AD | ‘We kunnen de raffinaderij nog niet zelf runnen’

Premier: Er komt veel kijken bij business rond raffinaderij | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Curaçao kan de raffinaderij voor een groot deel zelf runnen, maar niet de hele business rond de raffinaderij.

Dat proces gaan we nu meemaken met de Klesch Group en daar kunnen we veel van leren. Dan kunnen we in de toekomst inderdaad zeggen ‘Nos mes por’ (we kunnen het zelf).”

Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath tijdens de laatste aflevering van het programma Huntu waarbij de minister-president uitgebreid stil heeft gestaan bij de recente ontwikkelingen rond de raffinaderij. Hierbij gaf Rhuggenaath onder andere antwoord op vragen zoals hoe het gaat met de transitie, wat de status is van het personeel en of de deal met de Klesch Group daadwerkelijk in het voordeel is van Curaçao.

,,Als er gevraagd wordt of we zelf een raffinaderij kunnen runnen, dan is het antwoord ja. Waarom zeg ik dat? Omdat onze eigen mensen bij de raffinaderij werken, en op alle niveaus: vanaf een operator in een van de centrales tot op managementniveau. Nu is de manager van de raffinaderij bijvoorbeeld iemand van CRU. Dus ja, we kunnen zelf de raffinaderij runnen”, zo sprak de minister-president.

Maar of we de hele business rond het raffineren van olie zelf kunnen runnen, is een andere vraag, meent de premier. ,,Dan heb ik het over het ‘sourcen’ van olie vanuit internationale markten, de logistiek organiseren om de olie hierheen te brengen, de olie raffineren en het vervolgens weer op de internationale markt verkopen waarbij je ook nog eens verantwoordelijk bent voor de winst en dus het resultaat dat door het bedrijf wordt geboekt. Dát, het volledige proces, moeten we nog gaan leren”, aldus Rhuggenaath.

Daarnaast wordt volgens de premier vaak uit het oog verloren dat er bij het runnen van een raffinaderij een aanzienlijk kapitaal nodig is. ,,Als een centrale uitvalt, of als er een grote revisie moet plaatsvinden zoals bijvoorbeeld bij de catcracker, is er sprake van een injectie van honderden miljoenen guldens. Dat is wat de operational risk wordt genoemd en dit is iets wat noch RdK, noch de regering van Curaçao kan dragen.”

Daarom is juist een bedrijf als Klesch Group – zo benadrukt de premier – nodig. ,,Een bedrijf dat over kennis beschikt van de internationale markt, van de logistiek die nodig is en van de markt om het product verder te verkopen, maar die ook over het kapitaal beschikt om de nodige investeringen te plegen. Dat proces gaan we nu meemaken met de Klesch Group en daar kunnen we veel van leren. En dan kunnen we in de toekomst als we op een dag de raffinaderij zelf willen runnen – althans, dat is mijn visie – inderdaad zeggen dat we het zelf kunnen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | ‘We kunnen de raffinaderij nog niet zelf runnen’

 1. Haal het NOG er maar af. Er is nog niets nos mes por gelukt. zelfs het opperen getuigd niet van enig realiteidszin wat er tevens gesuggereerd wordt is dat we klesh kunnen gebruiken om kennis van te winnen wat eigenlijk weer impliceert dat de deal verre van optimaal is, als de bedoeling is om het op termijn zelf te doen. Het zou wel de ultieme ATM kunnen worden voor enkele en dan maakt het slagen niets uit.

 2. Laat c cooper doen , die kan dat wel, haha , oplichten kan ie ook goed. De mfk-er .

 3. we hebben on eiland al naar de donder geholpen met de onzin “nos mes por”.
  Helaas hebben we al sinds 1954 laten zien dat we er niets van kunnen bakken hetgeen ook niet vreemd of minderwaardig is voor een bewonersaantal van ong. 160.000 mensen. Wat wel vernietigend is voor Curaçao is de mentaliteit dat we niets behoeven te leren of aan te nemen van anderen die het beter weten!

 4. Trots op Curaçao

  Hoor ze nog zeggen…. “Nee, we kunnen het niet zelf”…. En nu is het de.logistiek die er niet is. DAN zet je die toch op! Inkopers bij de supermarkten hebben een neus voor koopjes! Zet die dan in voor de inkoop. Verkopers genoeg die je van alles aan kunnen smeren. Tis maar handel!

 5. John Bash

  Het zelf runnen, zal ook nooit gebeuren.

 6. Curacao revisited

  Wat een kletspraat rhuggenaath: maakt Nederland zijn eigen auto’s, vliegtuigen, pc’s etc?! Nee doe nu maar gewoon waar je zelf goed in bent en laat de rest door anderen doen. Met hno, Insel air, Cbcs, ennia, girobank, aqualectra hebben heeft de bevolking al genoeg onder “nos mes por geleden”, isla hoeft niet ook in dit rijtje te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *