30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Wat lucht voor Sehos

HomeMediaAD | Wat lucht voor Sehos
‘Toewerken naar zorgpakket’
‘Toewerken naar zorgpakket’

Willemstad – Dankzij de garantiestelling van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de uitbetaling van een ‘klein deel’ van een lening bij de overheid is de bevoorrading van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) genormaliseerd.

,,De betalingen zullen niet altijd gladjes verlopen”, zegt interim financieel-directeur Elvis Thode. ,,Maar we hebben achterstanden kunnen inlopen.” De cijfers over 2016 heeft hij nog niet, maar Thode verwacht dat vorig jaar rond de vier miljoen gulden werd bespaard op de inkoop van materiaal en medicijnen, nadat voor 2015 al een besparing werd genoteerd van 7,5 miljoen gulden in vergelijking met het jaar daarvoor. De totale kosten van het Sehos bedragen 163 miljoen gulden per jaar.

De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Zita Jesus-Leito (PAR), zal op basis van een voorstel van de SVB, het budget voor het komende halfjaar vaststellen. Die periode kan dan worden gebruikt om met alle betrokken partijen toe te werken naar een zorgpakket. Een dergelijk pakket bepaalt wat het ziekenhuis wel en wat niet aan zorg en behandelingen aanbiedt. Want op de oude voet verdergaan, op basis van een vast budget, is geen optie. ,,Dat besef groeit, ook bij de overheid”, zegt algemeen directeur Frank Poen. Door de dynamiek van een ziekenhuis, wordt in een jaar andere en complexere zorg aangeboden dan past binnen een vooraf bepaald budget.

Vorig jaar oktober sprong de SVB bij nadat door een tekort aan materialen electieve operaties moesten worden uitgesteld en de levering van medicijnen in gevaar kwam. In oktober 2015 sloot het Sehos een overeenkomst met de toenmalige regering voor een extra lening van 30 miljoen gulden. Hoeveel daarvan inmiddels is uitgekeerd, wilde de directie niet zeggen, behalve dat het om een ‘klein deel’ ging. Maar in mei vorig jaar had Henri Gerrits, toen nog financieel directeur, het over ‘de eerste 8 miljoen gulden’, waarvan volgens hem vier miljoen gebruikt was om de schulden af te lossen bij leveranciers. Maar ook al gaat het om een klein bedrag, dat heeft toch bijgedragen aan betere onderhandelingen met crediteuren, zegt Poen. ,,We kunnen nu goedkoper inkopen. Het heeft zijn spin-off voor de toekomst: meer vertrouwen van de leveranciers en lagere prijzen.”

De directie zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat net zoals vorig jaar opnames moeten worden stopgezet en operaties uitgesteld omdat er onvoldoende materiaal in voorraad is. ,,Maar veel hangt af van de nieuwe regering”, zegt Poen. ,,Ten eerste moet er anders, of meer, betaald worden. En ten tweede moeten we met elkaar keuzes maken voor een zorgpakket, want we kunnen niet alles doen wat mogelijk is.” Dat is een zware beslissing die de Sehos-directie niet alleen kan nemen. ,,Die keuze moet op Landsniveau gemaakt worden”, zegt medisch directeur Franke Scheper, ,,door alle stakeholders samen, maar in ieder geval niet aan het bed van de patiënt.”

Uitgangspunt is een veiligere en beter betaalbare zorg. Scheper: ,,De basiszorg en acute zorg zullen we hier altijd blijven bieden, maar voor bepaalde behandelingen die te duur zijn of hier heel weinig voorkomen, kan het verstandiger zijn om afspraken in het buitenland te maken.” Het komende halfjaar wil de Sehos-directie in kaart brengen welke zorg buiten de bestaande regeling valt en waarvoor meer geld nodig is. Poen: ,,Het gaat erom dat we een balans vinden, zodat we op medisch verantwoorde en betaalbare wijze zorg kunnen blijven leveren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Nieet om het 1 of ander, maar je zal toch maar Poen heten. Daarbij ben je gek als je je in het Sehos laat opereren. Om de waarheid te zeggen als ik op mijn eind loop dan is het goed, anders niet.
    Mijn vrouw is net in Amsterdam geopereerd, een operatie waarbij de chirurg hier een onnodig een gezond orgaan weghaalt, en in Ned. niet, dus via een Laparoscopie. De SVB betaalt niet omdat “je gewoon op de waitinglist kunt komen”, maar dan nog haalt men hier een gezond orgaan weg.
    Kortom als je dit niet kunt betalen ben je de klos hier. Zo zou het niet mogen zijn.

  2. Pas op Willem, dadelijk leest Elvira Rosalia je bericht en die lust er wel pap(i) van, of niet Michel Romer van de Veiligheidsdienst?

    En genoeg bedden in het Sehos.

  3. Elvis Thode heeft een arbeidsverleden dat alles behalve brandschoon is terwijl hij zijn huwelijksbelofte al bij het verlaten van de kerk vergeten was.

    Hoe screent het Sehos haar personeel? Met de altijd defecte MRI scan?

  4. Elvis Thode gezien zijn reputatie boer pas op je kippen.
    Het kan zomaar zijn dat hij weer voor een colega valt en gezin in de steek laat.

  5. Elvis Thode clan van een criminele familie hoezo financiele brein.
    cv.controle van vorige werkgevers o.a.RBC ROYAL BANK moest hij weg.Aanstelling bij SEHOS was tijdelijk? daar zit hij wel op zijn plaats niet in staat om de financiele zaken van SEHOS in goede bannen te leiden.

  6. Wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. In dit geval probeert SEHos (zoals gewoonlijk) weer profijt te halen uit een onenigheid dat is ontstaan bij de bouw van NHN. Onenigheid bij de bouw betekend dat het langer gaat duren voordat NHN operationeel is. SEHos probeert daar ‘garen bij te spinnen’. Minister Jesus-Leito zou er goed aan doen om bij het beslissen hoe NHN verder afgebouwd wordt en operationeel wordt ook aan te geven hoe de relatie met SEHos zal worden afgebouwd.

    Vandaag in Extra: “Posibel negligensia di kardiólogo a pone pashènt muri”.

  7. Nieuwe financieel directeur Thode heeft zich bij zijn vorige werkgevers, laat me het politiek correct zeggen, nu niet bepaald laten kennen als een financieel meesterbrein.

    Ongelooflijk dat deze man in zo’n verantwoordelijke positie benoemd is.

    Het doet vermoeden dat er een payaso nodig was op zijn positie die vooral dingen niet moet zien in plaats van een kritische en strategisch blik te hebben.

    Hij is toch niet ook een foute broer van crimineel Amerigo Thode? Op de foto heeft hij zijn hand wel op afluisterapparatuur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties