AD | Vragen over vonnis in zaak Gumbs

De regering heeft nav recente vonnis in de zaak van Edsel Gumbs van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), vragen gesteld aan de Commissie van Toezicht van deze dienst.

De regering heeft nav recente vonnis in de zaak van Edsel Gumbs van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), vragen gesteld aan de Commissie van Toezicht van deze dienst.

Willemstad – De regering heeft naar aanleiding van het recente vonnis in de zaak van Edsel Gumbs, het ontslagen hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), vragen gesteld aan de Commissie van Toezicht van deze dienst. Deze vragen hebben niet alleen betrekking op het vonnis zelf, maar ook op zaken die met de veiligheidsdienst te maken hebben, zo liet premier Ivar Asjes afgelopen donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie weten. Asjes wilde niet zeggen welke vragen er zijn gesteld.

Wel zei de premier dat het kabinet conform de wetten van de nationale veiligheid de mogelijkheid heeft om vragen aan de commissie te stellen. Vorige week vonniste de rechter dat het VDC-hoofd destijds niet ontslagen had mogen worden op grond van onbekwaamheid of ongeschiktheid.

Het eervol ontslag van 28 november 2013 werd door de rechter nietig verklaard; de rechter oordeelde dat Gumbs op grond van de verstoorde verhoudingen niet terug kan keren naar zijn werk. (Inmiddels heeft Gumbs een andere baan, red.).

,,De zaak van het ex-hoofd heeft onze aandacht maar wij doen niet mee aan publieke discussies over onze veiligheidsdienst. Het is heel belangrijk dat de nationale veiligheidsdienst in alle rust zijn werk kan doen”, aldus de minister-president.

Wanneer de vragen zijn behandeld, zal het kabinet een vergadering met de fractieleiders aanvragen om hen te informeren over deze kwestie. Het is dan aan het parlement om te beslissen wat er hierna gaat gebeuren.

Asjes zei de samenleving te verzekeren dat het kabinet geen moeite heeft om onderzoek te laten doen of verklarende vragen te stellen (aan de Commissie van Toezicht, red.). Ook verklaarde hij kennis te hebben genomen van vragen die in de Tweede Kamer in Nederland waren gesteld naar aanleiding van het vonnis.

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties antwoordde daarop correct dat de Nederlandse Commissie van Toezicht van de AIVD niet bevoegd is om onderzoek te doen naar de Curaçaose veiligheidsdienst.

Asjes zette ook uiteen hoe de Commissie van Toezicht is samengesteld. De voorzitter van de commissie wordt voorgedragen door de president van het Gemeenschappelijk Hof. De voorzitter moet een lid zijn van het Gemeenschappelijk Hof, een rechter dus, zo legde Asjes uit.

Het tweede lid is de voorzitter van de LAR-bezwaarcommissie (Landsverordening administratieve rechtspraak). Het derde lid is de directeur van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

5 Reacties op “AD | Vragen over vonnis in zaak Gumbs

 1. “,,De zaak van het ex-hoofd heeft onze aandacht maar wij doen niet mee aan publieke discussies over onze veiligheidsdienst. … ”
  Of course, want bij publieke discussies loopt deze corrupte sumo karikatuur de risico om op een schrikwekkend manier alle lijken uit de kast te zien komen!

 2. @Pukkie,

  je vergeet de doofpot, die gigantisch moet zijn….

 3. Een ieder schijnt het gedrag van de heer Asjes als staten voorzitter vergeten te zijn, Hij en met hem zijn er meerdere daders die hieraan meegewerkt hebben.

 4. Schotte en Wilsoe met onmiddellijke ingang de Staten uitzetten en het hen verbieden ooit nog een politieke functie uit te oefenen. Dat lijkt mij een aardig begin om de zaken te beginnen recht te trekken na dit vonnis, wat overduidelijk het machtsmisbruik van dit onfrisse koppel heeft aangetoond. Maar ja dar zal wel geen pek en dan weer geen veren voorhanden voor zijn.
  Maar dit vonnis zonder gevolgen voorbij te laten gaan dat kan gewoonweg niet.

 5. Verdronken kalveren, gedempte putten en kilos boter op hoofden die ten tijde van dit voorval allemaal zwegen als het graf.
  Ook Asjes dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *