AD | Vete loopt verder op: Sint Maarten gooit de deur dicht

Carla van der Wal | Algemeen Dagblad

Minister-president Gumbs laat Nederlandse ambtenaren niet meer toe

Minister-president Marcel Gumbs laat Nederlandse ambtenaren niet meer toe

Nederlandse ambtenaren zijn niet langer welkom op Sint Maarten. Ook blokkeert het eiland besluiten vanuit Nederland die corruptie en criminaliteit moeten tegengaan op Sint Maarten. Minister van justitie Dennis Richardson arriveert zondag in Nederland voor een spoedoverleg.

Wij hebben besloten hen voortaan niet meer te ontvangen

Schrijft minister-president Marcel Gumbs aan minister Ronald Plasterk

De vete om Nederlands politie-ingrijpen op Sint Maarten wordt tot op het hoogste niveau uitgeknokt, zo blijkt uit een verhitte, vertrouwelijke briefwisseling tussen Sint Maarten en Nederland. Daarin sluit minister-president Marcel Gumbs eigenhandig de deuren voor Nederlandse ambtenaren.

,,Wij hebben besloten hen voortaan niet meer te ontvangen,”

schrijft Gumbs aan minister Plasterk, die in Den Haag Koninkrijksrelaties onder zijn hoede heeft.

Corruptie
Het is het resultaat van hard Nederlands ingrijpen op Sint Maarten. Op initiatief van Plasterk en collega-minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, wordt de uit de hand lopende corruptie en vermenging van de boven- en onderwereld aangepakt. Met 22 miljoen euro en 55 eigen, Nederlandse politiemensen die direct verslag uitbrengen aan de hoogste – Nederlandse – baas van het Openbaar Ministerie op Sint Maarten, moet orde op zaken worden gesteld.

Maar daarbij wordt, aldus Sint Maarten, het lokale bestuur gepasseerd en de autonomie van het eiland bedreigd. Nederland zou de boel willen overnemen. En daarom blokkeert minister van Justitie Dennis Richardson de nieuwe regelgeving.

Als Nederland echt wil, trekt ze aan het langste eind

Hoogleraar Gert Oostindie

Furieus
Richardson is furieus, zeker na een halfuur durend bezoekje van korpschef Gerard Bouman van de nationale politie, die het eiland deze zomer aandeed. De twee kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan, zo onthulde het AD begin deze week op basis van een vertrouwelijk gespreksverslag in handen van de krant.

Volgens Sint Maarten omdat Bouman zich ‘ongepast en onbeschoft’ gedroeg, toen hij onder meer zei ‘niemand nodig te hebben’ om de klus op het eiland te klaren. Ook de minister niet. Een woordvoerder van de politie in Nederland kon eerder deze week over de inhoud van dat vertrouwelijke onderhoud niets zeggen.

Nederland slaat terug met een voorstel het besluit van Richardson op zijn beurt te vernietigen, omdat de opsporing en vervolging op het eiland door de baas van het OM niet zomaar mag worden belemmerd door een minister.

Het is aan de Rijksministerraad, waarin Nederlandse, maar ook Antilliaanse ministers zetelen, om al dan niet met dat voorstel in te stemmen. Overigens heeft Nederland daarin, aldus hoogleraar Gert Oostindie, een doorslaggevende stem.

,,Als Nederland echt wil, trekt ze aan het langste eind.”

Besluiten
Nog deze week zal minister Plasterk met zijn collega Van der Steur de Tweede Kamer in een brief informeren over de besluiten die tot nu zijn genomen, zo laat een woordvoerder weten. Zondag komt minister Richardson naar Nederland om de kwestie te bespreken, volgende week woensdag staat hét gesprek op het programma. En ondertussen werkt de politie door aan het op poten zetten van een nieuw team dat orde op zaken moet stellen op Sint Maarten.

Bron: Algemeen Dagblad

3 Reacties op “AD | Vete loopt verder op: Sint Maarten gooit de deur dicht

  1. meer bewijs heb je toch niet nodig. Gumbs ( =Heyliger want Gumbs is zijn ledenpop die zelf niets mag beslissen) vecht er door om de corruptie op het eiland door te laten gaan samen met de minister van JUSTITIE (ja justitie ! -die overigens decennialang in Nederland heeft gewoond) . Kortom het is een corrupte zooi in het parlement/kabinet en de samenspannende elite. Ik vermoed dat Nederland op een bepaald moment schimmige zaken van de heren gaat lekken om de communis opinio in het voordeel van Nederland te laten zijn. Die openbaringen zullen niet mals zijn want Nederland kent natuurlijk vele onwelriekende affaires van bepaalde heren.

  2. Doorgaaan….vooral doooorgaaaan 🙂 🙂

  3. hij heeft veel te verbergen, hij doet he tin zijn broek van angst.
    want als alles in orde is, heb je geen angst voor controle….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *