26.7 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Wachtlijst Sehos moet nu weg’

HomeMediaAD | ‘Wachtlijst Sehos moet nu weg’
GMN minister voelt zich onder druk gezet door Sehos | Op de foto van Antilliaans Dagblad minister Suzy Camelia-Römer, secretaris-generaal (SG) Sharlon Melfor, inspecteur Sirving Keli en SVB-directeur Philip Martis

Willemstad – De wachtlijst van circa 350 niet-acute patiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben, moet nu per direct weggewerkt worden en daar moet een plan voor gepresenteerd worden door het Sehos.

Dat was gisteren de boodschap van Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer, maar ook secretaris-generaal (SG) Sharlon Melfor, inspecteur Sirving Keli en SVB-directeur Philip Martis, tijdens een persconferentie over ‘de laatste ontwikkelingen rond het Sehos’. Voor Camelia-Römer, de Inspectie voor de Volksgezondheid, de SG, maar ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet er nu snel een einde komen aan de zorgproblemen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).

De minister heeft het gevoel door het Sehos onterecht onder druk gezet te worden (ze sprak zelf van een ‘menasa’, bedreiging), maar gezien alle financiële steun, is dit onterecht. Het grootste probleem is dat vanuit de SVB en vanuit de overheid, al sinds 2016, extra geld en inspanningen geleverd worden om de voorraden van het ziekenhuis aan te zuiveren, maar dat het ziekenhuis hier oude schulden mee aflost.

Daarom speelt het probleem van de medicijn- en materiaalvoorraden telkens weer op. Vanaf 2016 is er geen goed voorraadbeheer, zo menen de beleidsvoerders.

,,Ik begrijp wel dat het Sehos onder druk gezet wordt door leveranciers die eerst de oude schulden afgelost willen zien, voordat er weer medicijnen verstrekt worden, maar als minister ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg van nu, en als wij extra geld geven – ik heb vanaf 2018 het budget verhoogd van 124 miljoen naar 135 miljoen gulden – en de SVB voorschotten doet, garanties geeft en leveranciers direct betaalt voor het aanvullen van de tekorten, dan kan het niet zo zijn dat dit geld besteed wordt aan oude schulden. Ik vind dat Sehos over oude schulden moet onderhandelen met de leveranciers en dat met de extra financiële inspanningen van nu, de zorg zo snel mogelijk weer op peil gebracht moet worden”, aldus de minister.

Keli vult aan door aan te geven dat de Inspectie nu elke bestelling en levering controleert.

,,De bestellingen lopen via de Inspectie en worden doorgesluisd naar de SVB die dan direct betaalt. Het Sehos werkt hier goed in mee, dus er is geen reden meer om de situatie in het ziekenhuis niet te normaliseren. Iedereen is een ‘extra mile’ gegaan om de zorg te garanderen.”

Vandaag is er weer een inspectie en de minister heeft aangegeven dat er zo nodig zwaardere middelen ingezet worden, als de zaken nu niet snel op orde komen.

Jaarrekening bewijst goed budget

Martis: ,,De minister heeft de laatste jaren 11 miljoen meer betaald, maar wij hebben in 2017 het budget al verhoogd van 120 naar 124 miljoen gulden. De verantwoordelijkheid van de zorg ligt bij het Sehos, dat moet zorgen voor een goede huishouding. En als ik dan de jaarrekening zie die onlangs is gepresenteerd, dan blijkt daaruit dat als de operationele kosten en inkomsten tegen elkaar afgezet worden, het Sehos 1 miljoen gulden overhoudt. Dat is toch wel een bewijs dat het budget van 135 miljoen gulden genoeg moet zijn.”

De SVB-directeur legt nog uit dat er aan lokale leveranciers een garantie is gegeven van 2,3 miljoen gulden totdat het Curaçao Medical Center (CMC) opengaat. Dat is een groot deel van de kosten, als nagegaan wordt dat het Sehos jaarlijks 3 miljoen betaalt voor medicijnen en materialen. ,,Mensen naar het buitenland sturen is duurder”, zo voegt Martis eraan toe.

In totaal is nu al 7,5 miljoen gulden extra betaald aan voorschotten en directe betalingen aan leveranciers. Overigens is er een dispuut tussen de regering en het Sehos over de schulden die er over en weer zijn en daar wordt op dit moment door de SG in een commissie aan gewerkt en over onderhandeld.

Zoals het er nu uitziet, komt het erop neer dat bij het tegen elkaar wegstrepen van de schulden, het Sehos uiteindelijk nog een bedrag moet betalen aan de overheid. Wat de hoogte is van dit bedrag, kon Melfor gisteren niet zeggen.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Ja de SVB heeft iedereen meteen ingezet.
    De website ligt ook al plat.

    De minister snapt niet dat er zijn geen oude schulden. Er zijn openstaande rekeningen.
    Een leverancier is geen bank die leningen verstrekt.

    De minister kan heel goed weten dat er vrij nauwkeurig kan worden gezegd wat je nodig hebt per operatie.
    Want dat wordt al jarenlang vastgelegd. Ook wat je gebruikt op de verpleegafdelingen en bij de functieafdelingen.
    Ze moet haar huiswerk eerst maar eens doen en de boekhouding en medische registratie van het Sehos maar eens aan wat onderzoeken onderwerpen.
    Dan gaan tellen in het magazijn en op de afdelingen. en controleren wat er geleverd word en wat echt op de afdelingen terecht komt.
    Dat zal heel wat interessante dingen op leveren.
    Alleen dan kan je een gefundeerd verhaal op hangen inplaats van maar iets te roepen.
    De SVB.. pff. die moeten hun administratie ook maar eens op orde krijgen. Stelt ook niet zo heel veel voor.
    Op een eilandje. Met 150.000 mensen.
    Over hoeveel patienten hebben we het nu eigenlijk.
    700 miljoen…. Honderden miljoenen Weggegooid. en voor wat.
    700.000.000 gedeeld door hoeveel patiënten hebben we het over per jaar… ja dat zeggen ze dus niet.

  2. De schulden kunnen afgelost worden door het niet uitbetalen van de raad van bestuur, directie en commissarissen. Die hebben het problemen laten ontstaan. Overigens moet je een vakidioot nooit een bestuurlijke functie geven.

  3. Wie heeft ooit gezegd, regeren is vooruit zien, niet bij deze waardeloze minister. Blijkbaar speelt deze minister spelletjes met de gezondheid van de bevolking. Eerst wachtlijsten laten ontstaan en dan voor de camera’s zeggen dat je die gaat wegwerken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties