AD | Voorlichtingscampagne hiv/aids

Extra geld voor onderzoek, wijkbezoeken en middelbare school voorlichting

Willemstad – Een grootschalig voorlichtingsprogramma over hiv-besmetting, dat kan leiden tot de ziekte aids, is van start gegaan.

Het is de bedoeling dat eind van dit jaar zes of zeven wijken aangesloten zijn bij het programma Hiv-Biep, waarbij de bewoners bewust gemaakt worden van de gevaren van besmetting met het hiv-virus. Biep staat voor ‘Bienestar i Prevenshon Seksual’ (seksueel welzijn en preventie).

De financiering komt van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en er wordt samengewerkt met de organisatie voor hiv-preventie en -zorg ‘Hiv Cura+’ en de preventieafdeling van stichting Foko. Deze stichting richt zich op homoseksuelen. In september is het programma gestart in de wijken Seru Papaya, Gibraltar, Santa Maria, Otrobanda en Bonam. Met een bijeenkomst in Santa Rosa en omringede wijken is nu een start gemaakt met het programma in Bándariba. Uiteindelijk moet de campagne op heel Curaçao gevoerd worden.

Er zal voor de komende jaren een vast bedrag op de GMN-begroting worden vrijgemaakt, waarbij periodiek geëvalueerd zal worden. Voorheen financierden Hiv Cura+ en Foko voorbereidende activiteiten uit eigen zak. Met een vaste geldstroom kunnen nu ook door Hiv Cura+ de snelle hiv-testen afgenomen worden.

Naast genoemde organisaties wordt er ook samengewerkt met het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het gaat dan vooral om snelle hulpverlening bij personen die positief getest zijn op hiv. Er is namelijk snelle actie nodig nadat is vastgesteld dat iemand hiv-positief is. In de internationale week van Aids wordt hiervoor ook officieel een overeenkomst getekend.

Naast dat wijken bezocht worden, zullen ook verschillende middelbare scholen informatie krijgen. Er zijn al scholen aan de beurt geweest, zoals de middelbare beroepsopleiding SBO Frater Aurelio, Skaih, Kolegio Alejandro Paula (KAP) en de verpleegkunde-opleiding Ife. Er is verder een sessie gehouden in het jeugddetentiecentrum (het voormalige GOG).

Verder is het de bedoeling dat binnen het onderwijs niet alleen de leerlingen informatie krijgen, maar ook leerkrachten bijgeschoold worden over het onderwerp. Bedrijven staan ook nog op het lijstje van Hiv Cura+. C-Post is het eerste bedrijf dat al informatie heeft gekregen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Voorlichtingscampagne hiv/aids

  1. Wij gaan kijken hoeveel mensen zijn besmet met die shit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *