28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Vragen over staat Girobank

HomeMediaAD | Vragen over staat Girobank
Schotte wil Gijsbertha over conflict tussen Tromp en Garcia horen | Extra

Willemstad – MFK heeft de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), scherpe vragen gesteld over de staat van de Girobank, waarvoor al ruim vier jaar de noodregeling van toepassing is.

Ondertussen nemen de zorgen over Giro toe, aldus de oppositiepartij.Enkele dagen geleden ontving de griffie van de Staten een elftal vragen van MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte. Die worden doorgeleid aan de bewindsman van Financiën.

Aanleiding voor de Statenvragen is volgens MFK dat de partij wordt benaderd door zowel werknemers als klanten van Girobank, die bezorgd zijn over de situatie waarin de bank zich bevindt. Het personeel zou onzeker zijn over het behoud van banen. Schotte wijst er in zijn vragen aan Gijsbertha op dat Giro op 16 december 2013 onder curatele werd gesteld, door de noodregeling uitgesproken door het gerecht op verzoek van toezichthouder de Centrale Bank CBCS. Hij rekent uit: dat is nu vier jaar en drie maanden geleden.

,,En nog steeds is de noodregeling van toepassing.”

Los van de officiële mededeling dat twee bankkantoren werden gesloten (La Confiansa en Colon), zijn er sterke geruchten over mogelijk gedwongen personeelsreductie en dat er veranderingen komen in de top, overigens zónder dat de werknemers en relaties hiervan op de hoogte zijn gesteld, aldus MFK.

De grootste oppositiepartij vraagt naar de exacte motieven destijds om Giro onder verscherpt toezicht te plaatsen. Zijn vier jaar en drie maanden later deze redenen nog altijd niet weggenomen? ,,Zitten er tussen de fouten gemaakt bij Giro ook fouten die kunnen worden toegeschreven aan de Centrale Bank, als gevolg van veronachtzaming van het toezicht?”

De MFK wil alle namen van directieleden die de Girobank de afgelopen periode in verband met de noodregeling heeft gekend.

,,Is het de bedoeling dat er meer bankfilialen sluiten en dat er ontslagen zullen vallen? Klopt het dat er gezocht wordt naar een partner die Girobank moet herkapitaliseren?”

In het verleden zijn veel van deze vragen ook door de media gesteld aan Girobank zelf. Vele bleven onbeantwoord. Zoals over de pijnlijke vereiste personeelsreductie. Deze krant berichtte eerder dat het naar verluidt zou gaan om circa de helft van de bestaande werknemers. Dat kan oplopen tot zo’n 80 tot 90 medewerkers van Giro die hun baan dan kwijtraken. De helft van de ontslagen zou nog dit jaar vallen, de andere helft in 2019.

IIG Capital (International Investment Group) in New York is de grootste aandeelhouder, maar deze groep is niet in staat of niet bereid grootschalig bij te storten. Naar verluidt is er 240 miljoen gulden aan herkapitalisatie vereist. Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) is de tweede grootste aandeelhouder.

Parlementslid Schotte vraagt aan minister Gijsbertha hoe cliënten van Giro die spaartegoeden aanhouden of zakendoen met de bank de mogelijk negatieve gevolgen voor henzelf moeten inschatten. En als het misgaat, wie is er dan verantwoordelijk voor het opvangen van de negatieve effecten om te voorkomen dat klanten en zakenlieden de dupe zijn?

Aldus de laatste vragen van MFK, die erop wijst dat Curaçao zich niet nog meer banenverlies en bedrijfssluitingen kan veroorloven.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. Girofraudeur Stefan Capella was tot voor kort belast met, jawel, het financieel toezicht op ons ziekenhuis.

    En dat terwijl men al jaren wist van zijn fraudeverleden.

    Dit is nog erger dan Karel Frielink in je raad van commissarissen hebben.

    Maar we leven niet in een bananenkoninkrijk, volgens La Witz.

  2. Als ik werknemer van Girobank was en op het punt stond mijn baan te verliezen zou ik ex directeur Capella, alias de patser van Zuurzak, even een bezoekje brengen.

    Ongelooflijk dat dit laffe patsertje, toyboy van Erik Garcia, nog in weelderige luxe leeft na zijn megafraude.

    Maar volgens La Witz leven we hier niet in een bananenkoninkrijk,

  3. Ze zeggen weleens “justice delay is justice deny”. Deze man heeft zoveel op zijn kerfstok dat het ongelooflijk is dat hij nog steeds vrij rond loopt, laat staan dat hij in het parlement zit. Wat mij blijft verbazen is dat deze man door Radio Direct in genade is genomen. Jachmin Pinedo had het eens over, “aqui ni se compra ni se vende’. Blijkbaar gaan al die chirurgische ingrepen ten koste van haar principes.

  4. Waarom zit deze DIEF nos steeds niet in de gevangenis–GEEN respect meer voor het Juridische systeem van Curacao en ook niet in de Politicy.

  5. Steel je een banaan bij de snek en je krijgt 4 jaar. maar als politicus of bank directeur kan je miljoenen stelen en je zal nooit zitten

  6. Niet goed voor het aanzien van onze financiele sector dat deze twee fraudeurs nog steeds niet voor de rechter zijn gebracht.

  7. Girobank is de bank van Bon Futuro, dus wellicht is Schotte bang dat hij dadelijk zijn water en brood niet meer krijgt als de bank failliet gaat.

    De curatele van Girobank duurt inderdaad erg lang, maar ik heb begrepen dat er iedere week weer lijken uit de kast vallen daar, waardeloze leningen zoals aan Plaza hotel.

    Ook vreemd dat de schuldigen aan dit alles, Eric Garcia en zijn laffe loopjongen Stefan Capella, beide wegens megafraude bij Giro ontslagen, nog steeds vrij rond lopen.

    Deze grote graaiers gingen zelfs zo ver dat ze niet alleen de tegoeden van de klanten bij de bank in gevaar brachten, maar ook de banen van 200 werknemers, door 60 miljoen aan het kansloze Ctex te lenen en zichzelf er vervolgens pontificaal op de loonlijst te plaatsen als toezichthouders, naast natuurlijk hun mega Giro salaris.

    Vraag me af wie er in de Raad van Commissarissen van Girobank zaten. Zou me niets verbazen daarin Karel Frienlink en Remigio Booi tegen te komen.

    Die ruiken nog geen stront als ze er met twee voeten in staan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties