AD | Voornemen minimumloon te verhogen

Minister Hensley Koeiman (MAN) | ANP

Willemstad – MAN-minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) heeft het voornemen om het minimumloon per 1 januari 2019 met 2,1 procent op te trekken.

Dat blijkt uit documenten die de redactie van het Antilliaans Dagblad heeft. Zelf reageerde de bewindsman nog niet op verzoeken om de verzochte informatie te verstrekken. Koeimans voorstel ligt bij de Sociaal Economische Raad (SER) en bij zijn collega’s in de ministerraad.

Het voornemen om het minimumloon op Curaçao met 2,1 procent te verhogen is gebaseerd op het inflatiepercentage in de periode van augustus 2017 en augustus 2018. Dat is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld op 2,1 procent.

De motivering van Koeiman is dus, zoals gebruikelijk, vanwege verhoging van het consumentenprijsindexcijfer. Doorgaans beschouwt SOAW het als een automatisme om het minimumuurloon op basis daarvan ieder jaar te verhogen; volgens critici zonder rekening te houden met het gegeven dat er geen sprake is van economische groei.

Koeiman noemt de krimp van de economie wel en spreekt ook van ‘onzekerheden in diverse sectoren, onder andere de raffinaderij’ en stelt zelfs dat de verwachting is dat ‘2019 een moeilijker jaar zal worden’, maar zet toch in om de minimumlonen met ingang van het nieuwe jaar te indexeren met 2,1 procent.

De economie van Curaçao vertoont al een reeks jaren negatieve groei: 2016 met -1 procent; 2017 met -1,7 procent; en het lopende jaar 2018 naar verwachting met -1,6 procent. ,,Tussentijdse metingen wijzen inderdaad in die richting”, schrijft de SOAW-minister. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte zeer onlangs, na intensieve consultatie met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), bekend zelfs uit te gaan van -2 procent over 2018 en een zeer lichte groei van circa 0,5 procent in 2019, geheel afhankelijk van wat er met de Isla-raffinaderij gebeurt.

Het huidige minimumuurloon bedraagt 9,175 gulden (bij 40-urige werkweek is dat 367 gulden per week en 1.589,11 gulden per maand; bij een 45-urige werkweek 1.787,75 gulden; en bij een 48-urige werkweek 1.906,93 gulden).

Het voornemen van Koeiman is om dit minimumuurloon te verhogen naar 9,37 gulden. Het voorstel werkt niet uit wat dit per maand is, maar het zal neerkomen op ongeveer 1.623 gulden per maand bij een 40-urige werkweek.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Voornemen minimumloon te verhogen

 1. Abraham Mossel

  @ Plasje komt waarschijnlijk niet verder dan de snek ( koraal specht ? ! ) waar hij naast woont. Plasje als je eens een weekje rond gaat rijden en de weg VOORBEELD ! werknemers van regering n.v in de wegenbouw bekijkt, zie je 10 man waarvan er maar 2 aan het werk zijn en zo lossen zij zich elke keer af. ik begrijp best dat het warm is met die zon op je pan, maar zelfs in Nederland had ik op warme zon dagen zone doeken over de bouw stijgers geplaatst en als het echt moest ook windt blazers en natuurlijk een ton/kuip met water en ijs klonten waar limonade ? bier? in werd gekoeld, in de winter ging het anders om, maar dat hoef ik jou azijnzeiker niet uit te leggen, jij weet toch alles beter, de beste stuur luiers staan aan wal. , ps, ik ken jongens in de bouw die 2 a 3 x meer verdienen
  vaak word het minium loon betaald aan mensen die ook een aov/aow of pensioen uitkering hebben. nog 7 dagen Raaf dan gaan we na de orde van de dag?.

 2. Het leven valt voor sommige mensen niet mee, hun hele leven de centen letterlijk bij elkaar te moeten schrappen. Het is toch ongelooflijk dat mensen 49 uur per week voor het minimumloon moeten werken terwijl parlementariërs het 10-voudige verdienen voor een werkweek van gemiddeld van 8 a 10 uur, als ze de moeite doen om op het werk te verschijnen.

  Vaak zit armoede tussen de oren, op het moment dat iemand besluit dat hij niet meer arm wilt zijn, begint de weg naar rijkdom. Voor allen die rijkdom ambiëren, een groot huis of dure auto (als dat hen gelukkig maakt), moeten zeker naar deze motivational speech van Denzel Washington luisteren.

  https://www.youtube.com/watch?v=BxY_eJLBflk

 3. Het is ongelooflijk in deze tijd dat mensen nog 45 en 49-urige werkweek tegen het minimumloon maken.

  Het is toch ongelooflijk dat deze zelfde man het over opvoeding van kinderen heeft. Met een 49 -uur werkweek, blijft geen tijd over om kinderen op te voeden laat staan een oppas te regelen. Vooral voor deze ouders moet een vorm van gratis voor – na school opvang zijn.

  Toevallig zat ik van de week bij de snek toen een paar arbeiders het over het minimumloon hadden, ik waarschuw van te voren, het zijn arbeiders dus een beetje grof in de mond.

  De ene vroeg aan de andere, Swa, bo a tende ku nan ta bai subi sueldo minimo ku dos porciento? Die andere antwoorde, hombu bai den c*j* Koeiman su mama, dos porciento unta jega ni pa kumpra un botter di rum ban laga para tira un palu na kampo.

  Hieruit kon ik uitmaken dat deze arbeiders niet erg onder de indruk van dit voornemen van Koeiman zijn.

 4. Maar de AOW-ers bekijken het maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *