32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Voorbereiden op boost economie’

HomeMediaAD | ‘Voorbereiden op boost economie’
In de regio zijn Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek en Cuba momenteel belangrijke handelspartners voor Curaçao, aldus minister Martina, die op zijn aankomende handelsmissies wordt vergezeld door ondernemers, investeerders, fiscaal juristen, accountants en andere consultants

Willemstad – Curaçao moet zich nu voorbereiden op de boost in de economie die eind 2018 en begin 2019 zal plaatsvinden. Dat zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). ,,Het gaat een stuk drukker worden op het eiland.”

De oplevering van de nieuwe megapier, heropening van het Mariott Hotel en het Plazahotel, de eerstesteenlegging voor uitbreiding van de capaciteit van Aqualectra met nieuwbouw en een zonne-energieproject, de start van de uitbreiding van de capaciteit van Curoil voor het bunkeren van olieproducten voor de internationale markt, al deze gebeurtenissen zijn gepland voor eind 2018.

,,Dit zijn concrete projecten waar momenteel hard aan gewerkt wordt, en waarvan aannemelijk is dat deze binnen de gestelde termijn gerealiseerd worden”, zegt Martina. Die erop wijst dat deze ondernemingen voor meer toerisme, internationale handel, financiële dienstverlening en consultancy zullen zorgen.

,,Tel daarbij de overname van de raffinaderij door Guangdong Zhenrong Energy (GZE) op, en we kunnen spreken van een boost van de economie in het najaar van 2018.”

Alvorens de gemoderniseerde raffinaderij en/of de nieuw te bouwen raffinaderij realiteit is, zal de nieuwe LNG-terminal bij Bullenbaai klaar zijn. Deze LNG-terminal zal worden gebouwd door Titan Petrochemicals Group Ltd, een dochteronderneming van GZE, die bij de aanbesteding als beste uit de bus kwam. Verwacht wordt dat de onderhandelingen over het project een jaar in beslag nemen.

,,De bouw van de terminal zal vermoedelijk eind 2018 aanvangen, en dit zal aanmerkelijke werkgelegenheid opleveren”, zegt Martina. ,,Dit geldt voor de hele energiesector, die drastisch gaat veranderen.”

Al deze investeringen en bedrijvigheid brengen een beweging van personen, goederen en diensten richting Curaçao met zich mee.

,,Het gaat aanmerkelijk drukker worden op het eiland. Daar moeten wij ons goed op voorbereiden”, zegt de minister. Die overigens de zorgen van Downtown Management Organization (DMO), dat er te veel winkelunits buiten de binnenstad zijn waardoor Punda leegloopt, niet deelt.

,,Als een ondernemer winkelunits wil bouwen, gaan we nu echt niet zeggen dat dat niet mag. Op de eerste plaats betekenen dergelijke projecten werkgelegenheid voor onze bevolking, en ten tweede zal de nieuwe Megapier voor een toename van het aantal cruiseschepen zorgen met een toestroom van toeristen naar de stad.”

Volgens berekeningen van het ministerie van Economische Ontwikkeling stijgt in 2018 ook het aantal verblijfstoeristen, inclusief de groep die voor zaken naar het eiland komt. Martina roept Curaçao op zich voor te bereiden. ,,Niet wachten tot het zo ver is, maar nu bedenken wat er dan nodig is, en daar aan werken”, zegt de minister.

Volgens de minister heeft de economie momenteel zeer te lijden onder de grote problemen bij Insel Air, maar is deze situatie van tijdelijke aard.

,,Er komt een oplossing,” zegt Martina stellig. ,,De luchtverbinding met andere eilanden in de Caribische regio is van eminent belang voor Curacao, onze economie, voor het in stand houden van onze relaties en betrekkingen met handelspartners in de regio.”

‘Handelsbetrekkingen opbouwen niet met één bezoek’

In de regio zijn Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek en Cuba momenteel belangrijke handelspartners voor Curaçao, aldus minister Martina, die van 28 tot en met 31 augustus een handelsmissie naar de Dominicaanse Republiek leidt. Gevolgd door een handelsmissie naar Suriname, van 9 tot en met 13 oktober, en een handelsmissie naar Cuba eind oktober (datum nog niet bekend).

De minister wordt op deze missies vergezeld door ondernemers, investeerders, fiscaal juristen, accountants en andere consultants.

De situatie in buurland Venezuela noopt Curaçao ertoe op zoek te gaan naar alternatieven om de continuïteit van de import van met name versproducten te garanderen. Volgens Martina bieden de Dominicaanse Republiek, Cuba, Colombia en Suriname hiervoor de beste opties. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft in augustus 2016 een Memorandum of Understanding (MoU) met de Dominicaanse Republiek getekend. De handelsmissie die eind deze maand plaatsvindt, is een concrete actie die in de MoU is opgenomen. De missie richt zich op de sectoren toerisme, vrije zone, energie, klein- en middenkaderbedrijven, logistiek en internationale financiële diensten. De handelsmissie naar Suriname heeft een soortgelijke opzet. Het bezoek aan Cuba daarentegen is ingegeven door de wens van de Cubaanse regering om informatie en deskundig advies bij de Curaçaose delegatie in te winnen. Martina:

,,In Cuba is men heel erg geïnteresseerd in modellen om bepaalde producten aan de man te brengen. Op Curaçao hebben wij de overheidsnv, een bedrijf dat eigendom is van het Land, maar dat opereert als een private onderneming. Dit heeft de belangstelling van Cuba, dat een alliantie met Curaçao wil aangaan en interesse toont in handel met Curoil en CPA.”

De handelsmissie naar Cuba is een vervolg op de handelsexpeditie die in januari vorig jaar onder leiding van de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, werd gehouden. Naast de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao, Eugene Rhuggenaath, reisden 77 bedrijven en non-profitorganisaties mee.

Behalve de ontmoeting met hoogwaardigheidsbekleders van de Cubaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Investeringen en ook Landbouw, was er een ‘matchmaking’ met het bedrijfsleven uit Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Voor alle handelsmissies in de regio geldt dat deze zeer goed zijn voorbereid en dat er langere tijd onderling contact is tussen de regeringen van deze landen en de betreffende ministeries, zegt Martina.

,,Handelsbetrekkingen opbouwen doe je niet met een enkel bezoek, er is veel meer contact en overleg voor nodig om relaties aan te gaan. Elkaars vertrouwen winnen, daar gaat het om. Dat ik zelf uit het bedrijfsleven kom, directeur was van zowel private ondernemingen als overheids-nv’s, kan daarbij voordelig zijn. Ik ken de taal van het bedrijfsleven. In Suriname heb ik in mijn carrière veel zaken gedaan, ik ken de markt, weet wat er mogelijk en haalbaar is. Het bezoek aan de andere landen dient ook ter exploratie, het verkennen van de markt.”

Belangrijk is dat partijen bij de besprekingen als gelijkwaardige partners om tafel gaan zitten, aldus Martina.

,,De Curaçaose overheid treedt in de eerste plaats op als facilitator, als minister help ik mee de randvoorwaarden te scheppen voor het welslagen van een handelsstrategie.”

Succesvolle ondernemers die interesse tonen voor Curaçao kunnen rekenen op een ‘red carpet treatment’, zo verzekert Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Marlon, heeft het over, “bouwen bouwen en bouwen” wat ik merk ook in de iets armere wijken is, dat mensen achter in de tuin appartementen bouwen of een koei (kaminda di tira palu) om te verhuren om zo wat extra geld bij te verdienen. Op zich is er niets tegen ondernemerschap behalve dat het werk vaak door Haitianen wordt gedaan. De meeste Haitianen hier hebben in hun land geen enkele opleiding gehad. Sommige werken als bewaker maar kunnen amper lezen. De Haïtiaan is hier om geld te verdienen en wil alles aanpakken van een Haïtiaan hoort je nooit, dat kan ik niet.

    Er is geen enkele inspectie op electra, stevigheid en andere bouw voorschriften. Het is een kwestie van tijd voordat het een keer mis gaat.

    Haitianen moeten doen wat ze goed kunnen, schoonmaken daar kan bijna niets fout gaan. Voor het bouwen heb je een opleiding nodig vooral als het met electra en veiligheid te maken heeft.

  2. Steven zegt:
    Als een ondernemer winkelunits wil bouwen, gaan we nu echt niet zeggen dat dat niet mag. Op de eerste plaats betekenen dergelijke projecten werkgelegenheid voor onze bevolking, en ten tweede zal de nieuwe Megapier voor een toename van het aantal cruiseschepen zorgen met een toestroom van toeristen naar de stad.”

    Ik zeg: fout. Het is een eiland van 150.000 mensen.
    Het gevolg van bouwen bouwen en bouwen is leegstand leegstand en meer leegstand. Die weer gevolg heeft voor onze imago.
    Kom op Steven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties