AD | Washington Slagbaai National Park op Bonaire bestaat halve eeuw

Washington Slagbaai Park op Bonaire

Kralendijk – Het Washington Slagbaai National Park op Bonaire bestaat een halve eeuw. Alle reden dus om een feestje te vieren.

Dat gebeurde afgelopen week met een bijzondere bijeenkomst waarbij George ‘Kultura’ Thodé, chief ranger, in het zonnetje werd gezet.

Al bijna vier decennia is Thodé verbonden aan het park – en omgekeerd. Het park, in het noordwesten van het eiland, werd in 1969 ingesteld en beslaat 55 vierkante kilometer. Daarmee is het dit grootste Nationaal Park van Caribisch Nederland.

Slagbaai aan de kust is een natuurlijke inham en een verbastering van het oud-Nederlandse woord ‘Slachtbaai’. Vroeger werden hier geiten geslacht en vervolgens gezout om naar Curaçao te worden verscheept. Later werd er ook zout hiervandaan geëxporteerd.

Het bijzondere park was het eerste in zijn soort van de voormalige Nederlandse Antillen. De Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa Bonaire), een non-gouvernementele organisatie, is verantwoordelijk voor het beheer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Washington Slagbaai National Park op Bonaire bestaat halve eeuw

  1. Chris Schmitz

    Niet echt tijd voor een feestje.
    Het is ook al 50 jaar bekend dat de in het park levende geiten en ezels de grootste bedreiging voor de natuur vormen. Door overbegrazing is er een weinig diverse vegetatie overgebleven. Zelfs paalkaktussen en agaves worden nu aangevreten. De ontstane erosie levert problemen op in het door dezelfde STINAPA beschermde en beheerde koraalrif.
    In deze 50 jaar zijn er geen effectieve akties ondernomen om iets aan deze bedreiging van de parken te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *