AD | Water aan lippen UTS Bankier

mcb

MCB zet krediet aan telecombedrijf on hold

Willemstad – De financiële situatie van UTS is nu zodanig verslechterd dat bankier MCB heeft besloten om voorlopig niet meer bij te dragen aan een krediet voor het nationale telecombedrijf.

Dat heeft de bank aan de directie van UTS schriftelijk laten weten. Hierdoor wordt de liquiditeitspositie van United Telecommunication Services, die al zeer penibel was, verder verslechterd.

,,Onze cashflowsituatie is al erg kritisch”, schrijft de directie aan de werknemers. Per direct worden de medewerkers van alle afdelingen opgedragen geen nieuwe kosten te maken of verplichtingen aan te gaan tenzij het wettelijk vereist is.

,,Ons bedrijf verkeert momenteel in een zeer moeilijke situatie en het management van UTS doet haar uiterste om de financiële problemen zo spoedig mogelijk op te lossen”, aldus een memo dat in handen is van het Antilliaans Dagblad.

Daarin wordt duidelijk gemaakt wat de redenen zijn voor MCB om niet langer mee te werken aan een kredietfaciliteit aan UTS. Namelijk de grote vrees dat het reorganisatieplan en alle andere handelingen en besluiten die nodig zijn geen doorgang vinden. Die zijn een absolute voorwaarde wil UTS kans maken zich te kunnen ‘herpositioneren’ in de zeer competitieve telecommarkt.

Ook de publiciteit die gepaard gaat met de herstructurering om UTS weer levensvatbaar te maken, hebben gezorgd voor grote twijfel onder de banken/financiers.

Concreet gaat het de bankier om het nemen van de volgende stappen:

  1. het terugdringen van het personeelbestand;
  2. het afstoten/ verkopen van de dochteronderneming Uniqa in Suriname;
  3. het afstoten van de activiteiten in Sint Kitts;
  4. de verkoop van het belang van UTS in Ctex-datacenter dat op Mahuma in de eindfase van de bouw verkeert;
  5. en het verkopen van overbodige gebouwen en onroerend goed.

Allemaal plannen die UTS-directeur Paul de Geus onlangs aankondigde. Maar het afvloeien van een derde van het personeel kwam heel hard aan en strandde op grote weerstand van de vakbond Sitkom, hoewel UTS in totaal het astronomische bedrag van 48 miljoen gulden wil uittrekken om werknemers gemiddeld 24 tot 30 maanden (onbelast) salaris aan premie mee te geven. Dat zou middels een vrijwillige afvloeiingsregeling moeten gebeuren, waarvoor werknemers zich eerst tot eind november en nu verlengd tot maandag 16 december konden aanmelden.

Zouden dat er minder dan 200 zijn, ziet directeur De Geus zich genoodzaakt de rest in het nieuwe jaar gedwongen te ontslaan. De vraag is of met het terugtreden van de MCB de vrijwillige afvloeiingsregeling überhaupt nog overeind staat. Het management doet er naar eigen zeggen in elk geval alles aan om het aanbod aan het personeel ook daadwerkelijk gestalte te geven en te garanderen.

MCB heeft volgens de UTS-directie meegedeeld zich voorlopig terug te trekken als coördinator van de lening, maar bovendien ook dat de bank zelf niet deel zal nemen in het verstrekken van krediet aan de overheids-nv.

bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *