een of meer MD-jetvliegtuigen en zo ja per welke datum.” Dat heeft grote effecten op de operationele inkomsten en dus op de businesscase.

De terugbetalingscapaciteit van het vliegbedrijf met private aandeelhouders, die mede door het uitblijven van betalingen vanuit Venezuela in de tweede helft van 2016 voor hulp bij de overheid aanklopten, is mede afhankelijk van de uitvoering van zowel het stabilisatieplan als het businessplan.

Het eerste betrof een kortetermijnaanpak, is intussen uitgevoerd en heeft volgens de regering en de bewindvoerder tot het gewenste resultaat geleid. Het businessplan is voor de middellange en lange termijn. De lening van 33,1 miljoen heeft een loopperiode van vijf jaar, tegen 3 procent rente en zal ineens worden afgelost aan het eind van de termijn.

Uit de toelichting op de suppletoire landsbegroting 2017 bleek dat de Commissie Insel Air uiterlijk in juni zou adviseren. Vorige maand berichtte deze krant al dat dit niet was gelukt, omdat het businessplan pas later dan verwacht was afgerond. In de uitleg op de begrotingswijziging wordt onder meer gemeld dat de commissie de ministerraad adviseert over de uitvoering van het stabilisatieplan en het businessplan.

,,De Commissie Insel Air zal, aan de hand van de uitvoering van het stabilisatieplan en de inhoud van het businessplan, in juni 2017 kunnen adviseren over de mate waarin Insel Air aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen”, aldus de tekst bij de aangepaste landsbegroting.

,,Aan de hand van deze informatie kan een goed beeld gevormd worden van de soliditeit van de vordering op Insel Air. De Commissie Insel Air adviseert conform haar instellingsbesluit de overheid over de uitvoering van de Loan, Share Pledge and Usufruct Agreement van 27 januari 2017.”

De commissie heeft het advies echter nog niet afgerond, legt voorzitter Etienne Ys uit. Eerder was de reden dat het businessplan later is ingediend dan vooraf verwacht. Daarover voerde de commissie tot voor kort nog gesprekken.
Nu is het afwachten onder welke omstandigheden de maatschappij kan vliegen.

Op dit moment gebeurt dat met twee F-50’s op de routes van Curaçao naar Aruba (vijfmaal per dag), naar Bonaire (vier frequenties) en naar Sint Maarten (twee dagelijkse verbindingen). Met een MD-jet en/of een F-70 erbij ziet de operatie er plotseling veel rooskleuriger eruit, want dan kunnen ook andere bestemmingen worden aangevlogen met grotere passagiersaantallen.

Insel Air International bv, opgericht in september 1993, werd eerder aangestuurd door ceo Albert Kluyver maar sinds begin dit jaar staat een interim-directie aan het roer. De Canadees Gilles Filiatreault is chairman of the managing board. Chief financial officer is André Delger. De Raad van Bestuur (RvB ofwel directie) bestaat verder uit Edward Heerenveen als chief general & international affairs, die ook ten tijde van Kluyver al deel uitmaakte van de top.

De Raad van Commissarissen (RvC) bestaat uit Henry van der Kwast en Bart Rosheuvel, als vertegenwoordigers van de private aandeelhouders, terwijl namens de overheid – die in verband met het overbruggingskrediet 51 procent pandrecht heeft op de aandelen – José Jardim, Lars de Brabander en Karel Frielink commissaris zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Ik weet niet wat Heerenveen moet doen om door Frielink cs te worden ontslagen.

    Insel Air aan de rand van een faillissement brengen met ridicuul beleid in Venezuela was niet voldoende, dus wat dan wel?

    Misschien wanneer Heerenveen mantelpakjes van zijn vrouw Stella gaat dragen?

  2. caribbeancynic
    Nee Frielink kan niet in zijn eentje een bestuurslid ontslaan maar hij kan zich wel uit de RvC terugtrekken met als reden dat hij zich niet met het gevoerde beleid kan verenigen. Dat zou hem gesierd hebben. Mocht hij geen paniek willen veroorzaken dan kan hij zelfs als reden opgeven dat het hem wegens andere werkzaamheden aan tijd ontbreekt. Nu is hij mede verantwoordelijk voor het debacle.

  3. Frielink heb ik niet hoog zitten om het voorzichtig uit te drukken. In zijn pleidooi op 5 juni 2013 zegt hij als raadsman van Aqualectra “dat de vraag of er bij Aqualectra na 2010 een flagrant ,ondermaats beleid is gevoerd ontkennend moet worden beantwoord “.(zijn woorden) Hij wil dus voorkomen dat het OM een enquête (onderzoek) gaat starten. Hij verliest de zaak. Als jaren later het rapport van Prof. Willems het licht ziet waaruit blijkt dat het bij Aqualectra een puinhoop was, draait hij 180 graden om een veegt hij de vloer aan met de bestuurders, RvC ( o.m. van der Dijs) en de regering ( o.m Schotte) en anderen en zegt dat het in die periode een puinhoop was bij Aqualectra. Zoekt het maar op op internet ( Frielink Aqualectra). Trek zelf uw conclusie.
    Wat is eigenlijk zijn functie binnen de RvC Insel ? Hoelang al ? Slapend ? Toegevoegde waarde ??? Aantoonbaar ?

  4. Inderdaad Brian, zoals commissaris Booi bij Stichting Studiefinanciering.

    Die zou in een normaal land op de gesloten afdeling van een verpleegtehuis worden gehuisvest ter bescherming van zichzelf.

    Hier wordt hij commissaris van een overheidsstichting waarvan de directrice op schandalige wijze gemeenschapsgeld over de balk smijt.

  5. @Joep Meloen, Het is vrij normal dat er op Curacao van een RvC vrijwel nooit iemand zit met enige kennis van zaken. Of het nu bij de Aqualectra is of Isla. Zelfde dat bv een minister haar persoonlijke medewerkers op partijloyaliteit kiest en niet op enige kennis.

  6. Wie er in de RvC zit maakt me niet zoveel uit. Valt alleen op dat vrijwel niemand enige ervaring heeft in de luchtvaart en dat maakt het lastig om goed van fout beleid te kunnen onderscheiden.

    De redenatie van de de commissie dat ze geen update kunnen geven slaat natuurlijk nergens op. Je geeft gewoon verslag, gebaseerd op de daadwerkelijke situatie en niet op die van een ‘wishful thinking’ scenario.
    Feit is alleen dat de 33 miljoen op geen enkele manier kan worden terugbetaald zolang Insel het huidige schema blijft vliegen. Bovendien is de maatschappij nog altijd niet rendabel, er is simpelweg veel teveel personeel in dienst voor de paar vliegtuigen en bestemmingen die men heeft.

    Mijn samenvatting voor het verslag zou zoiets zijn in de trant van: ‘Insel heeft, bij continuëring van het huidig beleid, geen kans op rendabele operaties, een voortzetting van financiële injecties is noodzakelijk. Daar de toekomstige routes van Insel reeds door andere maatschappijen wordt ingevuld is de noodzaak tot handhaven van Insel niet langer aanwezig. Het voorstel is derhalve de F-50 vliegtuigen over te dragen aan het management van Divi Divi en hen de routes van Insel uit te laten voeren. Hiermee worden de kosten voor de belastingbetaler geminimaliseerd.’
    Was getekend: De commissie.

  7. CC, als je het niet eens bent met het beleid van de RvC dan stap je op. Denk niet dat Frielink dit commissariaatje nodig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien.

    Hij is dus gewoon een ordinaire ijdeltuit die zijn integriteit beter voor de RvC van Insel kan bewaren in plaats van die hier in zijn columns te spuien.

    Als je integer bent dan stuur je directeur Heerenveen naar huis na zijn debakel van 100 miljoen dollar in Venezuela.

  8. Frielink is een briljante keuze. Om deze airline uit de problemen te halen komt zijn ervaring als duitse consul en auteur van saaie stukjes waarin hij opschrijft wat een rechter ergens van vindt (zelf heeft hij geen mening) zeer goed van pas. Je moet natuurlijk vooral geen mensen met kennis van de luchtvaart op zo’n positie zetten. Bravo.

  9. @Maurice
    Frielink is een van de 5 comissarissen. Kan hij in zijn eentje beslissen om directeuren en een commissaris te ontslaan? Wist ik niet, weer wat geleerd.

  10. Karel Frielink commissaris?

    De goede man acteert op dit forum regelmatig het integere geweten van Curacao te zijn maar is dus niet meer dan een baantjeszieke pias die als een goed Curacaos commissaris de ogen sluit of de andere kant opkijkt.

    Als Frielink werkelijk integer was had hij Heerenveen al lang naar huis gestuurd, samen met diens ‘Hekking’ Lippinkhof, en van der Kwast achter de bar van de Heeren vandaan getrokken.

    Al zien we door de accijns op alcohol dankzij van der Kwast nog iets terug van onze 30 miljoen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties