AD | Voorzitter van KvK: Red tape aanpakken

Voorzitter van KvK: Red tape aanpakken

Willemstad – ,,Wij vragen al jaren om de red tape aan te pakken, maar het gebeurt niet”, zegt KvK-voorzitter Billy Jonckheer in reactie op de tegenvallende economische cijfers voor 2017.

De gegevens die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar buiten bracht, zijn voor de Kamer van Koophandel (KvK) dan ook geen verrassing.

Door de traag werkende molens van het overheidsapparaat haken zowel lokale als buitenlandse investeerders af, waardoor de economische ontwikkeling van het eiland hapert. Jonckheer: ,,Het duurt veel te lang om alle vergunningen rond te krijgen. Op alle fronten. En dan beslissen investeerders om iets ander te gaan doen met hun geld.”

Maar daarnaast is het belangrijk dat er geld beschikbaar komt om het Masterplan Toerisme uit te voeren dat al jaren klaarligt. In het Tourism Master Plan 2015-2020 dat door Robertico Croes is geschreven wordt het belang van marketingactiviteiten benadrukt. Jonckheer: ,,We hebben nu 100.000 stoelen bij luchtvaartmaatschappijen die naar Curaçao vliegen. Die moeten gevuld worden. Daarvoor is veel marketing nodig en dus geld. Dat plan moet gefinancierd worden. Het is de enige sector die geld in het laatje brengt.”

Uit de voorlopige cijfers voor 2017 van het CBS blijkt onder andere dat het bruto binnenlands product van Curaçao 1,7 procent is gedaald, de werkloosheid is toegenomen met 14 procent, de inflatie 1,6 procent is en de jeugdwerkloosheid 32,8 procent. Volgens Jonckheer is de regering zich er wel van bewust dat de bureaucratie de economische groei in de weg staat en is dat onderwerp van gesprek.

Maar wat ontbreekt is vertrouwen in de economie. Verbeteringen blijven uit. ,,Daarom geven investeerders en consumenten geen geld uit”, zegt Jonkheer. ,,We hebben geen veranderingen gezien in het overheidsapparaat. Zolang de red tape niet structureel wordt aangepakt, komt er geen economische verbetering.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “AD | Voorzitter van KvK: Red tape aanpakken

 1. De Rechtsstaat

  Die “Billy the Kid” is ook niet meer serieus te nemen. Zijn maatjes zitten toch in Forti? Waarom gaat hij zijn beklag niet doen in hun (de ouwe jongens krentenbrood clubje) twee wekelijks overleg?

  Alleen maar constructies bedenken ter wille van de eigengereidheid.

 2. ericlapas

  Ik lees hier telkens, minder bureaucratie en minder red tape. Nou is het zo dat de economie van Curacao voor een groot deel van crimineel geld draait. Moeten wij alles doen en toelaten voor een beetje geld? Onze zuiderburen hebben ook nee gezegd tegen het kapitalisme, ze hebben het moeilijk maar ze overleven. Moeten wij niet het zelfde doen? Moeten wij niet alles op alles zetten om crimineel geld te weren?

 3. John Bash

  Regering; toon nu eindelijk eens daadkracht en verander en/of versnel of versimpel de vergunning procedures. Geef de luie kantoorklerken een flinke schop onder hun kont en verbied het gebruik van mobiele telefoons voor prive gebruik tijdens het werk.

 4. ericlapas

  Volgens Jonckheer, moet meer marketingsactiviteiten komen om toeristen naar Curacao te lokken. Misschien moet Jonckheer zich meer afvragen, wat hebben wij toeristen te bieden.

  Ik zat laatst per ongeluk naar Moru Bondia te kijken want ik kon de afstandsbediening niet vinden om weg te zappen toen die pedante Nicole Maduro in beeld kwam. Zij was samen met haar co presentator de ochtendbladen aan het doornemen, vlak voordat ze naar de reclame omschakelden vroeg Nicole Maduro aan haar collega, jij was laatst toch in Las Vegas? De co presentator, Tito Doran vol trots ja ik was in Las Vegas.

  Ik toen gelijk iets van, wat heb ik als kijker aan deze informatie? “wak hende pretu ku gana di kos broma”.

  Wij moeten onze mensen meer stimuleren om vakantie in eigen land te nemen. Wij hebben de YDK meer te bieden dan de toerist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *